Medicininius dokumentus klastojusi ir už nedarbingumo pažymėjimą kyšio reikalavusi medikė lieka nuteista

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, suklastojus medicinines pažymas ir raštą Probacijos tarnybai, kyšio už nedarbingumo pažymėjimo išrašymą pareikalavimą ir jo priėmimą bei paties pažymėjimo suklastojimą nuteistos gydytojos Jovitos Auksakytės-Girkantienės ir jos gynėjo skundą dėl Kauno apygardos teismo 2022 m. liepos 28 d. nuosprendžio ir paliko galioti gydytojai paskirtą galutinę subendrintą bausmę – 17 500 Eur baudą ir baudžiamojo poveikio priemonę – teisės verstis medicinos praktika atėmimą 3 metams ir 6 mėnesiams, rašoma Lietuvos apeliacinio teismo pranešime.

Medikė<br>Asociatyvinė V.Balkūno nuotr.
Medikė<br>Asociatyvinė V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 5:20 PM

Nuteistoji ir jos gynėjas Apeliacinio teismo prašė priimti išteisinamąjį nuosprendį arba neskirti teisės verstis medicinos praktika atėmimo.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendį skundė ir prokuroras, prašydamas pakeisti bausmių subendrinimo būdą, paskirti griežtesnę (20 000 Eur) baudą ir nustatyti ilgesnį (5 metų) teisės verstis medicinos praktika atėmimą, tačiau prokuroro skundas taip pat atmestas.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad pirmosios instancijos teismo priimtas nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas, visos nuteistajai inkriminuotos nusikalstamos veikos yra įrodytos objektyviais byloje surinktais įrodymais.

Nustatyta, kad nuteistoji per pusmetį suklastojo aštuonias medicinines pažymas dėl neatvykimo į darbą, darbo biržą ar ugdymo instituciją ir vieną raštą, skirtą Probacijos tarnybai, suvokdama, jog šie dokumentai bus pristatyti kitoms įstaigoms ar organizacijoms, tarp jų ir Probacijos tarnybai, vykdančiai probuojamo asmens priežiūrą, ir suprasdama, kad taip nuteistajam bus sudarytos sąlygos vengti ar nevykdyti jam paskirtų teismo įpareigojimų bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu.

Konstatuota, kad gydytojo autoritetas, valstybės tarnautojo vardas bei pačios medicinos įstaigos, kurios gydytoja ir vadovė buvo nuteistoji, prestižas buvo sumenkinti tokiu mastu, kad klinikai, kaip įstaigai, buvo padaryta didelė žala.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegijai nekilo abejonių ir dėl nuteistosios kaltės reikalavus kyšio už nedarbingumo pažymėjimo išdavimą, priėmus kyšį ir suklastojus nedarbingumo pažymėjimą.

„Gydytoja, pacientei telefonu paprašius išduoti nedarbingumo pažymėjimą dėl danties skausmo, žinodama, kad jai, kaip šeimos gydytojai, nebuvo teisėto pagrindo nustatyti pacientei nedarbingumą dėl danties skausmo, pareikalavo už paslaugą kyšio, vėliau jį priėmė ir neteisėtai išdavė nedarbingumo pažymėjimą“, – pažymėjo apeliacinės instancijos teismas.

Teismo vertinimu, pirmosios instancijos teismo nuteistajai paskirtos bausmės – baudos (tiek kiekviena atskirai, tiek ir galutinė) – yra teisingos, proporcingos ir tinkamai subendrintos, o baudžiamojo poveikio priemonė paskirta pagrįstai ir adekvačiam terminui.

„Nuteistosios padarytos nusikalstamos veikos – tai ne atsitiktinis, bet dėsningas sistemingo teisei priešingo veikimo rezultatas, todėl teisės verstis medicinos praktika atėmimas 3 metų ir 6 mėnesių terminui yra adekvati baudžiamojo poveikio priemonė, padėsianti įgyvendinti bausmės paskirtį ir leisianti užtikrinti pakartotinio nusikalstamo elgesio prevenciją“, – konstatavo Apeliacinis teismas.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis baudžiamojoje byloje Nr. 1A-81–626/2023 įsiteisėja jos priėmimo dieną, tačiau kasacine tvarka per tris mėnesius gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.