Per karantiną užgriuvo banga nusiskundimų dėl akių sutrikimo: gydytoja pasakė, kaip išvengti ir gydyti

Karantinas ir darbas iš namų pakeitė mūsų gyvenimo būdą. Deja, atsirado ir papildomų rizikų. Specialistai pastebi, kad šiomis dienomis žmonės ypatingai dažnai skundžiasi „smėlio pripiltomis“, paraudusiomis ar perštinčomis akimis. Kaltas – sausų akių sindromas. Negydomas šis sutrikimas gali iššaukti rimtas ligas ir net regėjimo sutrikimus.

Specialistai pastebi, kad šiomis dienomis žmonės ypatingai dažnai skundžiasi „smėlio pripiltomis“, paraudusiomis ar perštinčomis akimis. <br> lrytas.lt koliažas
Specialistai pastebi, kad šiomis dienomis žmonės ypatingai dažnai skundžiasi „smėlio pripiltomis“, paraudusiomis ar perštinčomis akimis. <br> lrytas.lt koliažas
 Jūratė Sveikatienė<br> RVUL nuotr.
 Jūratė Sveikatienė<br> RVUL nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 25, 2020, 7:21 AM

Prisideda ir kaukių dėvėjimas

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja oftalmologė Jūratė Sveikatienė, kad išsausėjusiomis akimis besiskundžiančių pacientų srautas ypatingai išaugo.

„Šiuo metu jaučiamas ypatingas šio sutrikimo paūmėjimas. Kadangi mūsų visas darbas persikėlė į virtualią erdvę, daug laiko praleidžiame prie kompiuterių. Kadangi dirbant kompiuteriu, žiūrint ilgai į ekraną, mes rečiau mirksime, mūsų akys labiau džiūna. Todėl pasireiškia tokie simptomai, kaip perštėjimas, neryškus regėjimas, netgi skausmas.

Būna ateina žmonės, kuriems ašaroja akys. Tai taip pat gali būti sausų akių sindromo simptomas. Akis gamina daug ašarų, nes ji džiūsta.

Be to, nešiojame apsaugos priemones – kaukes. Tas mūsų iš kaukės iškvėptas oras džiovina akis“, – pridūrė specialistė.

Sausų akių sutrikimais dažniausiai skundžiasi vyresnio amžiaus žmonės, nes organizmui senstant gaminasi mažiau hormonų, kurie veikia ašarų gaminimąsi ir kokybę. Pasak J.Sveikatienės, įtakos turi ir gretutiniai sutrikimai.

„Su amžiumi tos drėgmės ima trūkti visur. Jeigu žmogus turi kažkokių autoimuninių ligų, Tai vėlgi gali duoti sausų akių sindromą“, – teigė gydytoja oftalmologė ir pridūrė, kad sutrikimas gali pasireikšti ir kaip reakcija į vartojamus vaistus.

Kaip apsisaugoti?

J.Sveikatienė priminė seną priesaką. Akis būtina tausoti, tad derėtų laikytis darbo ir poilsio režimo. Jeigu dirbama kompiuteriu, derėtų daryti tam tikras pertraukas, žvilgtelėti pro langą, taip pakeičiant atstumą iki stebimų objektų.

Specialistė patikino, kad akims džiūnant svarbu naudoti dirbtines ašaras „Akis reikia drėkinti. Dabar tų ašarų yra įvairiausių. Yra skystesnių, tirštesnių. Žmogui gali ir specialistas patarti, bet tai yra nereceptiniai vaistai. Galima ir pačiam pasibandyti, atsirinkti tai, kas tau labiausiai“, – rekomendavo J.Sveikatienė.

Pasak gydytojos oftalmologės, dirbtinių ašarų naudojimas nėra apribotas ir į pagalbą jas reikėtų pasitelkti pagal poreikį. „Galima ir 5, 6 ar net 10 kartų per dieną panaudoti. Jeigu darbas mažiau intensyvus, ar žmogus nejaučia jokių simptomų, tai galima vieną kartą per dieną ar išvis nelašinti. Tai yra labai laisva ir priklauso nuo žmogaus pasirinkimo, jo veiklos tą dieną.

Tos priemonės, kurios turi mažiau konservantų, yra natūralesnės, turi mažiau šalutinių dirgiklių, nes jos yra artimesnės natūralių ašarų struktūrai. Bet tikrai nėra taip, kad tinka tik pats brangiausias pasirinkimas ir tik jis vienas veikia. Siūlau žmonėms pasižiūrėti pagal savo kišenę. Tai jų pasirinkimas“, – patarė gydytoja.

Ji taip pat įspėjo, kad jeigu akys suskaudo tik lengvai, į problemą nederėtų numoti ranka. Negydant sausų akių ligos gali atsirasti ragenos opa arba net pasireikšti ragenos uždegimas.

„Tam turėtų būti daugiau sudedamųjų dalių – gretutinės ligos. Jeigu žmogus jaunas, sveikas, jam galbūt tas pavojus mažesnis. Jis tik jaus, kad jo akys raudonos, pavargusios, neryškus regėjimas“, – sakė J.Sveikatienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.