A. Dulkys: 1 iš 5 vyresnių žmonių turi širdies nepakankamumo riziką

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, penktadienį lankydamasis Pasaulinei širdies nepakankamumo dienai paminėti skirtame renginyje atkreipė dėmesį, kad 1 iš 5 žmonių, sulaukusių 40-ies ir daugiau metų, turi širdies nepakankamumo riziką. Ministras ragino visus 40–60 metų amžiaus žmones pasinaudoti nemokama širdies ir kraujagyslių ligų prevencine programa.

Kardiologijos skyrius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Kardiologijos skyrius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Arūna Dulkys<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Arūna Dulkys<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Kardiologijos skyrius.<br>V.Balkūno nuotr.
Kardiologijos skyrius.<br>V.Balkūno nuotr.
širdies nepakankamumas<br>123rf nuotr.
širdies nepakankamumas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Irtautė Gutauskaitė

2023-05-12 15:03

„Lietuvoje du trečdaliai žmonių sako, kad sveikata yra jų atsakomybė, bet, deja, nedalyvauja prevencinėse programose. Beveik visose turime mažiau negu 50 procentų (žmonių – ELTA), širdies nepakankamumo, širdies ir kraujagyslių ligų prevencinėje programoje turime tik 46 procentus žmonių“, – žurnalistams penktadienį teigė A. Dulkys.

„Nors, jeigu jums yra jau 40 ir daugiau, o tokių mūsų yra, tai vienas iš penkių žmonių jau turi širdies nepakankamumo riziką. Ir bloga yra žinia, kad jeigu jūs jau pakliuvote į tos ligos pinkles, tai per penkerius metus, deja, bet pusė tokių žmonių miršta“, – statistika dalinosi sveikatos ministras.

Jis ragino Lietuvos gyventojus neignoruoti jaučiamų širdies ir kraujagyslių ligų simptomų.

„Tai ką turime daryti? Reikia išmokti pažinti save, išgirsti savo kūno signalus. Aš suprantu, kad mes kiekvienas nesame vaikštantis kompiuteris, kuris jaustumėme, kaip kraujo tėkmė, ar ten skysčiai susikaupę, ar ten ta širdies apkrova yra ar nėra. Bet yra požymių, kuriuos mes kiekvienas galime paprastai pajausti“, – aiškino A. Dulkys.

„Na, pavyzdžiui, jeigu dažnokai jums tinsta kojos, jau reikia atkreipti dėmesį. Jaučiate bendrą silpnumą, dusulys dažnai kankina. Pavyzdžiui, aš dabar kalbu, ir jeigu jausčiau poreikį, kad viduryje sakinio labai dažnai reikia įkvėpti – va, jums paprastas signalas, kad čia jau yra tam tikri požymiai. Pulsas tai žemas, tai aukštas – visi šitie dalykai labai stiprūs signalai“, – širdies ir kraujagyslių ligų simptomus vardino ministras.

A. Dulkys taip pat paskatino visus gyventojus, kuriems yra nuo 40 iki 60 metų, pasinaudoti nemokama prevencine širdies ir kraujagyslių ligų programa.

„Širdies ir kraujagyslių ligų turime specialią programą, ji yra nemokama. Nuo gegužės pirmos dienos jau praplėtėme ribas. Anksčiau buvo 15 metų atstumas, dabar tiek vyrams, tiek moterims nuo 40 iki 60 metų nemokama programa“, – akcentavo sveikatos apsaugos ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.