Natūralus gimdymas ar Cezario pjūvis: siūloma įteisinti galimybę moterims rinktis, kaip nori gimdyti

Šią savaitę Liberalų sąjūdžio Moterų liberalių komitetas surengė diskusiją tema „Ar moteris turi teisę pasirinkti gimdymo būdą?“

Nepaisant įvairių moteris lydinčių baimių, natūralus gimdymas yra kur kas saugesnis ir palankesnis moters ir kūdikio gerovei nei Cezario pjūvio operacija.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Nepaisant įvairių moteris lydinčių baimių, natūralus gimdymas yra kur kas saugesnis ir palankesnis moters ir kūdikio gerovei nei Cezario pjūvio operacija.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2021, 11:30 AM

„Iki šiol visuomenėje mažai kalbama apie tai, kad nors visais atvejais sąmoningas pacientas gali rinktis gydymo būdą, pagal šiuo metu galiojančius įstatymus besilaukianti moteris negali spręsti, gimdyti natūraliai ar rinktis Cezario pjūvį“, – sakė Moterų liberalių komiteto pirmininkė Daiva Juodelienė.

Kauno klinikų Nėštumą komplikuojančių ligų sektoriaus vadovas doc. dr. Vladas Gintautas diskusijos metu teigė, jog nepaisant įvairių moteris lydinčių baimių, natūralus gimdymas yra kur kas saugesnis ir palankesnis moters ir kūdikio gerovei nei Cezario pjūvio operacija.

„Šalys, į kurias mes lygiuojamės – Švedija, Suomija, Norvegija, Islandija, Olandija – turi pačius mažiausius Cezario pjūvio operacijų procentus, siekiančius apie 15–17 proc. visų gimdymų. Nepaisant to, jų perinataliniai rodikliai yra patys geriausi“, – sakė doc. dr. V. Gintautas.

Vis dėlto diskusijoje dalyvavę medikai sutarė, kad išskirtiniais atvejais, tokiais kaip patologinė gimdymo baimė ar trauminės gimdymo patirtys, moterims turėtų būti suteikta galimybė gimdymui pasirinkti Cezario pjūvio operaciją.

„Visi gydymo algoritmai yra skirti masiniam naudojimui, nesusimąstant apie individualų žmogų. Mano manymu, visada reikia pagalvoti, ką išgyvena ir jaučia konkreti moteris, ir išimtinais atvejais moters pageidavimu atlikti Cezario pjūvio operaciją. Humanizmo kriterijus čia yra labai svarbus“, – įsitikinęs diskusijoje dalyvavęs Kauno klinikų gydytojas akušeris ginekologas dr. Vytautas Abraitis.

Tačiau šiuo metu konkrečios teisinės praktikos, leidžiančios moteriai savo noru pasirinkti Cezario pjūvio operaciją, nėra. 2013 m. sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros tvarkos“ patvirtintose indikacijose, leidžiančiose atlikti Cezario pjūvio operaciją, moters noras yra ignoruojamas.

Pasak medicinos advokato Modesto Sriubo, lengviausias ir greičiausias kelias spręsti problemą būtų įtraukti punktą dėl Cezario pjūvio operacijos pasirinkimo savo noru į Lietuvos akušerių ginekologų draugijos naudojamą metodiką.

„Ši metodika reglamentuoja gydytojų akušerių ginekologų darbo veiklą, tad ją papildant turėtų būti sukurtas ir gimdyvės konsultavimo gimdymo klausimu mechanizmas. Jei po privalomos specialisto konsultacijos moteris vis tiek yra apsisprendusi Cezario pjūvio operacijai, šis klausimas turėtų būti paliekamas jos valiai“, – sakė M. Sriubas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.