Hipnogimdymo specialistė: „Niekas nežada beskausmio, bejausmio gimdymo“

Daugybė moterų jau besilaukdamos kūdikio akcentuoja, kad labiausiai bijo paties gimdymo, jo sukeliamo skausmo, komplikacijų. Iš Šiaulių kilusi Ieva V. Jakštė iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą grįžo su ypatinga žinute tokioms moterims – gimdyti galima be baimės tik reikia tam iš anksto pasiruošti.

 Hipnogimdymo metu taikomi ne hipnozės, bet saviitaigos, meditacijos, atsipalaidavimo pratimai.<br>123rf nuotr.
 Hipnogimdymo metu taikomi ne hipnozės, bet saviitaigos, meditacijos, atsipalaidavimo pratimai.<br>123rf nuotr.
„Apie savo gimdymus, nors ir ne viskas ėjo pagal planą, vis dar kalbu su šypsena ir susijaudinimu“, – teigia hipnogimdymo metodus gimdydama taikiusi Ieva.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
„Apie savo gimdymus, nors ir ne viskas ėjo pagal planą, vis dar kalbu su šypsena ir susijaudinimu“, – teigia hipnogimdymo metodus gimdydama taikiusi Ieva.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Lietuvoje Ieva ruošia poras hipnogimdymui, nors, kaip pati teigia, jos pagrindinė veikla yra motinystė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Lietuvoje Ieva ruošia poras hipnogimdymui, nors, kaip pati teigia, jos pagrindinė veikla yra motinystė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-08-06 06:24

– Kaip susidomėjote hipnoziniu gimdymu?

– Su hipnogimdymu (angl. hypnobirthing) susidūriau laukdamasi pirmojo vaikelio. Tuo metu dar gyvenome Londone. Prisipažinsiu – bijojau gimdymo, vien pagalvojusi apie tai, sukaustydavo, tad ėmėme su vyru ieškoti pagalbos, kažko, kas padėtų man stipriau jaustis. Taip atradau specialistus, kurie kalbėjo apie hipnogimdymą.

Suvokimas, jog maži, netgi paprasti dalykai gali padaryti tiek daug ir tokio didelio, kad pakeistų apskritai mano požiūrį į gimdymą ir net veiklos sritį. Apie savo gimdymus, nors ir ne viskas ėjo pagal planą (bet taip paprastai ir būna), vis dar kalbu su šypsena ir susijaudinimu.

– Ar hipnogimdymai užsienyje yra populiarūs? Teigiama, kad šiais metodais naudojasi net karališkosios šeimos asmenys.

– Jungtinėse Karalystėse tai ne naujiena, ypatingai Londone, turbūt atrastume bent po vieną hipnogimdymo mokytoją kiekviename rajone. Taigi ir ne paslaptis, jog pati Kembridžo kunigaikštienė Kate Middleton savo gimdymo metu taikė hipnogimdymo metodus.

Iš tikrųjų visos idėjos šaknys siekia net 1930-uosius, kai britų Dr. Grantly Dick-Read dalijosi idėja, kad skausmas yra nerimo padarinys ir gali būti pašalintas naudojant relaksacijos metodus. Pats žodis hipnogimdymas turbūt buvo pirmąkart įvardytas 1987-ais medikės Michelle Leclaire O’Neil. Aišku,  tikriausiai galėtume išvardyti visą eilę vardų medicinos istorijoje, kurie prisidėjo prie pozityvesnės naujos gyvybės atėjimo pradžios.

– Kaip atrodo toks gimdymas? Hipnozės metodai gimdant skamba gąsdinančiai!

– Hipnogimdymas, o kitaip hipnoterapinis gimdymas, naudojasi kai kuriais hipnoterapijos metodais, iš to ir kilęs pavadinimas, kuris, sutinku, gali skambėti kiek gąsdinančiai ar įtariai. Pirmąkart jį išgirdusi, pati nežinojau, ko tikėtis (šypteli). Tačiau tai, sakyčiau, senas ir paprastas būdas nusiraminti: kvėpuojam, įsivaizduojam ir patikim.

Tikslas yra paleisti baimes, kelti pasitikėjimą savimi bei savo kūnu, skatinti pozityvų požiūrį į gimdymą. Niekas čia nežada beskausmio, bejausmio gimdymo, tačiau moksliškai įrodyta, jog mūsų emocinė būsena turi įtakos, kiek intensyviai jaučiamas skausmas.

To priežastis mūsų smegenyse išsiskiriantys tam tikri hormonai, kurie veikia mūsų kūną. Taigi, jei mes bandom atsipalaiduoti – atsipalaiduoja ir mūsų kūnas. Tai paprastai padeda patirti sklandesnį ir greitesnį gimdymą.

Hipnogimdymą puikiai papildo kitos terapijos (garsų, spalvų, kvapų…), jogos bei kvėpavimo pratimai, ką galbūt jau darydavote ir iki šiol arba atrandate naujų metodų, kurie padeda atsipalaiduoti būtent jums.

Tai efektyvu net skatinimo, cezario pjūvio metu ar bet kokioje kitoje stresinėje situacijoje. Kiekvienas žmogus tai gali išjausti skirtingai.

– Kiek tai susiję su meditacija?

– Taip, tai primena meditaciją, kai giliai kvėpuojama, bandoma nusiraminti, „paleisti“, tačiau taip pat įsijungia ir aktyvioji smegenų dalis, kai klausome žodžių, tiksliau vizualizuojame vaizdinius, kuriuos girdime skaitant relaksacinius tekstus, pavyzdžiui, apie pievą, jūrą, vaikelio atėjimą į šį pasaulį ir pan.. Tai ir vadintume tam tikra hipnoze, arba suprantamiau, savitaiga.

– Ar norint tokiu būdu gimdyti reikia atskiro pasiruošimo? Kiek jis trunka ir koks? 

– Pilnas hipnogimdymo kursas poroms yra, kaip pasiruošimo gimdymui programa ir trunka apie 8-9 valandas.

Aptariamos temos, kurias rasite ir įprastose nėštukių kursuose, jei lankėtės, kaip vaikelio pozicija gimdoje, gimdymo požymiai, gimdymo pozos, galimos intervencijos, partnerio vaidmuo ir kaip jis/ji gali padėti ir panašios temos, nes svarbu viskas, kas gali būti susiję su gimdymo nerimu

Tačiau turbūt pagrindinis hipnogimdymo akcentas yra relaksaciniai tekstai. Visgi, tie, kurie tikisi, jog aš juos užhipnotizuosiu ir jie kažkaip magiškai pagimdys, turiu smarkiai nuvilti (juokiasi).

Tai yra pačių tėvelių darbas, praktika ir nusiteikimas, nes iš tikro visas darbas vyksta dar nėštumo metu, o gimdymas jau galutinis rezultatas.

Kursas tinkamas bet kuriuo nėštumo laikotarpiu, tačiau siūloma pasilikti pakankamai laiko „namų darbų“ praktikai. Ruošimasis yra svarbu, nes tai patirtis, kuri įstringa gyvenimui, tad norisi, jog ji būtų kiek įmanoma pozityvesnė.

Moterys ateina čia dėl skirtingų priežasčių: nerimo dėl gimdymo, noro labiau įtraukti tėvelį į visą procesą, pasikartoti žinias, kas gimdo ne pirmąkart ar net dėl smalsumo. Tokioms smalsuolėms daromos ir trumpos relaksacinės dirbtuvės (1-2 val) susipažinimui, išbandymui, hipnogimdymo „paragavimui“. Kadangi visada buvau „prie meno“, dažnai įtraukiu ir meno terapijos elementų.

Visgi šiemet, dėl pandemijos, daug veiklų tenka pristabdyti.

– Pasaulyje tai nėra naujiena, bet Lietuvoje – tai tikrai. Ką sako akušeriai apie mamas, kurios nori taip gimdyti?

– Iš patirties žinau, jog akušerės Jungtinėse Karalystėse jei nesusidūrusios, bent jau tikrai girdėjusios apie hipnogimdymą. Kai kuriose ligoninėse net organizuojami tokie kursai būtent akušerėms papildyti žinių bagažą.

Pastebima nauda ne tik būsimiems tėveliams, bet ir padedančiam medicinos personalui. Dirbant išvien pasiekiama geriausio rezultato – ramaus ir sklandaus gimdymo mamytei ir vaikeliui, ramaus ir sklandaus gimdymo priėmimo akušerėms. Aš asmeniškai be galo esu dėkinga savo akušerei už supratimą ir palaikymą.

Lietuvoje tai dar gan naujas dalykas, ir, manau, užtruks kurį laiką, kol žodis hipnogimdymas bus suprantamas ir priimtinas daugelyje gimdymo namų, susipažįstama lėtai ir atsargiai, tačiau, tikiu einama pozityvumo link.

– Ar dėl šio metodo skleidimo persikraustėte iš Londono į Lietuvą – ar nesigailite šio žingsnio?

– Sakyti, jog tik dėl šios žinutės skleidimo persikėliau į Lietuvą būtų per stipru – čia manęs laukė šeima, gamta, maistas ir daug daugiau. Tačiau malonu, atsiradus galimybei, prisidėti prie pozityvaus požiūrio į gimdymą stiprinimo.

Visgi pagrindinė ir svarbiausia mano veikla yra mamystė, tad visom kitom tenka pasitenkinti kaip pagalbinėmis.

Plačiau apie hipnogimdymą Ievos feisbuko paskyroje www.facebook.com/hipnomama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.