Mokslininkai sako, kad tai, kokia ranka rašote gali lemti jūsų vaiko vardą

Tik sužinoję apie naujo šeimos nario atėjimą į šį pasaulį, tėvai pradeda sukti galvą dėl jo vardo. Vieniems tai pakankamai lengva užduotis, o štai kiti niekaip negali apsispręsti. Pasirodo, ne tik jūsų asmeninis skonis vardams ar tuo vardu pažinti žmonės daro įtaką, bet ir tai, ar esate dešiniarankis ar kairiarankis.

Po 1990-ųjų tėvai vaikams suteikia vardus su daugiau raidžių iš dešiniosios klaviatūros pusės.<br>123rf nuotr.
Po 1990-ųjų tėvai vaikams suteikia vardus su daugiau raidžių iš dešiniosios klaviatūros pusės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2020, 5:58 AM, atnaujinta Jul 8, 2020, 7:40 AM

QWERTY – taip vadinamas lotyniškas raides naudojančiose šalyse klaviatūros išdėstymas kompiuteriuose arba tai žodis iš pirmųjų raidžių, jei klaviatūrą „skaitytumėte“ kaip knygą iš kairės į dešinę nuo viršaus.

Tarptautinė tyrėjų komanda paskelbė savo išvadas, kurios vadinamos „QWERTY efektu“, rašoma „Mothering“. Teigiama, kad tiriami tėvai, kurių varduose yra daugiau kairiosios klaviatūros raidžių (į kairę nuo T, G, B klaviatūroje), suteikia vaikams vardus, kuriuose yra daugiau dešinės klaviatūros raidžių.

Taip pat paaiškėjo, kad daugeliui apklaustųjų žodžiai, turintys daugiau dešinės raidės raidžių, yra geresni, labiau teigiami nei su kairės pusės simboliais. Siejama, kad tai susiję su tuo, jog 90 procentų pasaulio žmonių turi dominuojančią dešinę ranką – teigiamas ryšys su dešine klaviatūra atsiranda dėl to, kad dešinė yra „gera“ pusė, o kairė – ne.

O ką tai turi bendro kūdikių vardais? Mokslininkai ištyrė duomenis apie kūdikių vardus, kurie buvo duoti laikotarpiu nuo 1960–2012 m. Tai laiko tarpas, per kurį nuo visiško interneto nebuvimo, jis tapo prieinamas kiekvienam, o 1990-ieji laikomi QWERTY eros pradžia.

Tyrėjai nustatė, kad kūdikių vardai, duoti po naudojimosi kompiuteriu, turi didesnį ryšį su kompiuterio klaviatūros klavišų pozicijomis, nei prieš tai, kai QWERTY neegzistavo.

Ištyrę 38 746 vardus, kurie buvo populiarūs po 1990 m., mokslininkai nustatė, kad juose daugiau raidžių iš klaviatūros dešiniojo šono, nei suteiktuose varduose iki 1990 m. Dešiniarankiams žmonėms raidės dešinėje klaviatūros pusėje yra lengviau paspaudžiamos ir siejamos su labiau teigiamomis emocijomis, todėl peršasi išvada, kad tai gali būti vienas iš veiksnių renkant kūdikiui vardą.

Pagalvokite apie keletą vardų patys ir pažiūrėkite, ar nėra asociacijų. Parašykite savo vardą, savo tėvų, senelių ir savo vaikų vardus ir pažiūrėkite, kur kiekvieno vardo raidė patenka į QWERTY klaviatūrą. Žinoma, tyrimas rodo daugumos nuomonę, o ne absoliutų rezultatą.

Parengta pagal „Mothering“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.