Informacija nėščiosioms: kokios procedūros gimdyvei taikomos gimdymo namuose

Daugelis gimdyvių tiek susitelkusios į būsimą susitikimą su mažyliu, kad tik vėliau supranta, jog nežino, kas laukia jų pačių. Pagimdžius standartiškai moterys su naujagimiais stacionare lieka dar 48-72 valandas priklausomai nuo abiejų savijautos. „Nėštumo kalendorius“ dalijasi informacija, kas per tą laiką atliekama.

Moterį gali varginti silpnumas. Tai yra normalu, nes ji atliko didžiulį darbą, neteko organizmo skysčių, gal nemiegojo visą naktį, ją išvargino sąrėmių skausmai. <br>123rf nuotr.
Moterį gali varginti silpnumas. Tai yra normalu, nes ji atliko didžiulį darbą, neteko organizmo skysčių, gal nemiegojo visą naktį, ją išvargino sąrėmių skausmai. <br>123rf nuotr.
Svarbu per pirmas 3 paras pasituštinti, būti fiziškai aktyviai gerti pakankamą kiekį skysčių.<br>123rf nuotr.
Svarbu per pirmas 3 paras pasituštinti, būti fiziškai aktyviai gerti pakankamą kiekį skysčių.<br>123rf nuotr.
Nedelsiant kreipkitės į medikus, jei įtartini pakitimai skiepijimo vietose ar pasireiškusios komplikacijos.<br>123rf nuotr.
Nedelsiant kreipkitės į medikus, jei įtartini pakitimai skiepijimo vietose ar pasireiškusios komplikacijos.<br>123rf nuotr.
Gimdymo namuose mama su naujagimiu paprastai praleidžia 2-3 paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Gimdymo namuose mama su naujagimiu paprastai praleidžia 2-3 paras.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Nėštumo kalendorius“

Jul 11, 2020, 12:13 PM

Bendroji apžiūra

Gimdyvės priežiūrą palatoje po gimdymo sudaro bendroji ir akušerinė apžiūra. Priklauso nuo kiekvienos ligoninės tvarkos, bet dažniausiai būna 2–3 vizitacijos: ryte ir vakare. Kitu paros metu visada galite kreiptis į budintį personalą. Esant gerai mamos ir naujagimio būklei, namo išleidžiama 2–3 parą po gimdymo.

Į bendrąją apžiūrą įeina moters nusiskundimai, kūno apžiūra, odos, gleivinių, bėrimo elementai, pulsas, kraujo spaudimas, kvėpavimo dažnio įvertinimas. Nusiskundimai gali sufleruoti ankstyvus depresijos po gimdymo požymius.

Pirmąsias 24 val. po gimdymo gali padidėti moters kūno temperatūra. Ją sukelia staigus kraujagyslių ir limfagyslių prisipildymas. Esant padidėjusiai kūno temperatūrai ilgiau nei 24 val., tikėtinas infekcijos pavojus.

Moterį gali varginti silpnumas. Tai yra normalu, nes ji atliko didžiulį darbą, neteko organizmo skysčių, gal nemiegojo visą naktį, ją išvargino sąrėmių skausmai. Todėl svarbu kuo daugiau ilsėtis, miegoti, kai naujagimis miega, staigiai nesikelti iš lovos, nes gali susisukti galva.

Akušerinė apžiūra

Įvertinama moters krūtų būklė: ar jos minkštos, ar yra priešpienio, pieno, ar nėra sukietėjimų, krūtų odos spalva, spenelių forma, įtrūkimai. Visais žindymo ir krūtų priežiūros klausimais gali padėti akušerė ar gydytojas bei žindymo specialistė, jeigu ligoninė ją turi.

Taip pat svarbu įvertinti gimdos involiuciją. Gimdos dugno aukštis mažėja apie 2 cm per parą. Nepakankamas gimdos traukimasis yra gimdos subinvoliucija. Vertinant svarbu gimdos dugno aukštis (šlapimo pūslė turėtų būti tuščia), tonusas, skausmingumas.

Taip pat svarbu lochijų (pogimdyminiu laikotarpiu iš makšties ištekančios išskyrų, sudarytų iš kraujo, gleivių bei audinių likučių) kiekis, spalva ir kvapas. Jei išskyros kaupiasi gimdos ertmėje (lochiometra), tai gimdos dugnas bus aukštai, o išskyrų mažai. Įtakos tam gali turėti kraujo krešulys gimdoje, gimdos kaklelio spazmas, silpni gimdos susitraukimai. Jeigu uždegimo nėra, užtenka fizinio aktyvumo ir gimdos susitraukimus skatinančių vaistų.

Tarpvietės apžiūrą apima paraudimo, patinimo ir skausmingumo vertinimas. Plyšusi ar kirpta ir po to siūta tarpvietė sugyja per 10–12 parų po gimdymo. Svarbu tinkama tarpvietės higiena, skausmo malšinimas (pavilgai, tepalai su anestetikais, žvakutės nuo uždegimo į tiesiąją žarną, kai kuriais atvejais ledas).

Gali būti sutrikusi šlapimo pūslės funkcija – tada skausminga šlapintis arba apskritai neišeina. Jei po gimdymo moteris nepasišlapina per 4 val., siūloma kateterizuoti šlapimo pūslę.

Vertinamos ir žarnyno funkcijos. Dažnai moteris vargina obstipacija, t.y. vidurių užkietėjimas. Svarbu judėti, vartoti pakankamai skysčių (apie 2,5 l per dieną), kartais pagelbėja į tiesiąją žarną skiriamos skausmą malšinančios, nuo hemorojaus ar uždegimo žvakutės (tuštinimąsi išprovokuoja išangės rauko sudirginimas).

Patarimai mamai 

Po gimdymo moteris gali jausti nereguliarius gimdos susitraukimus, panašius į menstruacinį skausmą. Jei buvo siūta tarpvietė, bus jaučiamas tos srities skausmingumas. Nereikia kentėti, o geriau pasisakyti akušerei, gausite vaistų nuo skausmo. Skausmas yra diskomfortas ir gali trukdyti jums sėkmingai žindyti.

Svarbu per pirmas 3 paras pasituštinti, būti fiziškai aktyviai gerti pakankamą kiekį skysčių (2,5 l per dieną). Varginant vidurių pūtimui, užkietėjimui, nepavykus pasituštinti, pasisakykite personalui.

Jeigu bijote, kad stanginantis išsiskirs siūlės, galite prilaikyti tarpvietę su švaria servetėle ir pasituštinusi apsiplauti prausikliu bei vandeniu.

Glauskite naujagimį prie krūties ir žindykite pagal poreikį. Naujagimio čiulpimo judesiai skatina pieno gamybą ir gimdos involiuciją.

Išskyroms po gimdymo sugerti pirmomis paromis naudokite suaugusiųjų sauskelnes, vėliau higieninius paketus. Juos keiskite reguliariai, maždaug kas 4 val.

Nenaudokite tamponų ir nesimaudykite vonioje. Geriausia praustis po drungnu dušu pagal poreikį, o lyties organus ir tarpvietę su specialiu prausikliu prausti judesiu nuo makšties išangės link.

Labai staigiai keliantis iš lovos gali apsvaigti galva, todėl kelkitės iš lėto. Pajutus silpnumą jau atsistojus, geriau būtų iškart sėsti ant grindų, kad būtų išvengta didelių sužalojimų.

Esant reikalui galima dėvėti specialų diržą. Jį užsidėti reikia gulint, o einant miegoti nusiimti.

Po gimdymo gali tinti kojos, nes vis dar veikia kraujagysles atpalaiduojantys hormonai. Dažnai moterys daugiau gulinėja, mažai juda. Taip pat tinimas gali kankinti dėl gimdymo metu sulašintų skysčių kiekio (pvz., jeigu buvo taikytas epidūrinis skausmo malšinimo būdas, atlikta cezario pjūvio operacija).

Nereikia riboti išgeriamo skysčių kiekio, galima palaikyti kojas pakeltas, pajudinti jas lovoje.

Maitinant naujagimį iš krūties, mėnesinių gali nebūti, bet vis tiek išlieka galimybė pastoti. Lytiniais santykiais rekomenduojama užsiimti po 6–8 savaičių (kai nebebus kraujingų lochijų ir bus sugijusios tarpvietės žaizdos). Prieš tai geriausia apsilankyti pas ginekologą.

Nusprendus lytiniais santykiais užsiimti praėjus mažiau nei 6 savaitėms po gimdymo, svarbu žinoti, kad egizstuoja didesnė gimdos infekcijos rizika. Po 6 savaičių svarbu apsilankyti pas gydytoją. Bus atliekamas bimanualinis tyrimas, vertinama lyties organų būklė, krūtų būklė, bendroji moters būklė, aptariami šeimos planavimo klausimai.

Kreipkitės skubios pagalbos

Esant šiems požymiams, važiuoti tiesiai pas gydytoją arba į ligoninės priimamąjį:

  • karščiavimas (=/>38 °C);
  • gausėjantis kraujavimas iš gimdos (paketas keičiamas kas valandą; kraujavimas atsinaujina po pertraukos, matomi citrinos dydžio krešuliai);
  • kraujuojama ilgiau kaip 4 savaites;
  • pirmąją savaitę nesama jokių lochijų;
  • kraujavimas iš cezario pjūvio srities;
  • tarpvietės siuvimo vietoje išsiskyrė siūlai;
  • tarpvietės plyšimo ar kirpimo ir siuvimo vietoje jaučiamas patinimas, matomas paraudimas, jaučiamas skausmingumas, teka pūliai;
  • pastebėtos nemalonaus kvapo, gausios, neįprastos konsistencijos išskyros iš makšties;
  • stiprus skausmas pilvo srityje;
  • esant dusuliui, pasunkėjus kvėpavimui, esant aštriam skausmui krūtinėje;
  • esant galvos svaigimui, pykinimui, vėmimui, kurie nesusiję su maistu;
  • dažnas ir skausmingas šlapinimasis, esant šlapimo nelaikymui;
  • pastebėtas vienos apatinės galūnės (kojos) paraudimas ir patinimas, jaučiamas karštumas;
  • pakitus krūtų būklei: skausmingumas, gilūs spenelių įtrūkimai, sustandėjimas, kieti dariniai krūtyse, paraudusi ir blizganti oda, temperatūros pakilimas;
  • svarbi yra ir emocinė bei psichologinė būklė: nuolatinis liūdesys, vangumas, varginantis mieguistumas, abejingumas, nepraeinantis jausmas, kad esate bloga mama.

Jei simptomai nėra labai ryškūs, bet jums neramu dėl savo būklės, galite susisiekti su savo gydytoju arba paskambinti į pasirinktos ligoninės priėmimo skyrių ir pasitarti, ar jūsų būklė reikalauja gydymo ligoninėje.

SOS naujagimiui

Nedelsiant kreiptis į kūdikį prižiūrintį gydytoją:

  • pasunkėjęs kvėpavimas, mėlynavimas;
  • gausus veido bėrimas;
  • paraudimas aplink naujagimio krūteles;
  • paraudimas, patinimas apie bambos žiedą (daugiau kaip 5 mm);
  • naujagimis vangus, nevalgo, pakilusi kūno temperatūra (sunerimti, jeigu ji žema);
  • gausus atpylimas, išsipūtęs pilvas, naujagimis nesituština;
  • ryškėja gelta arba vėl atsinaujina;
  • įtartini pakitimai skiepijimo vietose ar pasireiškusios komplikacijos.

„Nėštumo kalendorius“ – nemokami atmintinių leidiniai tėvams:

www.nestumokalendorius.lt
www.facebook.com/nestumokalendorius
Instagram“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.