Žinomos moterys atvirauja: vėlyvą motinystę aplinkiniai ne visada supranta

Moters organizmas pasiruošęs priimti ir išnešioti naują gyvybę gerokai ilgiau nei mano visuomenė. Portalo lrytas.lt kalbintos žinomos mamos ir akušerė įsitikinusios, kad situacija keičiasi į gerą. Jei dar prieš dešimtmetį besilaukianti keturiasdešimtmetė buvo absoliutus tabu, dabar pastabų ir komentarų žymiai mažiau.

 Tiek Eglė Skrolytė (kairėje), tiek Ingrida Martinkėnaitė nekreipia į aplinkinių pastabas dėl motinystės virš 40-ties.<br> lrytas.lt koliažas
 Tiek Eglė Skrolytė (kairėje), tiek Ingrida Martinkėnaitė nekreipia į aplinkinių pastabas dėl motinystės virš 40-ties.<br> lrytas.lt koliažas
Eglė Skrolytė ir Jonas Elvikis džiaugiasi, kad į būsimą laukimą įsitraukusi visa šeima.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eglė Skrolytė ir Jonas Elvikis džiaugiasi, kad į būsimą laukimą įsitraukusi visa šeima.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 I.Martinėnaitei gimdyti teko per patį karantino įkarštį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 I.Martinėnaitei gimdyti teko per patį karantino įkarštį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Martinkėnaitė ir Mindaugas Urbonas dukros Evos sulaukė šių metų balandį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Martinkėnaitė ir Mindaugas Urbonas dukros Evos sulaukė šių metų balandį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Akušerė Marija Mizgaitienė pastebi, kad motinystė vyresniame amžiuje darosi vis populiaresnė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Akušerė Marija Mizgaitienė pastebi, kad motinystė vyresniame amžiuje darosi vis populiaresnė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 18, 2020, 10:29 AM

Ne visi sveikinimai džiugina

Rugpjūtį džiugiomis naujienomis pasidalijo buvusi TV laidų vedėja, o dabar „Lietuvos ryto“ televizijos programos direktorė Eglė Skrolytė. Ji su vyru Jonu Elvikiu kitų metų pradžioje sūpuos mažylį.

„Mes vis dar maudomės sveikinimų jūroje. Komentarų, bent jau atvirai neigiamų, aš nesulaukiau, bet atsargių nutylėjimų buvo. Vieni sveikinimo žodžius papildė išsamiais pasakojimais, kaip baisu auginti vaiką, kiti nepamiršo pridurti, kad jie jau tai tikrai nebenorėtų: „Oi, gimdymas, neee.. Tos bemiegės naktys,  maitinimai – tikrai ne, ačiū." Kaip jums toks sveikinimas?“, – šypsosi laiminga šiais metais keturiasdešimtmetį atšventusi moteris.

Ji džiaugiasi ir savo gydytojos reakcija, kuri į klausimus ar viskas gerai, atsakė pasakojimu apie neseniai pirmagimį pagimdžiusią 47-erių moterį.

„Mūsų amžiaus viena iš privilegijų – mažiau prietarų ir daugiau žinių, leidžiančių suprasti, kas yra kas. Mums metai, sakyčiau, buvo labai aiškus rodiklis, kad šiam savo „planui“ neturime visos amžinybės, kad laikas yra daugiau mažiau ribotas. Kita vertus Dievo nepaskubinsi – ei, labutis, ar mūsų nepamiršai“, – juokauja trečią kartą būsima mama.

Įsitraukė ir vaikai

Dvylikametę Meilę ir dešimties Rojų auginanti Eglė atvira, kad šis nėštumas yra turbūt ramesnis už abu prieš tai buvusius kartu sudėjus.

„Juokauju, nes tikrai nežinau, ar tai būtų tiksli matematinė proporcija, bet ji atspindi mano pačios savijautą. Dabar tas metas, kai neprašyti visažinių patarimai, burtai, prietarai manęs kaip mamos nebeveikia ir kai nestumiu savęs į persistengimą – dėl savo šeimyninių pareigų ar darbų. Taip pat nepersistengiu ieškodama visos įmanomos informacijos“, – atvira E.Skrolytė.

Eglė šypteli, kad tai šiek tiek atsispindi ir jos pareigingumą – ji dabar neskaičiuoja minučių iki būsimos apžiūros pas gydytojus ir į griežtą universalizuotą medicininį protokolą žiūri plačiau.

Į laukimą įsitraukusi visa šeima – Eglė ne tik su vyru, bet ir vaikais, skaito savaitėmis, kiek ir ko pasiekė tiek laukiamas pagrandukas.

„Tiesą pasakius, nesitikėjau, kad vaikų įsitraukimas į laukimą bus toks jautrus. Tai mane labai jaudina. Net ir mūsų pudelis, ir tas apuostinėja karts nuo karto pilvą, o mes juokiamės, kad jis turbūt vykdo tyrimą, ar mes neslepiame jo maisto – būtent ten, pilve“, – kvatoja žinoma moteris.

Ilgai nesidalino naujienomis

Balandžio 16 dieną antrosios dukros susilaukė dainininkė ir tinklaraščio apie sveiką gyvenimo būdą „Su Ingrida“ autorė Ingrida Martinkėnaitė ir jos vyras Mindaugas Urbonas. Tuomet Ingridai buvo 41-eri, o jos pirmagimei dukrai Marija – trylika metų.

„Gimdyti virš keturiasdešimties neplanavau. Vaikučio norėjome anksčiau, bet teko palaukti. Nenuleidome rankų, gydytojai rekomendavo atsipalaiduoti, o aš kiekvieną vakarą įsivaizduodavau, kaip laukiuosi, būsimą kūdikį, nes tikiu, kad mintys materializuojasi“, – išgyvenimais dalijasi dainininkė, dukros Evos susilaukusi pačiame karantino įkarštyje.

Susikoncentravus į laukimą abejonių ir baimių dėl amžiaus moteriai neliko, o ir jos pasirinkti gydytojai palaikė sprendimus.

„Artimieji apie šį norą net nežinojo. Nesame linkę dalintis išgyvenimais, pasikalbame dviese ir nuomonių iš šalies nereikia. Nereikėjo nei palaikymo, nei atkalbinėjimo“, – atvirauja I.Martinkėnaitė.

Pora apie džiugią naujieną su draugais, artimaisiais ir aplinkiniais pasidalijo penktą nėštumo mėnesį.

Mėgaujasi motinyste

Tiek nėštumas, tiek vaikučio auginimas prieš trylika metų ir dabar Ingridai skiriasi kardinaliai.

„Aišku, pirmas buvo daug lengvesnis, sportavau iki paskutinės dienos ir net galvojau pati važiuoti gimdyti. Tiesa, to nepavyko padaryti, nes tiek pirmą, tiek antrą kartą gimdymas užtruko vos kelias valandas, – pasakoja žinoma dainininkė. – Jei pirmąjį nėštumą nekreipiau dėmesio į išgyvenimus, antrą kartą norėjau įsiminti kiekvieną detalę, jausmą. Tai buvo sąmoningas laukimas ir tuo man labai patiko.“

Lygiai taip pat skiriasi ir kūdikio auginimas. Tiesa, ne tik sąmoningumu, bet ir pasikeitusia motinyste dėl išmaniųjų pagalbininkų buityje. Ingrida savo socialinėse paskyrose dalijasi patarimais, savo įžvalgomis apie įvairiausius daiktus, prietaisus ir kitas kūdikiams reikalingas smulkmenas.

„Pamenu, su Marija turėjau kelis šliaužtinukus, seilinukus, vežimėlį... Taip sutapo, kad septintą nėštumo mėnesį, kai planavau jau pradėti rūpintis visu naujagimio kraiteliu, prasidėjo karantinas. Ką dariau? Pradėjau sekti įvairias blogeres, skaityti atsiliepimus ir ieškoti, ko man reikės. Todėl dabar pati pasakoju savo patirtį, kad žmonės, atsidūrę panašioje situacijoje, kaip aš galėtų atsirinkti, nes pasiūla dabar tokia, kad lengva pasimesti“, – šypteli Ingrida.

Vyresnių gimdyvių daugėja

Tai, kad daugėja moterų, kurios susilaukia pirmagimio vyresniame amžiuje pastebi ir akušerė, tinklaraščio sumanimama.lt autorė Marija Mizgaitienė.

„Moterys dar skiria laiko karjerai, gerbūvio kūrimui, investuoja į save ir tik tada gimdo vaikus. Rečiau sutiksi jauną, 18-20 metų gimdyvę, nei vyresnę nei 35-eri ar 40 metų“, – teigia gydytoja.

Ji priduria, kad nėštumas yra iššūkis visoms moterims, nesvarbu koks jų amžius, todėl gąsdintis, kad vyresniame amžiuje bus sunkiau susitvarkyti – negalima.

Tiesa, kuo vyresnė moteris, tuo jai gali būti sunkiau pastoti, nors tai, šypteli M.Mizgaitienė, taip pat nėra taisyklė.

„Vienintelė papildoma rizika yra vaisiaus chromosominiai apsigimimai, kurie, įrodyta, dažnesni vyresniame amžiuje. Bet tikrai nereikia bijoti, jie nėra dažni, tiesiog padidėjusi rizika. Siekiant tai išsiaiškinti, moterys nukreipiamos genetiniams tyrimams prenataliniuose centruose Kaune ar Vilniuje“, – pasakoja akušerė.

Anksčiau tik besilaukiančioms moterims virš 35-erių buvo atliekamas gliukozės tyrimas, bet dabar jis, siekiant kuo anksčiau nustatyti gestacinį diabetą, skiriamas visoms gimdyvėms.

Marija prisimena ir vyriausią gimdyvę, kurią teko prižiūrėti. Jai buvo 52-eji ir ji manė, jog mėnesinės nutrūko dėl prasidėjusios menopauzės: „O, pasirodo, vaikelis! Moteris tikrai nustebo, bet istorija baigėsi laimingai, ji sėkmingai pagimdė.“

Tiesa, vyresnės pirmą kartą gimdančios moterys dažnai jautriau, atsargiau ir su didesne baime žiūri į nėštumą ir gimusį vaikelį.

„Pastebime, kad šios moterys labiau jaudinasi dėl kiekvienos smulkmenos, dėl menkiausio mažylio krūptelėjimo, labai gilinasi į visus procesus, bijo suklysti, pakenkti ir ne taip kažką padaryti. Visas stengiamės nuraminti – amžius tikrai nėra problema ar kliūtis“, – pabrėžia patyrusi akušerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.