Kai vaikui prireikia psichikos sveikatos specialisto pagalbos

Žmonės turintys vaikų žino, kad jų sveikata reikia atidžiai rūpintis jau nuo mažų dienų. Tačiau dažniausiai dėmesys atkreipiamas į fizinės būklės priežiūrą. Neretai pamirštama arba į antrą planą nustumiama vaiko ar paauglio psichologinė būsena. Šiuolaikinėje visuomenėje nemaža dalis vaikų, ypač vyresnio amžiaus, turi tam tikrų psichologinių problemų, todėl labai svarbu yra jas pastebėti ir spręsti. Kai kuriais atvejais neapsieinama ir be specialisto pagalbos.

Tėvai, pastebėję kokių nors vaiko psichikos sveikatos sutrikimų, turėtų pasitarti su šeimos ar vaikų ligų gydytoju.<br>123rf nuotr.
Tėvai, pastebėję kokių nors vaiko psichikos sveikatos sutrikimų, turėtų pasitarti su šeimos ar vaikų ligų gydytoju.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 11, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 5:04 AM

Žalingi įpročiai veikia psichiką

Šiandieninėje visuomenėje, tarp vaikų, o ypač paauglių, žalingi įpročiai jau yra tapę norma. Nemaža dalis nepilnamečių yra bandę arba reguliariai rūko, vartoja alkoholinius gėrimus. Kas penktas penkiolikmetis jau yra bandęs nelegalių narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Dėl to labai svarbu yra atpažinti psichiką veikiančių medžiagų vartojimo požymius ir nedelsiant kreiptis į specialistą.

2013 metais atliktas tyrimas „Sveikatos priežiūros vaikams, vartojantiems psichiką veikiančiąsias medžiagas, prieinamumas Lietuvos psichikos sveikatos priežiūros įstaigose“ parodė, kad šalies psichikos sveikatos priežiūros įstaigų teikiamos paslaugos yra prieinamos ir veiksmingos. Vaikų, jų tėvų ir globėjų teigimu, po gydymo pastebimi dideli psichiką veikiančių medžiagų vartojimo pokyčiai.

Tiesa, priklausomybė nuo psichotropinių medžiagų yra tik viena iš daugelio galimų psichikos sveikatai pagalbos reikalaujančių veiksnių.

Atsakomybė tėvams

Neretai vaikai nėra linkę kalbėti apie savo psichologines problemas arba patys jų tiesiog nepastebi, tad ši atsakomybė krenta ant suaugusiųjų pečių.

„Tėvai, pastebėję kokių nors vaiko psichikos sveikatos sutrikimų, turėtų pasitarti su šeimos ar vaikų ligų gydytoju,“– sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė.

Jei nutariama, kad vaikui yra reikalinga psichiatro pagalba, minėti specialistai turi informuoti, kur ši pagalba teikiama – psichikos sveikatos centruose ar kitose šias paslaugas teikiančiose klinikose. Už psichikos sveikatos priežiūrą ir gydymą mokėti nereikia, jei kreipiamasi į įstaigą, kuri turi sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa. Pacientams iki 16 metų sveikatos priežiūra teikiama tik su jo atstovų (tėvų, globėjų ar kt.) sutikimu, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos paslaugas.

Galimybė rinktis

„Pacientai arba jų atstovai turi galimybę atskirai pasirinkti ir šeimos gydytoją, ir pirminėje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje dirbantį psichiatrą,“– atkreipia dėmesį VLK atstovė Daiva Berūkštienė. Pasak jos, tereikia nuvykti į pasirinktos poliklinikos registratūrą ir užpildyti prašymą dėl pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugų. Prašymai pildomi remiantis asmens tapatybę liudijančiu dokumentu. Žmogus turi būti apsidraudęs (ar apdraustas; vaikus iki 18 metų privalomuoju sveikatos draudimu draudžia valstybė) privalomuoju sveikatos draudimu. Nepilnamečių prašymus pasirašo vienas iš tėvų, o jeigu tėvų nėra, – globėjas.

Įstaigų, teikiančių psichikos sveikatos priežiūros paslaugas, sąrašą gyventojui turi pateikti ta sveikatos priežiūros įstaiga, kurioje jis prisirašęs pas šeimos gydytoją (t. y. poliklinika, šeimos gydytojų centras ar pan.). Žinotina, kad dėl psichiatro paslaugų pacientas gali kreiptis ir į kitą tos pačios savivaldybės asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.