PSDF – visų mokesčių mokėtojų indėlis

Kai dirbantis, nepilnametis ar į pensiją išėjęs žmogus suserga, už daugelį jam suteiktų paslaugų, medikamentų bei gydytojų konsultacijų pačiam pacientui mokėti nereikia. Tai kompensuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

Didžiausia PSDF biudžeto lėšų dalis yra skiriama apmokėti pacientams suteiktų gydymo paslaugų išlaidas.<br>123rf nuotr.
Didžiausia PSDF biudžeto lėšų dalis yra skiriama apmokėti pacientams suteiktų gydymo paslaugų išlaidas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2015-09-01 10:46, atnaujinta 2017-10-18 02:04

Didžiąją šio fondo dalį sudaro mokesčių mokėtojų sumokėtos privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos, kurias surenka „Sodra“ ir Valstybinė mokesčių inspekcija. Numatoma, kad šiais metais mokesčių mokėtojų sumokėtos įmokos sudarys apie 69 procentus visų planuojamų gauti PSDF biudžeto lėšų.

Likusią šio biudžeto pajamų dalį sudaro valstybės biudžeto įmokos už valstybės lėšomis draudžiamus asmenis (t.y. pensininkus, vaikus, moksleivius, studentus, neįgaliuosius ir kt.), valstybės biudžeto asignavimai, kurie skiriami valstybės PSDF biudžetui priskirtų funkcijų vykdymui, bei kitos pajamos.

Mokančiųjų PSD įmokas indėlis kaupiant PSDF lėšas, yra ypatingai svarbus, nes tik visuotinumo bei solidarumo principais grįsta privalomojo sveikatos draudimo sistema gali garantuoti kokybiškas ir prieinamas sveikatos priežiūros paslaugas. Be to, svarbu suvokti, kad fonde sukauptos lėšos skiriamos būtent pačių PSD mokėtojų ir kitų apdraustųjų PSD sveikatos priežiūrai, kai ši jiems yra reikalinga. Valstybinės ligonių kasos Biudžeto planavimo skyriaus vedėja Vitalija Dagilytė teigia, jog kasmet didžiausia PSDF biudžeto lėšų dalis yra skiriama apmokėti pacientams suteiktų gydymo paslaugų išlaidas. Tam skiriama daugiau kaip du trečdaliai visų fondo lėšų. Mažesnė dalis tenka vaistų ir medicinos pagalbos priemonių įsigijimui, prevencinių programų finansavimui, medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo išlaidų apmokėjimui, taip pat ortopedijos technikos priemonių įsigijimo išlaidų kompensavimui.

„Kiekviena sumokėta PSD įmoka yra svarbus įnašas į bendro sveikatos priežiūros biudžeto formavimą, sudarantis galimybę susirgus pasinaudoti prieinamomis ir kokybiškomis sveikatos priežiūros paslaugomis. Tad mokėdami PSD įmokas kuriame ne tik savo pačių, bet ir savo artimųjų gerovę, nes absoliuti dauguma mūsų naudojasi kuria nors iš sveikatos priežiūros sričių: lankomės pas šeimos gydytoją, dalyvaujame prevencinėse programose, gydomės ligoninėse, vartojame kompensuojamuosius vaistus“, – aiškino V.Dagilytė

Paminėtina, kad praėjusiais metais PSDF biudžetas siekė apie 1,3 milijardo eurų. Trečdalis šių lėšų buvo skirta ligoninėms padengti pacientų gydymo išlaidoms, taip pat nemažai lėšų – apie 15 procentų – buvo skirta kompensuojamiems vaistams bei medicinos pagalbos priemonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.