Pirmosios dvi valandos susilaukus mažylio: paaiškino, kas laukia mamos ir naujagimio

Pirmas susitikimas su naujagimiu mamoms ne tik ypatingai džiaugsmingas, bet ir keliantis daugybę klausimų. Juk, rodos, devynis mėnesius laukus, išaušus tai akimirkai, nežinai, kas bus toliau. „Nėštumo kalendorius“ dalijasi informacija, kas laukia gimdyvės ir mažylio.

 Pirmąsias valandas mama su kūdikiu praleidžia kartu gimdymo palatoje.<br> Unsplash.com nuotr.
 Pirmąsias valandas mama su kūdikiu praleidžia kartu gimdymo palatoje.<br> Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Nėštumo kalendorius“

2020-07-06 11:07

„Pirmiausiai, tik ką gimęs naujagimis yra nušluostomas ir guldomas nuogas ant apnuogintos mamos krūtinės. Moteris kartu su naujagimiu gimdykloje būna dvi valandas, tuomet perkeliami į palatą.

Pirmos dvi valandos po gimdymo

Moters priežiūra

Stebima, ar moteris nekraujuoja, kaip susitraukusi gimda.

Sekami kiti rodikliai pagal poreikį, atsižvelgiant į moters būklę. Pirmą valandą kas 15 min, o antrą valandą kas 30 min.

Maždaug po 1,5 val. moteriai pasiūloma pačiai pasišlapinti, jei gerai jaučiasi, ji palydima iki tualeto, jeigu silpna, naudojamas basonas. Nepavykus to padaryti, gali būti atliekama šlapimo pūslės kateterizacija, nes pilna šlapimo pūslė trukdo trauktis gimdai.

Tuomet pagal situaciją galima apsiprausti lyties organus, persirengti marškinius, jeigu jie labai susitepė, užsidėti suaugusiųjų sauskelnes. Visa tai padeda padaryti akušerė.

Po dviejų valandų moteris kartu su naujagimiu iškeliauja į palatą po gimdymo. Ji yra nuvežama vežimėliu arba, jeigu gali, nueina pati.

Naujagimio priežiūra

Tik ką gimęs naujagimis yra nušluostomas ir guldomas nuogas ant apnuogintos mamos krūtinės. Svarbu abu šiltai apkloti, naujagimiui užmauti kepurėlę.

Naujagimio būklė (raumenų tonusas, kvėpavimas ir spalva) įvertinama per pirmąsias 30 sek. ir sprendžiama, ar reikia gaivinti. Pagal Apgar skalę naujagimis vertinamas po 1 min. ir 5 min., bet gali būti vertinamas dar ir po 10 min. 8–10 balų įvertinta naujagimio būklė yra gera, 7 ir mažiau – naujagimiui reikalinga neatidėliotina pagalba.

Naujagimis ir mama susiglaudę oda turi būti ne trumpiau kaip 1 val., geriausia 2 val. Per šį laiką sveikas naujagimis, mamos ar akušerės padedamas, susiranda krūties spenelį ir pradeda žįsti. Jeigu moteris dėl kokių nors priežasčių negali glausti naujagimio, naujagimį prie savo nuogos krūtinės gali priglausti tėtis.

Naujagimio virkštelės tvarkymas, svėrimas ir matavimas (matuojamas ūgis ir galvos apimtis) turėtų įvykti po poros valandų, kai jis baigs žįsti. Virkštelė perkerpama ir tvarkoma steriliais instrumentais, dezinfekuojančių tirpalų naudoti nebūtina, uždėjus spaustuką virkštelės bigė paliekama atvira. Naujagimio kūno temperatūra turi būti ne mažesnė kaip 36,5 °C.

Aprengus naujagimį rūbeliais, kartu su mama jis keliauja į palatą po gimdymo.

„Nėštumo kalendorius“ – nemokami atmintinių leidiniai tėvams:

www.nestumokalendorius.lt
www.facebook.com/nestumokalendorius
Instagram“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.