Pagalbinis apvaisinimas – tik susituokusiems: Seimas išbraukė įstatymo pataisos klausimą iš darbotvarkės

Seime iš darbotvarkės išbrauktas pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisos projektas. Tai padaryta Agnės Širinskienės vadovaujamos Mišrios Seimo narių grupės prašymu.

Dirbtinis apvaisinimas<br>123rf nuotr.
Dirbtinis apvaisinimas<br>123rf nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Morgana Danielė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Morgana Danielė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Viktorija Smirnovaitė

2023-05-16 10:56

Už klausimo išbraukimą iš darbotvarkės balsavo 52 Seimo nariai, 32 balsavo prieš, susilaikė 16 parlamentarų.

ELTA primena, kad antradienį Seimui buvo planuojama siūlyti papildyti pagalbinio apvaisinimo įstatymą, leidžiant šią procedūrą atlikti ne tik susituokusioms, bet ir santuokos nesudariusioms poroms, taip pat vienišoms moterims.

Pasak įstatymo pakeitimo iniciatorės, Laisvės partijos atstovės Seime Morganos Danielės, pagalbinio apvaisinimo paslauga šiuo metu Lietuvoje legaliai gali pasinaudoti tik susituokusios poros.

Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pakeitimo projektą yra pasirašę įvairių frakcijų Seime atstovai, kai kurie opozicijos nariai, tačiau, kaip Eltai teigė M. Danielė, lūkesčių šio įstatymo pakeitimo priėmimui ji per daug nepuoselėjusi.

Šiuo metu Lietuvoje 5 pagalbinio apvaisinimo įstatymo straipsnis numato, kad procedūra gali būti atliekama tik įstatymų nustatyta tvarka santuoką ar registruotos partnerystės sutartį sudariusiems veiksniems asmenims. Tiesa, partnerystės sutarties Lietuvoje kol kas nėra

Susituokusi pora, besikreipianti dėl pagalbinio apvaisinimo procedūros, šiuo metu turi pateikti asmens tapatybę, amžių, santuokos ar partnerystės sudarymą patvirtinančius dokumentus, procedūros atlikimui įstatyme reikalaujamus medicinos dokumentus, rašytinį prašymą atlikti pagalbinį apvaisinimą ir įstatymo nustatytos formos informuoto paciento sutikimą atlikti pagalbinį apvaisinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.