Australės stiprina vaikų imunitetą, tepdamos makšties išskyromis

Gerai žinoma, kad natūraliu būdu gimę kūdikiai slinkdami makštimi gauna įvairių naudingų bakterijų. Tačiau savo vaikams geriausio nori ir motinos, kurioms atliktas Cezario pjūvis. Australijoje vis daugiau moterų nori, kad jų kūdikiai po gimdymo būtų padengti steriliu makšties skysčiu. Juo ištepama naujagimio burna, veidas ir kūnas.

Nors makšties skysčio metodas nėra moksliškai įrodytas,atliktas tyrimas parodė, kad tai gali kūdikiui suteikti dalį tų mikrobų, kurių jis negauna dėl Cezario pjūvio.<br>123rf nuotr.
Nors makšties skysčio metodas nėra moksliškai įrodytas,atliktas tyrimas parodė, kad tai gali kūdikiui suteikti dalį tų mikrobų, kurių jis negauna dėl Cezario pjūvio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 29, 2015, 5:01 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 7:56 PM

Motinos po Cezario pjūvio tikisi, kad tai padės jų vaikams ir leis jiems turėti tokią pat imuninę sistemą, kaip ir tiems, kurie pasaulį išvydo per makštį.

Natūraliu būdu gimstantys kūdikiai susiduria su apie 300 skirtingų bakterijų rūšių, ir tai jiems padeda geriau gintis nuo ligų.

„Savaime suprantama, bakterijų balansas priklauso nuo gimimo būdo, – sakė buvusi Australijos medikų asociacijos prezidentė. – Kyla klausimas – ar nuo to gali priklausyti kūdikio sveikata, ypač jei jis yra labai silpnas? Atsakymas yra taip.“

Būtent dėl to dauguma neišnešiotų kūdikių gydomi probiotikais, tai jiems padeda.

Neturėtų būti kenksminga

Nors makšties skysčio metodas nėra moksliškai įrodytas, Niujorko universiteto medicinos mokykloje atliktas tyrimas parodė, kad tai gali kūdikiui suteikti dalį tų mikrobų, kurių jis negauna dėl Cezario pjūvio.

Maria Gloria Dominguez-Bello, profesorė iš Niujorko universiteto, teigia, kad nors šis metodas nėra tobulas, jis gali padėti naujagimiams.

„Neįmanoma atkurti visos mikrofloros, tačiau tai nėra keista, jei prisimename, kiek laiko gimdymo metu kūdikis praleidžia makšties mikrobų apsuptyje, – aiškino ji. – Tačiau netrukus po gimimo nenatūraliu būdu gali būti trumpas laiko tarpas, kai įmanoma sustiprinti naujagimio imuninę sistemą.

Dar negalime nieko pasakyti apie tai, ar sumažėja rizika susirgti. Turėtume atlikti tyrimą su 1200 kūdikių, kad tai įrodytume – būtent tai stengiamės padaryti.“

Tai atlikti norinčioms moterims rekomenduojama pirma pasikonsultuoti su profesionalu, kad jis ištirtų, ar nėra kenksmingų bakterijų, tačiau šis procesas turėtų būti saugus.

Tikimybė, kad bus padaryta žalos – maža, tačiau nauda nėra moksliškai įrodyta.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.