Gydytoja paaiškino, kaip Lietuvoje prižiūrimos koronavirusu sergančios nėščiosios

Kai nėščios moters plaučiai neveikia, deguonies trūksta ne tiktai jos organizmui, bet ir bręstančiam vaisiui. Su tokia situacija susidūrę Šiaulių medikai išgelbėjo dvi gyvybes. Ši patirtis parodė – koronavirusas būsimoms gimdyvėms gali būti pavojingas.

 Lietuvoje koronavirusu užsikrėtė ir keletas gimdyvių, ir net naujagimiai kūdikiai.<br>123rf  nuotr.
 Lietuvoje koronavirusu užsikrėtė ir keletas gimdyvių, ir net naujagimiai kūdikiai.<br>123rf  nuotr.
E.Bogužienė: „Koronaviruso infekcija gali lemti pirmalaikį gimdymą ar sulėtėjusį vaisiaus augimą.“<br> Asmeninio archyvo nuotr.
E.Bogužienė: „Koronaviruso infekcija gali lemti pirmalaikį gimdymą ar sulėtėjusį vaisiaus augimą.“<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 28, 2020, 8:45 AM

Mokslininkai nuo pandemijos pradžios vaikus vadino grupe, kuriai koronavirusas nebaisus, – esą vaikai tik platina virusą, o simptomų nejaučia. Tačiau jau pasitaikė atvejų, kai gimdo virusu užsikrėtusios moterys, ir tai turi įtakos gimdymui.

Gali tekti gelbėti kūdikį

Mokslininkai įspėja, kad koronaviruso infekcija gali lemti pirmalaikį gimdymą ar sulėtėjusį vaisiaus augimą. Ypač paskutines nėštumo savaites moterys turėtų laikytis itin griežtos saviizoliacijos, kad prasidėjusi infekcija nesutaptų su gimdymo laiku.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos vadovės pareigas laikinai einanti gydytoja Emilija Bogužienė įspėjo, jog koronavirusas gali tiek nualinti nėščiosios organizmą, kad medikams teks gelbėti ne tik jos, bet ir kūdikio gyvybę.

24-erių pacientė, kuriai buvo patvirtinta COVID-19 infekcija, lapkričio pradžioje pateko į Respublikinę Šiaulių ligoninę. Ji kreipėsi dėl dusulio ir silpnos savijautos. Nėščioji buvo gydoma Infekcinių ligų skyriuje, jos būklę nuolat vertino multidisciplininė gydytojų komanda, taip pat buvo stebima, kaip vystosi vaisius.

Sustiprėjus kvėpavimo nepakankamumui nėščioji buvo prijungta prie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato, o šio sutrikimo priežastis – dėl COVID-19 infekcijos atsiradęs plaučių uždegimas. Moteris nesugebėjo pati kvėpuoti, jai buvo reikalinga skubi pagalba, garantuojanti normalų deguonies patekimą į organizmą.

Dėl staigiai blogėjančios būklės buvo nuspręsta kartu su pacientės prijungimu prie dirbtinės plaučių ventiliacijos atlikti ir cezario pjūvio operaciją, nors vaisius dar nebuvo išnešiotas.

Intensyviosios terapijos skyriuje gimdyvė buvo gydoma beveik 2 savaites, vėliau perkelta į Infekcinių ligų skyrių, o kūdikis kartu su tėvu išleistas į namus.

Virusas gali sukelti komplikacijas

Ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje nėra sukaupta daug duomenų apie koronaviruso poveikį besilaukiančiai moteriai, tačiau jau aišku, kad šis užkratas gali būti pavojingas.

Gydytoja E.Bogužienė pasakojo, kad koronavirusas gali sukelti persileidimą, pirmalaikį gimdymą ar net preeklampsiją. Taip pat yra duomenų, kad virusas gali būti vaisiaus displazijų priežastis, nors tai nėra iki galo patvirtinta.

Taip pat didesnė tikimybė, kad COVID-19 infekcija sergančios gimdyvės naujagimis bus gydomas intensyviosios terapijos skyriuje.

Iki šiol niekas negali atsakyti, ar koronavirusas yra pavojingesnis nėštumo pradžioje, ar artėjant gimdymui. Nedaug duomenų ir apie viruso poveikį pirmuoju ir antruoju nėštumo trečdaliu, apie nėščiosios priežiūrą, jei ji jau persirgo šia infekcija.

Pajutusi kokius nors negalavimus nėščioji neturi manyti, kad tai tik peršalimas. Gydytoja E.Bogužienė pasakojo, kad dažniausiai jokio specifinio gydymo nereikės, bet pasikonsultuoti būtina.

Besilaukiančiai moteriai, kuri jau persirgo COVID-19 infekcija, bus skiriama atidesnė priežiūra ir dažnesni tyrimai ultragarso aparatu, padedantys įvertinti vaisiaus augimą.

Sulaukus 37-os nėštumo savaitės būsimai gimdyvei reikėtų būti namuose ir vengti socialinių kontaktų. Tai padeda išvengti užsikrėtimo.

Nėščiosios dažniausiai serga lengvai

Koronavirusas yra nenuspėjamas, kartais net jauniems žmonės jis pridaro nemažai bėdų. Ypač šio užkrato turėtų saugotis būsimos gimdyvės, nes nėštumo metu vykstantys fiziologiniai pokyčiai gali apsunkinti COVID-19 infekcijos eigą.

Išgelbėti gimdyvę ir jos kūdikį įmanoma, jei dirba visa medikų komanda – ne tik gydytojai akušeriai-ginekologai, reanimacijos ir anesteziologijos specialistai, bet ir slaugytojos, slaugytojų padėjėjai, laboratorijos darbuotojai.

Kita vertus, nėščiosios nėra pažeidžiamiausia grupė. Užsikrėtusios koronavirusu jos dažniausiai serga lengvai.

Mokslinėje literatūroje yra aprašyti tik pavieniai sunkūs atvejai, kai dėl koronaviruso nėščiajai iškilo rimtas pavojus. Todėl pandemijos metu nėščiosios neturėtų nerimauti, kad joms gresia didesnis pavojus.

Sveikai maitintis, judėti, būti gryname ore – būsimai gimdyvei to nereikėtų pamiršti ir karantino metu. Tai padeda išsaugoti optimizmą, nes baimė ir panika yra ne mažiau kenksmingi nei virusas. Gydytoja E.Bogužienė ragino nėščiąsias nebijoti tartis su medikais, nepasiduoti panikai, mėgautis kūdikio laukimu net ir šiuo keistu laikotarpiu.

Neaišku, kur užsikrėtė naujagimė

Respublikinės Šiaulių ligoninės medikai neseniai nustatė koronaviruso infekciją naujagimei mergaitei. Šis užkratas buvo aptiktas ištyrus ir gimdyvę.

Tai pirmas toks atvejis Lietuvoje. Iki tol koronaviruso užkratas dar nebuvo nustatytas nė vienam šalies ligoninėse gimusiam kūdikiui.

Nėra aišku, ar kūdikis gimė jau užsikrėtęs, ar vėliau užsikrėtė nuo savo motinos. Kūdikio motinai koronavirusas buvo nustatytas jau ligoninėje.

Ši žinia buvo netikėta, nes gimdyvė nejuto jokių simptomų.

Vaiko ir motinos klinikos Naujagimių skyriaus koordinatorė Vaida Aleksandravičienė pasakojo, kad kūdikio būklė buvo gera – jokie simptomai nepasireiškė. Antras testas, kuris buvo atliktas naujagimiui, taip pat buvo teigiamas, todėl nebeliko jokių abejonių, kad kūdikis buvo užsikrėtęs.

Pirmas tris paras tokio kūdikio priežiūra buvo kur kas intensyvesnė: dažnai matuojamas deguonies įsotinimas kraujyje, kūno temperatūra, vertinama kvėpavimo būklė, širdies veikla.

Po keturių parų naujagimis ir mama buvo išleisti namo. Kurį laiką jie praleis saviizoliacijoje, bet nėra jokios būtinybės paskirti kūdikiui papildomų tyrimų.

Jei serga mama, kūdikis vis tiek žindomas

Tai ne pirmas atvejis Lietuvoje, kai gimdo koronavirusu užsikrėtusi moteris. Tokių gimdyvių pasitaikė ir kitose šalies ligoninėse.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė-Motiejūnienė atskleidė, kad koronavirusu užsikrėtusių gimdyvių pasitaikė tiek šį pavasarį, kai šalyje buvo pirmoji karantino banga, tiek kilus antrajai bangai.

„Kai kurios gimdyvės, kurioms buvo nustatyta COVID-19 infekcija, to net neįtarė, nes tai buvo besimptomė forma. Tačiau gimę kūdikiai buvo sveiki“, – teigė A.Bilotienė-Motiejūnienė.

Santaros klinikose yra įrengta speciali gimdykla, paruoštas personalas, taip pat naudojama papildomų apsaugos priemonių, o koronavirusu užsikrėtusi gimdyvė yra izoliuojama – ji nepatenka į bendras patalpas, kur yra kitų gimdyvių.

Jeigu gimdyvei nustatyta besimptomė forma arba ji serga lengva COVID-19 infekcijos forma, būtina laikytis tam tikro atsargumo.

Kad neužkrėstų naujagimio koronavirusu, kuris plinta oro lašeliniu būdu, gimdyvė privalo nešioti kaukę.

Naujagimis turėtų būti nutolęs bent 2 metrus nuo užsikrėtusios motinos ir jie abu neturėtų gulėti vienoje lovoje, tačiau kūdikis turi būti žindomas.

Pabudusiai iš komos – likimo dovana

Į komą panirusi COVID-19 infekcija serganti moteris pagimdė dvynukus. Toks stebuklas įvyko Jungtinėje Karalystėje. Birmingamo ligoninėje iš komos pabudusi moteris negalėjo patikėti, kad vaikai yra jos.

Nėščioji blogai pasijuto kovo pabaigoje – jai buvo diagnozuota COVID-19 infekcija, ji paguldyta į ligoninę. Būklei pablogėjus pacientė perkelta į kritinės slaugos skyrių, jai taikytas dirbtinis plaučių ventiliavimas, dirbtinai sukelta koma.

COVID-19 serganti britė per keturias savaites trukusią komą susilaukė dvynukų. Kai praėjus 16 dienų po cezario pjūvio operacijos ji atgavo sąmonę, gydytojai papasakojo apie mažylius.

„Negalėjau patikėti“, – sakė vaikų motina Perpetual Uke, kuri Birmingamo ligoninėje dirba reumatologe. Moteris pasakojo, kad prabudusi po komos pamatė, jog nebėra nėštumo požymių. Iš pradžių ji manė, kad jos vaikai mirė.

Dvyniai gimė balandžio 10-ąją – 26-ą nėštumo savaitę. Tačiau apie šį išskirtinį atvejį medikai pranešė tik po pusės metų. Gimusi mergaitė svėrė 770 gramų, o berniukas – 850 gramų. Praėjus 116 dienų nuo gimimo dvyniai buvo išrašyti iš ligoninės.

Žmonos ir dvynių namuose sulaukęs vyras yra dėkingas medikams, kad pagaliau baigėsi siaubingas metas.

„Kiekvieną dieną tikėjau, kad mano žmonos nėra tarp mirusiųjų. Mes esame komanda“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.