Klausos aparatą galima įsigyti nemokamai

Prastėjanti klausa priverčia neramiai pasijusti ne vieną su šiuo sveikatos sutrikimu susidūrusį žmogų. Ypač ši problema aktuali vyresniojo amžiaus žmonėms. Laimei, šiuolaikinės priemonės leidžia efektyviai išspręsti kylančius nesklandumus ir padeda pacientams vėl džiaugtis geresne klausa.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Nov 18, 2015, 9:34 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 1:12 AM

Viena iš tokių priemonių – klausos aparatai. Valstybinės ligonių kasos (VLK) specialistai primena, kad privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems asmenims šie aparatai nieko nekainuoja: už juos apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

„Valstybinė ligonių kasa klausos aparatus kasmet perka centralizuotai, o pacientams juos skiria gydytojai eilės tvarka. Tačiau žmogus gali nelaukti, kol jam ateis eilė nemokamai gauti aparatą, ir įsigyti jį savo lėšomis. Vėliau šios išlaidos arba jų dalis pacientui yra kompensuojamos PSDF lėšomis. Žmonėms taip pat norime priminti, kad nemokamas klausos aparatas (arba kainos dalies kompensacija už savo lėšomis įsigytą klausos aparatą) pacientui gali būti skiriamas kas penkerius metus. PSD apdraustam suaugusiajam nemokamai gali būti skiriamas vienas klausos aparatas, o nepilnamečiams bei studentams iki 24 metų amžiaus – vienas arba du“, ¬– aiškino VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vyriausioji specialistė Inga Čepėnaitė.

Žmonės, norintys gauti kompensaciją už savo lėšomis įsigytą klausos aparatą, VLK turi pateikti prašymą kompensuoti klausos aparato įsigijimo išlaidas bei firmos, kurioje pirktas aparatas, išrašytą sąskaitą faktūrą, taip pat apmokėjimą patvirtinantį dokumentą. Pacientui nusipirkus brangesnį klausos aparatą, kompensuojama ne visa, o dalis kainos. Šiuo metu galiojančios klausos aparatų kompensacijų sumos suaugusiems yra nuo 44,09 iki 50,18 Eur, o vaikams – 100,05 – 316,27 Eur.

PSDF lėšomis Lietuvoje kasmet nuperkama tūkstančiai modernių skaitmeninių klausos aparatų, tarp jų – ir skirtų ypač silpną klausą turintiems žmonėms. VLK perka tik sertifikuotus, o tai reiškia – Europos šalyse pripažintų gamintojų klausos aparatus. Naudodami šias priemones pacientai gali ne tik puikiai girdėti aplinkoje sklindančius garsus, bet ir susikalbėti su aplinkiniais žmonėmis.

Taigi pastebėjus klausos sutrikimų, žmonėms reikėtų nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją, kuris išrašytų siuntimą į artimiausią klausos protezavimo kabinetą sureguliuojantį ir išduodantį VLK perkamus klausos aparatus. Šiuose kabinetuose kiekvienam pacientui asmeniškai pritaikomas tinkamas klausos aparatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.