Kūdikių nešiojimo specialistė: kai tėčiai tai daro – vaikai geriau miega

„Nenešiok, išlepinsi, pripras“, – taip dar dažnai vyresnio amžiaus žmonės sako jauniems tėvams, kurie dabar drąsiai glaudžia prie savęs vaikus ir laiko juos ant rankų tiek, kiek norisi abiems pusėms. Sertifikuota nešiojimo mokytoja, vaikų nešiojimo praktikė ir keturių vaikų mama Gabrielė Pravilonienė studijoje „Vilkės namai“ būsimiems tėvams skirtame seminarų cikle „Tėvystės akademija“ pasakojo apie nešiojimo naudą ir svarbiausius taisyklingo nešiojimo principus.

 Kūdikių nešiojimo specialistė Gabrielė pasakoja, kad nešioti mažylius mes užprogramuoti genetiškai, nes tai daroma tūkstančius metų.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Kūdikių nešiojimo specialistė Gabrielė pasakoja, kad nešioti mažylius mes užprogramuoti genetiškai, nes tai daroma tūkstančius metų.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Nešiojami tėčių kūdūkiai ilgiau ir giliau miega.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Nešiojami tėčių kūdūkiai ilgiau ir giliau miega.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 26, 2020, 1:51 PM

Nešioti mokė evoliucija

„Mes esame rūšis, kurios mažyliai gimsta labai maži ir silpni, todėl tam, kad išgyventų, juos reikia laikyti arti savęs“, – moksline informacija seminarą pradeda Gabrielė.

Visos žmonijos raidos metu kūdikiai buvo nešiojami ir net šiomis dienomis gimę vaikai, šiek tiek greičiau iš glėbio nuleisti ant lovytę tiesia rankytes lyg norėtų sugriebti mamą. Lygiai taip pat natūraliai paaugę vaikai kojytėmis tvirtai apsiveja tėvų klubus. Šie veiksmai išlikę būtent iš senųjų laikų, kai vaikas į mamą įsikabindavo tam, kad išgyventų, nenukristų.

Taip pat evoliucija išvystė vaikų įprotį nešiojant nurimti. Jei reikėdavo skubiai trauktis nuo priešo, mamos čiupdavo kūdikius į glėbį ir bėgdavo, o jiems reikėdavo būti kuo ramiau.

„Kai vaikas neramus, skauda pilvelį, intensyviau vaikščiojant su juo, mažylis greičiau nusiramina, nes jie išmokę atsipalaiduoti perkėlimo momentu. Evoliuciškai rodome ženklus, kad turime nešioti savo vaikelius, tai yra natūralu, paprasta ir sava“, – šypteli G.Pravilonienė.

Kas yra taisyklingas nešiojimas?

Dažnai tėvai skundžiasi, kad nešioti sunku, jie pavargsta arba kūdikis jaučiasi nepatogiai. Nešiojimo specialistė paaiškina, kad kūdikius reikia nešioti pagal tam tikras taisykles, kurios itin svarbios renkantis nešioklę.

„Jei vertikaliai priglaustume mažą kūdikį pamatytume, kad jo stuburas ne toks kaip mūsų, o prigludus prie suaugusiojo nugara išsilenkia C forma, galvytė padeda mums ant krūtinės ir priklausomai nuo amžiaus, kojytes riečia po savimi arba skečia į šonus. Todėl renkantis nešioklę svarbu atsižvelgti būtent į šiuos dalykus“, – pataria G.Pravilonienė.

Kitas svarbus dalykas yra vaiko kojytės. Tik gimę mažyliai jas laiko suglaustas po savimi ir augant po truputį atveria, nes tą jiems jau fiziologiškai leidžia klubų sąnariai.

„Todėl renkantis nešioklę svarbu atsižvelgti į tai, kuriame raidos etape yra vaiko klubai. Siekiant išvengti klubų displazijos rizikos, turėtume palaikyti tą atvertų klubų poziciją, kai vaikas yra vadinamoje varliuko pozoje, o keliai nešioklėje turi būti aukščiau už sėdmenis. Jei kojos kabo tiesiai žemyn, atsiranda rizika, kad galite pagilinti klubų displazijos problemą“, – atkreipia dėmesį nešiojimo specialistė Gabrielė.

Taip pat svarbus dalykas ir kaip tėvai jaučiasi su nešiokle – ar nepersikreipia stuburas, nesikuprina nugara.

Nešiojimas padeda vystytis

Vaikų nešiojimas nešioklėse svarbus ne tik dėl patogumo, kad dabar tėvai turi laisvas rankas ir gali daugiau nuveikti. Artimas kontaktas prisiglaudus prie vieno iš tėvų labai svarbus ir vaiko vystymuisi.

Pirma, nors iš šalies atrodo, kad kūdikis tiesiog miega nešioklėje, iš tiesų, jo kūnas, nevalingai atsakydamas į tėvų judesius, turi padaryti šimtus mikro judesių, kurių metu juda giluminiai raumenys.

„Tai prisideda prie vaiko stiprėjimo, vystymosi, nes jo raumenys visada po truputį ir švelniai dirba. Kitas svarbus dalykas – ne tik fizinė, bet ir fiziologinė raida. Kai glaudžiame kūdikius šalia savęs, jo fiziologiniai procesai reguliuojasi mokydamiesi iš suaugusio kūno. Pirmosiomis savaitėms kūdikiai dar nemoka sureguliuoti savo kūno temperatūros, o tyrimai rodo, kad būdami arti tėvų odos, jie gali savo kūno temperatūrą pakeisti net pusę laipsnio. Kitas dalykas – širdies ritmas. Klausydamas suaugusiojo širdies plakimo, vaikas derina savo kvėpavimą“, – dalijasi informacija „Tėvystės akademija“ dėstytoja.

Nešiojimas naudingas ne tik vaikams, bet ir jų tėvams – mamoms, užuodus savo kūdikį natūraliai gaminasi laimės hormonu vadinamas oksitocinas, kuris skatina pieno gamybą ir mažina pogimdyvinės depresijos riziką.

Kūdikį dažniau nešioti turėtų ir tėčiai, kurie dažnai jaučiasi šiek tiek šone, nes naujagimiai daugybę laiko praleidžia su mama.

„Mama yra ramybės, maisto šaltinis ir tėčiai pasijunta be įrankio, kuriuo jie gali nuraminti vaikelį. Nešiojimas jiems gali padėti puoselėti ryšį su vaiku. Įdomu tai, kad jei vaiką užmigdome nešiojimo priemonėse ir juos neša tėčiai – jie jose miega ilgiau nei nešant mamai. Vaikutis dažniau išsibudina pereidamas iš vienos miego fazės į kitą, žindančioms mamos dažnai gali neužtekti tiesiog ritmiškiau pajudėti, vaikiukai užsimano pienelio, tuo tarpu pas tėčius, neerzinančius pieno kvapu, neretai paprasčiau nurimsta, įminga, ilgiau pamiega“, – šypteli G.Pravilonienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.