Gydytoja: žiemą suaktyvėjo pavojinga akių problema - kaip jos išvengti?

Patyrusi oftalmologė Irena Laurinavičienė pastebi, kad šią žiemą ženkliai išaugo pacientų, besikreipiančių dėl vokų uždegimų, skaičius. Pasak jos, ši nauja tendencija gali būti susijusi su nusilpusiu imunitetu, išaugusiu prie ekranų praleidžiamu laiku bei didesniu patiriamu stresu. Taip pat ją gali lemti išaugęs virusinių susirgimų skaičius.

Oftalmologė pastebi, kad šią žiemą ženkliai išaugo pacientų, besikreipiančių dėl vokų uždegimų, skaičius.<br>123rf nuotr.
Oftalmologė pastebi, kad šią žiemą ženkliai išaugo pacientų, besikreipiančių dėl vokų uždegimų, skaičius.<br>123rf nuotr.
oftalmologė Irena Laurinavičienė <br>Pranešimo spaudai nuotr.
oftalmologė Irena Laurinavičienė <br>Pranešimo spaudai nuotr.
Oftalmologė pastebi, kad šią žiemą ženkliai išaugo pacientų, besikreipiančių dėl vokų uždegimų, skaičius.<br>Kauno klinikų nuotr.
Oftalmologė pastebi, kad šią žiemą ženkliai išaugo pacientų, besikreipiančių dėl vokų uždegimų, skaičius.<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 20, 2021, 8:40 AM

Klinikos „Žiūra“ įkūrėja, akių gydytoja I. Laurinavičienė ragina neleisti problemai įsisenėti – ilgainiui ji gali tapti astigmatizmo ar konjunktyvito priežastimi.

„Vokų kraštų uždegimai ir šalti miežiai – susijusios problemos, kurių atvejų skaičius šią žiemą išaugo pastebimai, bent keleto šiomis problemomis besiskundžiančių pacientų sulaukiame kiekvieną savaitę. Tiek daug susirgimų nėra buvę jau keletą metų“, – sako akių gydytoja I. Laurinavičienė.

Vokų kraštų uždegimas – dažniausiai lėtinė liga, kuriai būdingi paūmėjimai bei remisijos, teigia ekspertė. Pasak jos, ši liga pasireiškia paraudimu, niežėjimu, pleiskanojimu, vokų paburkimu, problemos nesprendžiant laiku, gali formuotis miežiai.

„Dalis miežių išpūliuoja savaime. Tačiau didžiausia problema yra vadinamieji šalti miežiai. Juos tenka operuoti. Susidarę voko vidinėje pusėje, jie gali būti matomi tarsi guzelis iš išorės arba būti tik apčiuopiami. Pradžioje tokie miežiai būna skausmingi, tačiau ilgainiui skausmas praeina“, – pasakoja oftalmologė.

Praėjęs skausmas – labai apgaulinga priežastis apleisti problemą. Palikus šaltą miežį ir jo neišoperavus, pasak specialistės, jis gali imti didėti, spausti akį, o dėl atsiradusios akies obuolio deformacijos sutrikti ir regėjimas – gali provokuoti astigmatizmą ar konjunktyvitą.

Šalto miežio operacija, pasak specialistės I. Laurinavičienės, yra greita ir nesudėtinga – trunka apie 10 minučių, yra atliekama tik su vietine nejautra.

Kaip išvengti tokių rūpesčių

Gydytoja tikina, kad dažniausios vokų kraštų uždegimo priežastys gali būti nepakankama higiena, bendros organizmo ligos. Ligą gali sukelti ir žalinga aplinka – dulkėta, užteršta chemikalais, intensyvi saulės spinduliuotė.

„Apsisaugojimui labai svarbi vokų higiena. Dažnai vokai būna apleisti, nuo jų nenuvalomos traiškanos, pleiskanos. Jei atsiranda pleiskanos, jų negalima draskyti, reikia valyti specialiomis drėgnomis servetėlėmis akių vokų kraštams, pradėti jas naudoti reikėtų tada, kai vokai yra pastebimai jautrūs – problema jau yra atsiradusi“, – pasakoja gydytoja I. Laurinavičienė.

Labai daug įtakos moterų akių vokams, pasak jos, turi ir makiažas: dažnai vokų odą alergizuoja blakstienų tušas, priklijuojamų blakstienų klijai. Jie gali sukelti ir vokų kraštų uždegimą. Pastebėjus bet kokią neigiamą organizmo reakciją į naudojamas makiažo priemones, jų reikėtų nedelsiant atsisakyti, leisti odai pailsėti bei užtikrinti tinkamą jos valymą, higieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų