Kodėl miegodami žmonės krūpteli?

Ar jums nepasitaiko saldžiai miegant staiga krūptelėti ir prabusti? Ar kada nors susimąstėte, kodėl taip įvyksta? Nebijokite, taip nutinka daugeliui. Šis krūptelėjimas vadinamas hipnotiniu trūkčiojimu. Tiesa, paaiškinti, kodėl taip atsitinka, nėra lengva.

Hipnotinis trūkčiojimas pasireiškia kai žmogus susapnuoja košmarą.<br>123rf nuotr.
Hipnotinis trūkčiojimas pasireiškia kai žmogus susapnuoja košmarą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2019, 9:31 PM

Mokslininkai iki šiol bando surasti vienintelį ir teisingą atsakymą į šį klausimą. Dažniausiai taip nutinka tuomet, kai žmogus eina miegoti itin pavargęs ir užsnūsta iškart.

Tuomet kvėpavimas retėja, lėtėja širdies susitraukimai, kraujospūdis mažėja. Jei užmiegate greitai, organizmas nespėja prisitaikyti todėl supainioja kvėpavimo retėjimą ir širdies susitraukimų lėtėjimą su mirtimi. Smegenis pasiekia signalas apie mirtį.

 

Reaguodamos į tai, smegenys pasiunčia signalą atgal, dėl to kraujas išskiria hormonus ir kitus elementus, kurie priverčia jus staiga prabusti.

Taip pat manoma, kad hipnotinis trūkčiojimas pasireiškia kai žmogus susapnuoja košmarą. Krūptelėjimai gali pasireikšti jei nuolatos esate pavargęs ir mažai miegate.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų kovo 5 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.