Norite sveikų akių? Išbraukite šį maistą iš savo valgiaraščio

Kiekvienas, turbūt, yra girdėjęs posakį „esi tai, ką valgai“. Mityba turi didelės įtakos mūsų sveikatai ir savijautai. Akys – ne išimtis. Gerai jų būklei užtikrinti svarbu išlaikyti sveiką širdies ir kraujagyslių sistemą. Juk akyse esantys kapiliarai aprūpina tinklainę maisto medžiagomis ir deguonimi. Akių kraujagyslės be galo smulkios, todėl riebalų sankaupos gali lengvai užkimšti venas.

Regėjimo patikra<br>123rf nuotr.
Regėjimo patikra<br>123rf nuotr.
Skrudintas maistas<br>123rf nuotr.
Skrudintas maistas<br>123rf nuotr.
Margarinas<br>123rf nuotr.
Margarinas<br>123rf nuotr.
Akys<br>Unsplash.com nuotr.
Akys<br>Unsplash.com nuotr.
Regėjimo patikra<br>Kauno klinikų nuotr.
Regėjimo patikra<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 4, 2021, 8:10 AM

Primename, kad portalas lrytas.lt jau supažindino su maisto produktais, kurie gali pagerinti jūsų akių sveikatą. Šįkart pateikiame sąrašą produktų ir patiekalų, kurių derėtų privengti, jeigu norite išlaikyti sveikas akis.

Margarinas

Nors margariną kartais vis dar bandoma pateikti, kaip sveikesnę alternatyvą sviestui, tačiau jame transriebalų, kurie gali neigiamai atsiliepti jūsų cholesteroliui.

Išbandykite kokosų, avokadų arba alyvuogių aliejų. Tai alternatyvos tiek margarinui, tiek sviestui, kurių dėka išvengsite transriebalų.

Riebi mėsa

Raudona mėsa ir įvairių rūšių dešros bei dešrelės dažnai vartojamos dėl to, kad jas galima greitai paruošti pusryčiams ar pietums. Tačiau šiuose mėsos produktuose dažnai gausu konservantų, druskos, riebalų ir cholesterolio.

Jei norisi mėsos, pasistenkite valgiaraštį dažniau įtraukti liesesnę mėsą, pavyzdžiui, šviežią kalakutieną, kurioje gausu cinko ir baltymų. Puikia alternatyva galėtų tapti ir lašiša. Joje gausu omega-3 riebalų rūgšties.

Garnyrai ir padažai

Majonezas ir salotų padažai, kuriuos laikote šaldytuve, kaip taisyklė, turi itin daug riebalų.

Sumuštinius ar salotus pagardinti galima naudojant ir natūralius produktus. Puikų skonį suteikti gali ir žalios daržovės ar keli lašeliai šviežiai išspaustų citrinos sulčių. Vitamino C dozė garantuota.

Grūdiniai ir miltiniai patiekalai

Makaronai, batonas, ryžiai ar miltinės tortilijos. Šie produktai dažni daugelio mitybos racione, tačiau jie nesuteikia beveik jokios maistinės naudos: tik paprastus angliavandenius – galingą energijos užtaisą.

Jei valgote šiuos produktus ir patiekalus, būtinai pridėkite žalumynų ir maisto produktų, kuriuose gausu omega-3 rūgšties. Taip pateikalams suteiksite bent šiek tiek maistinės vertės. Bent retkarčiais išbandykite ir sveikatai palankesnes alternatyvas, kuriose naudojami neskaldyti grūdai.

Sotieji riebalai

Taip, pusgaminiai atrodo išties gardžiai ir viliojančiai, tačiau dažnas ir besaikis jų vartojimas galiausiai gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Kai galite, susilaikykite nuo skrudintų bulvyčių, sausainių ar bulvių traškučių – šiuose produktuose devynios galybės sočiųjų riebalų

Liesa mėsa, žuvis, švieži vaisiai ir daržovės bei kiti neriebūs produktai yra puikūs sveikesnių riebalų šaltiniai.

Parengta pagal rxoptical inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.