Karinga kupiškietė psichiatro kabinete pasakojo gaminusi bombą

Maudalius ir žvejus nuo savu laikomo tvenkinio vaikiusiai bei policiją šokdinusiai karingajai kupiškietei teismas paskyrė psichiatrijos ekspertizę. Pensininkė labai įdomiai bendravo su gydytojais: vadino save ir slieku, ir Vandene, trylika metų sodrinusia uraną bei gaminusia atominę bombą. Bet ar negudriai?

Psichiatrijos ekspertizės metu S.A.Paštukienei teko aiškintis, kodėl ji svetimiems draudžia maudytis ir žvejoti savo tvenkinio dalyje.<br>A.Švelnos nuotr.
Psichiatrijos ekspertizės metu S.A.Paštukienei teko aiškintis, kodėl ji svetimiems draudžia maudytis ir žvejoti savo tvenkinio dalyje.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 29, 2017, 7:49 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 11:46 PM

Pristatė policijos automobiliu

Karingoji Kupiškio rajono Didžprūdžių kaimo gyventoja Savera Agnė Paštukienė praėjusį trečiadienį policijos automobiliu buvo atvežta į Panevėžio teismo psichiatrijos skyrių. Čia garbaus amžiaus moteriai buvo atlikta teismo paskirta psichiatrijos ekspertizė.

Apie tai redakcijai pranešė pati moteris.

Kupiškio apylinkės teismo atstovas ryšiams su žiniasklaida Artūras Jančys patvirtino, kad ši procedūra buvo atliekama.

Policijos pareigūnai dar pernai S.A.Paštukienei surašę protokolus dėl savavaldžiavimo, nes moteris jai ir jos vyrui Povilui tuo metu priklausiusioje Maugarų tvenkinio dalyje draudė žmonėms maudytis ir žvejoti.

Be to, atkaklioji pensininkė esą ne kartą be reikalo kvietėsi policiją. Neapsikentę pareigūnai kreipėsi į teismą.

A.Jančys sakė, kad teismas psichiatrijos ekspertizę S.A.Paštukienei paskyrė po to, kai iš Kupiškio poliklinikos gavo duomenų, jog moteris buvo konsultuota dėl sveikatos problemų.

Prisodrinta bomba sprogo

Psichiatrijos ekspertizę atlaikiusi S.A.Paštukienė stebėjosi medikų darbo metodika. Moteriai pasirodė, kad į ją buvo žiūrima tarsi pabėgusią iš psichiatrijos ligoninės, o užduodami klausimai – kaip vaikų darželyje.

S.A.Paštukienė pasakojo, kad jai reikėjo užpildyti psichologines anketas, atsakyti, ką mato ir jaučia žiūrėdama į rodomus visokius paveiksliukus. Jos klausinėjo, kur yra gimusi, kur mokėsi, ką dabar dirba, kodėl iš Kupiškio grįžo gyventi į kaimą, kodėl čia viskas taip vyksta.

„Pasakiau, kad esu Vandenė, dar mane globoja Uranas. Paklausė, kuo čia dėtas Uranas. Sakau, kad 13 metų sodrinau uraną ir gaminau atominę bombą, ji dabar sprogo ir dabar sėdžiu priešais jus. Nežinau, ar ji suprato“, – pokalbį su gydytoja perpasakojo S.A.Paštukienė.

Maugarų tvenkinio problema žmones kamuoja jau 13 metų. Pagrindine šios problemos „spogdintoja“ laikoma ši karingoji moteris.

Užtruko gerą valandą

Psichiatrijos ekspertizės metu S.A.Paštukienei buvo užduotas klausimas, kodėl ji svetimiems draudžia maudytis ir žvejoti savo tvenkinio dalyje.

„Aiškinau įstatymų kalba, tik nežinau, ar jie suprato. Maudytis, įsirengti poilsiavietes turi būti išskirta objekto rekreacinė zona, o mūsų tvenkinio dalis nepriklauso rekreacinei zonai. Kodėl neleidžiu žvejoti? Nes tokie įstatymai, juk privati nuosavybė yra neliečiama“, – dėstė kupiškietė.

S.A.Paštukienė gydytojams pasakiusi, kad nebijo jų išvadų, o paklausta, kodėl būdama garbaus amžiaus taip kovoja, atsakė, jog toks yra jos gyvenimo būdas.

Ekspertizė užtrukusi gerą valandą, jai pasibaigus policijos pareigūnai moterį parvežė namo. Ekspertizės rezultatų ji lauks 20 darbo dienų.

Su slieku taip ir elgiasi

Kupiškietė sakė, kad viena psichiat-rijos ekspertizė Panevėžyje jai jau buvo atlikta šiemet sausio mėnesį. Esą tada ekspertizę atlikusi gydytoja patarė teismui ilgam uždaryti ją į Utenos psichiatrijos ligoninę ir stebėti.

„Man pripaišė šizofreniją ir visokių psichinių dalykų, bet Utena manęs nepriėmė, nes ten guldo visai kitokius kadrus, aš nesu visiška psichė, dar turiu truputėlį proto. Tai yra turtinio prievartavimo politika, kitaip jie negali manęs atsikratyti“, – kalbėjo S.A.Paštukienė.

Moteris tvirtino, kad ji tampoma už tai, jog nepakluso policijos pareigūnams ir su vyru pasiėmė dalį Maugarų tvenkinio, nors policininkai gražiuoju prašę neimti, nes kitaip ji turėsianti problemų.

„Aš savęs nesureikšminu, esu mažas sliekas, tad visiškai normalu, kad su manimi taip elgiamasi. Jeigu kažkam nepatinki ir pasakai „ne“, gauni atpildą“, – visą reikalą taip įvertino S.A.Paštukienė.

Maugaruose buvę nebesaugu

S.A.Paštukienė sakė, kad prasidėjus Nepriklausomybei jiedu su vyru liko bedarbiais, tad susigrąžino Paštukų žemę su namais ir nutarė kraustytis iš Kupiškio. Iš pradžių įsikūrė Maugarų kaime, paskui persikėlė į gretimą Didžprūdžių kaimą.

Mes esame ne kartą rašę apie šios moters nepaprastą kovingumą. Nuo jos įnorių teigė kenčiantys aplinkiniai gyventojai.

Neseniai rajono savivaldybė nusprendė iš Paštukų išpirkti 8871 kvadratinio metro žemės sklypą Maugarų kaime, nes ši tvenkinio dalis šeimai tapusi nebereikalinga. Politikai šiuo sprendimu tikėjosi sulaukti ramybės, tai yra moters ir kaimynų karo pabaigos. Tačiau daugelis tuo abejojo, nes Paštukai pardavė ne visą tvenkinio žemę.

Pati gi moteris tvirtino, kad gyventi Maugarų kaime jiems pasidarė labai nesaugu, esą kaimynai laužė tvoras, skandino gyvulius, kažkokiais skysčiais išpurkšdavo bites.

„Mus visaip stengėsi įbauginti, vyras tris kartus buvo primuštas, aš irgi gerai gavau. Kreipėmės į policiją, bet tyrimai buvo nutraukti“, – tikino S.A.Paštukienė.

Teisėją kaltino patyčiomis

S.A.Paštukienė tvirtino, kad prieš keletą metų vienas Kupiškio apylinkės teismo teisėjas per posėdį iš jos ciniškai tyčiojosi. Esą tada ji niekaip negalėjusi įrodyti, kad yra viena iš tvenkinio savininkių ir kad Maugarų tvenkinys yra tvenkinys, o ne ežeras.

Anot kupiškietės, dirbtiniams tvenkiniams yra kiti reikalavimai nei ežerams, ir valstybė negali kištis, nebent ji pažeistų aplinkosaugos reikalavimus – šiukšlintų ar dar kažką negero darytų.

„Tada jis mane nubaudė įspėjimu, kad būčiau gera mergytė, leisčiau visiems maudytis ir nekviesčiau pareigūnų. Bet pasakė, kad jeigu ir toliau taip darysiu, turėsiu baudą mokėti“, – kalbėjo S.A.Paštukienė.

Tačiau S.A.Paštukienė neketina pasiduoti, balandžio pradžioje ji vyks į sostinę pas teisingumo ministrą.

„Išsakysiu jam visą išpažintį, kaip kovoju su teisėjais, policija ir gamtos apsauga. Surinkau krūvą medžiagos, jeigu norės manęs kažkas klausyti“, – sakė kupiškietė.

Neabejoja, kad priklauso

Kupiškio rajono apylinkės teismo pirmininko pareigas laikinai einantis Saulius Vanagas prisiminė, kad labai seniai yra nagrinėjęs S.A.Paštukienės bylą.

Dabar šią kupiškietės bylą nagrinėja kitas teisėjas.

Anot S.Vanago, neįmanomas dalykas, kad S.A.Paštukienė negalėtų įrodyti, jog yra viena iš Maugarų tvenkinio savininkių. Taip pat neįmanoma paneigti dokumentų, kurie paimti iš Nekilnojamojo turto kadastro ir registro.

„Kiek prisimenu, pagal oficialiai registruotus dokumentus, dalis tvenkinio jai priklauso. Jai niekada nereikėjo įrodinėti, kad buvo savininkė tos tvenkinio dalies, kuri jai buvo grąžinta“, – sakė teisėjas.

Taigi dabar jau nuo psichiatrų priklausys, ar byla S.A.Paštukienei bus tęsiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?