Ankstukų pagalbos linijoje – emocinė parama ir praktiniai patarimai

„Ankstukų pagalbos liniją pandemijos metu galėtume pervadinti nerimo linija. Mat daugiausia sulaukiame skambučių iš nerimaujančių mamų ar tėčių, kai mamos, kurioms gresia priešlaikinis gimdymas, ligoninėse šį laiką turi išgyventi vienos, o ir pagimdžiusios lieka be šeimos šalia. O kartais, jei ankstukas gimė ne perinatologijos centre ir buvo vežamas į jį, tai net ir mamai tenka kurį laiką pabūti atskirai. Tam dažnai prireikia emocinės paramos, o kartais ir praktinių patarimų“, – artėjant lapkričio 17-ajai, Pasaulinei neišnešiotų naujagimių dienai, sako Asta Speičytė-Radzevičienė, neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ vadovė.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2020, 1:18 PM

Pirmojo karantino metu startavusi Ankstukų linija jau padėjo dešimtims mamų ir tėvų bei šeimos artimųjų. Šalyje per metus gimsta daugiau nei 1500 neišnešiotų naujagimių ir šis skaičius nuolat auga.

„Nors daugiausia skambina moterys, bet sulaukiame ir vyrų – besiteiraujančių, kokių priemonių reikia ar kur jų rasti, kaip paruošti vaiko kambarį. Tai ypač svarbu, jei priešlaikinis gimdymas įvyksta labai netikėtai. Tačiau dažniausiai sulaukiame klausimų ne apie buitį, o apie emocijas, jauseną – įprastai vienas skambutis trunka nuo valandos iki poros, kol pajunti, kad žmogui nors kiek palengvėjo. Dažniausiai neišnešiotų naujagimių susilaukusios šeimos ieško panašių į savo istorijų, nori bendrystės – kad galėtų žinoti ir tikėti, jog tai yra išgyvenama ir viskas bus gerai. Kartais jaučiame, kad lengviau kalbėti su nepažįstamu savanoriu nei su savo artimaisiais. Kalba žmogus, praėjęs panašų kelią, jam pažįstami jausmai, nerimas“, – pasakoja A. Speičytė-Radzevičienė.

Tačiau specialistai pastebi, jog su nerimu susiduria ne tik ankstukų šeimos, bet ir kiti, laukiantys šeimos pagausėjimo pandemijos metu.

Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro medicinos psichologė Evelina Sabaitytė gimdyti pandemijos metu besiruošiančioms mamoms pirmiausia pataria sau atsakyti į klausimą, ko gimdymo metu bijote labiausiai ir dar iki gimdymo pasistengti suprasti, kiek ši baimė reali ir kaip ją galėsite įveikti. Sunkiose situacijose pasinaudokite sakiniu: „Taip, aš bijau, bet…“

„Ir labai svarbu pasistengti atsikratyti išankstinio nusiteikimo – neigiamos mintys kelia stresą ir gali sustiprinti skausmą. Pasiruoškite visus būtinus daiktus, apgalvokite, kokios efektyviausios savipagalbos priemonės jums gali padėti – nuo specialių meditacijos pratimų iki širdžiai mielų talismanų. Nepamirškite, kad su artimaisiais bendrauti galite telefonu ar kompiuteriu ir nebijokite išsakyti savo baimių personalui bei prašyti pagalbos esančių šalia“ – rekomenduoja psichologė.

„Žinojimas, išsami, patikima ir mokslu grįsta informacija, sveikatos specialistų rekomendacijos tėvams padeda sumažinti baimes ir jaustis saugiau. Todėl matydami tokios informacijos stygių lapkričio 20 dieną startuosime su edukacine platforma „Auginu Lietuvą“ (www.auginulietuva.lt). Tai bus pirmoji šalyje laisvai prieinama mokymosi ir mokymo priemonė, padedanti stiprinti tėvystės įgūdžius, tinkamai rūpintis visos šeimos emocine gerove ir psichine sveikata“, – teigia „Neišnešiotukų“ vadovė.

Paramos ir pagalbos linija šeimoms, susilaukusioms neišnešioto naujagimio, veikia visą parą – skambinti galima telefonu +370 612 03 800. Išklausyti yra pasiruošę savanoriai, o esant poreikiui galima pasikalbėti su medicinos psichologe, dirbančia su ankstukų tėvais ir artimaisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.