Ši akių problema kamuoja milijonus: patarimai padės išsaugoti gerą regėjimą Svarbu ir daug dirbantiems kompiuteriu

Įprasta manyti, kad ašaros – nepageidautinas dalykas, reiškiantis skausmą, pyktį ir nusivylimą, juk gyvūnai neverkia ir neašaroja, o susierzinimą išreiškia agresyviai puldami, inkšdami, riaumodami ar lodami. Tačiau žmogui ašaros – gyvybiškai reikalingos.

Sausos akys vargina ne vieną darbingo amžiaus žmogų, dėl šios priežasties skundžiasi net paaugliai ir jaunuoliai.<br>123rf.com nuotr.
Sausos akys vargina ne vieną darbingo amžiaus žmogų, dėl šios priežasties skundžiasi net paaugliai ir jaunuoliai.<br>123rf.com nuotr.
Sausos akys vargina ne vieną darbingo amžiaus žmogų, dėl šios priežasties skundžiasi net paaugliai ir jaunuoliai.<br>123rf.com nuotr.
Sausos akys vargina ne vieną darbingo amžiaus žmogų, dėl šios priežasties skundžiasi net paaugliai ir jaunuoliai.<br>123rf.com nuotr.
Sausos akys vargina ne vieną darbingo amžiaus žmogų, dėl šios priežasties skundžiasi net paaugliai ir jaunuoliai.<br>123rf.com nuotr.
Sausos akys vargina ne vieną darbingo amžiaus žmogų, dėl šios priežasties skundžiasi net paaugliai ir jaunuoliai.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 3, 2020, 6:42 AM, atnaujinta Nov 18, 2020, 3:25 PM

Akys turi mirksėti – taip akies paviršius sudrėkinamas, aprūpinamas deguonimi, pamaitinama ragena, pašalinami medžiagų apykaitos produktai ir bakterijos.

Sausos akys vargina ne vieną darbingo amžiaus žmogų, dėl šios priežasties skundžiasi net paaugliai ir jaunuoliai.

„Akyse tarsi būtų pribarstyta smėlio, jas perši, degina, o kartais net niežti“, – tokius skundus dažnai girdi akių ligų gydytojai, ypač atėjus rudeniui, kai atvėsta oras.

Paraudusios akys sukelia pojūtį, lyg būtų koks įkritęs svetimkūnis. Jos tampa jautresnės šviesai, greičiau pavargsta, taip pat gali laikinai pablogėti regėjimas.

Dažniausiai tokiais atvejais diagnozuojamas sausų akių sindromas. Dėl nepakankamai sudrėkstančių akių gali ne tik tekti atsisakyti kontaktinių lęšių, bet ir susidurti su rimtomis bėdomis – negydomos sausos akys gali sukelti rimtų regėjimo sutrikimų.

Jeigu sausų akių sindromas negydomas, gali vystytis ragenos, akies junginių defektai.

Šaltuoju metų laikotarpiu akys kenčia labiau, nes prie dažniausių akių sausumą lemiančių priežasčių prisideda ir sausas patalpų oras.

Juk mažai vėdinamas patalpų oras džiovina akis.

Yra žinoma, kad akių sausumą lemia ir darbo pobūdis. Jei dirbdamas kompiuteriu žmogus nuolat žiūri į ekraną ir nedaro būtinų pertraukų, jis ima kur kas rečiau mirksėti, o dėl šios priežasties akies paviršius mažiau sudrėkinamas.

Yra ir kitų veiksnių, dėl kurių sausėja akys. Jas sausina kai kurie vaistai, pavyzdžiui, kontraceptikai, moterims akys tampa sausesnės hormoninių pokyčių metu.

Kaip sau padėti?

Gydytojai rekomenduoja dirbant kas valandą trumpam atsipūsti ir atlikti keletą akių mankštos pratimų.

Vienas paprasčiausių būdų aprūpinti akis drėgme – sąmoningai žiūrint į kompiuterio monitorių ar televizorių pradėti dažniau mirksėti.

Mirksėjimas puikiai sudrėkina akis ir pašalina nešvarumus nuo akies paviršiaus, todėl ugdykite įprotį dažniau mirksėti.

Kitas būdas – užsimerkti ir lengvai paspausti akies obuolius. Manoma, kad šis pratimas atėjo iš Rytų medicinos, kai besiskundžiantiems prastu regėjimu žmonėms jogai patardavo kuo nors paspausti akies obuolį ir trumpam palaikyti, – taip įmanoma ne tik sugrąžinti akims drėgmę, bet ir pagerinti regėjimą.

Jautrioms akims tinka ir specialūs pratimai, vadinamoji akių joga, kuri skirta akių raumenims. Šiuos pratimus reikia atlikti atsisėdus ir atsipalaidavus, stengiantis kuriam laikui sustabdyti savo mintis ir derinant pratimus su kvėpavimu.

Pavyzdžiui, kelias sekundes galima nukreipti žvilgsnį tiesiai prieš save, o įkvepiant pasukti akis į dešinę, iškvepiant – sugrąžinti žvilgsnį į priekį. Kartojant pratimą akys yra nukreipiamos į kairę.

Akis atpalaiduoja ir jų sukimas ratu. Pavyzdžiui, įkvepiant galima sukti akis į dešinę ir į viršų, o iškvepiant – į kairę ir žemyn.

Populiarus ir toks akių jogos pratimas – įkvepiant stengtis kuo plačiau atmerkti akis, o iškvepiant pabūti akimirką stipriai užsimerkus. Galima patrinti delnus vieną į kitą ir uždėti juos ant užmerktų akių – tai jas sušildys ir sudrėkins.

Pavargusioms akims taip pat padeda žvilgsnio koncentravimas iš pradžių į arti esantį, vėliau – į tolimą objektą. Pavyzdžiui, priėję prie lango galite įsmeigti žvilgsnį į kokį nors tašką, esantį ant stiklo, o vėliau leisti paklaidžioti žvilgsniui ieškant antenos ant tolimo stogo.

Kitas nesudėtingas pratimas – galima paimti į ranką šratinuką, ištiesti ranką ir nukreipti žvilgsnį į rašymo priemonę. Kai žvilgsnis jau būna sukoncentruotas, galima artinti šratinuką iki nosies ir nepaleisti jo iš akių.

Sudirgusioms akims tinka akių obuolių masažas, kai dėl švelnių pirštų paspaudimų akis tarsi pradeda vibruoti.

Akis nuo sausumo gelbėja ir tinkama aplinka, todėl vėdinkite patalpas, kad oras jose nebūtų pernelyg sausas. Nenaudokite cheminių valiklių, kosmetikos, kuri dirgina akis.

Nerūkykite patalpose, venkite užterštų patalpų, skersvėjo.

Kuo pamaitinti akis

Sausų akių sindromas, greitai pavargstančios ir jautrios akys, suprastėjęs regėjimas. Tai tik kelios priežastys, rodančios, kad reikėtų labiau pasirūpinti savo akimis, bene svarbiausiu žmogaus jutimo organu, kuriuo gauname net 80 procentų visos informacijos.

Priežasčių, lemiančių regėjimo silpnėjimą, gali būti daug: įtemptas darbas, žalingi saulės spinduliai, netinkama mityba, lemianti svarbiausių mikroelementų ir vitaminų trūkumą, nuovargis, stresas, netgi per daug sausas oras aplinkoje. Nusilpus regėjimui vis dažniau imame jausti nemalonius pojūčius, kurie ilgainiui gali lemti įvairių lėtinių akių ligų ir infekcijų atsiradimą, o galiausiai – ir visiškai nusilpusį regėjimą.

Tad ką reikėtų daryti norint pasirūpinti savo akimis ir išsaugoti gerą regėjimą? Vienas svarbiausių dalykų – saugoti akis nuo persitempimo. Taip pat reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių ir nepamiršti visavertės mitybos.

Atkreipkite dėmesį į kelias svarbiausias medžiagas, kurios akims itin naudingos: liuteiną, omega-3 riebalų rūgštis, vitaminus A ir B2 bei cinką.

Liuteinas – labai stiprus antioksidantas, saugantis centrinę akies tinklainės dalį nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių, atsakingas ir už regėjimo aštrumą. Jeigu organizme mažėja jo koncentracija, prastėja ir akies tinklainės apsauga, ilgainiui gali išsivystyti katarakta ir makulos degeneracija.

Su maistu gauname labai nedidelį liuteino kiekį – apie 1,5 mg per parą. Apsauginis poveikis pasireiškia suvartojant bent 6 mg, o klinikiniais tyrimais nustatyta, jog suvartotas didesnis liuteino kiekis – 30 mg per dieną – yra pagrindinė sąlyga, kad ir jo koncentracija organizme būtų didesnė.

Tyrimai taip pat atskleidė, kad pakankamas omega-3 riebalų rūgščių – ypač EPR ir DHR – kiekis organizme padeda išvengti akių raumenų silpnėjimo, mažina riziką susirgti glaukoma ir apsaugo nuo sausų akių sindromo išsivystymo. Tačiau nepamirškite, kad, norint pajausti teigiamą poveikį regėjimo funkcijai, per dieną reikėtų suvartoti ne mažiau kaip 250 mg DHR omega-3 riebalų rūgščių, nes būtent šio tipo rūgštys yra naudingiausios akių tinklainei.

Vitaminai A ir B2 būtini norint išvengti sausų akių sindromo, akies obuolio, junginės uždegimų, taip pat padidėjusio akių jautrumo ir niežėjimo ar deginimo pojūčio akyse. Kartu su šiais vitaminais rekomenduojama vartoti ir cinką: jis ne tik padeda efektyviau juos pasisavinti, bet ir apsaugo tinklainę, stabdo jos degeneracinius procesus, dalyvauja formuojantis regos pigmentams tinklainėje.

Papildyti savo organizmą šiomis medžiagomis rekomenduojama ne tik pastebėjus silpstantį regėjimą, bet ir daug laiko praleidžiant prie kompiuterio, televizoriaus ar mobiliųjų įrenginių, dirbant didelio kruopštumo reikalaujantį darbą, lemiantį greitesnį akių pervargimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.