Gimstamumo paradoksai Lietuvoje: kūdikių mažiau, dvynukų – daugiau

Vilnietė Rūta prieš pusmetį susilaukė dvynukų Mėtos ir Tumo. Žinia apie tai, kad laukiasi vienu metu dviejų mažylių, jai buvo staigmena.

Pernai Lietuvoje gimė 423 dvynukų poros.<br>123rf nuotr.
Pernai Lietuvoje gimė 423 dvynukų poros.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2021, 10:22 AM

Auginti sunkiau

„Buvo labai netikėta, neturėjome minčių, kad taip gali būti. Tai trečias gimdymas ir net negalvojome, jog galėtume susilaukti dvynukų. Vienos šeimos svajoja apie dvynukus, pas mus tokių svajonių nebuvo, tai sužinojus net šiek tiek baisu tapo“, – pamena Rūta.

Moteris neslepia, kad prižiūrėti du vaikus vaiką, o ne vieną – sudėtingiau. Pagelbėti bando du vyresni broliai.

„Visko būna. Du vaikai ne vienas. Būna momentų, kai abu verkia ir negali abiejų paiimti ant rankų, turi rinktis kurį raminti. Tuomet nešioju vieną minutę vieną, kitą – kitą“, – prisipažįsta keturių vaikų mama.

Mokslininkai skaičiuoja, kad per pastaruoju metu šalyje gimsta vis daugiau dvynukų – praėjusiais metais pasaulį išvydo 423 poros dvynių. Tai yra šimtu daugiau nei prieš 15 metų.

 

Priežastys – įvairios

Ginekologai aiškina, kad moterų gimdymo amžius vis vyresnis, o susilaukti dvynių, net ir tuo atveju, kad giminėje dvynių nėra, tikimybė didėja.

„Esant vyresniam amžiui moters organizmas išskiria didesnį folikulus stimuliuojančių hormonų kiekį, todėl vienu metu subręsta ne vienas kiaušinėlis ir atsiranda didesnė tikimybė pastoti ne vienu vaisiumi o dviem ar dar daugiau“, – „Lietuvos ryto“ televizijai teigė Kauno klinikų akušerijos skyriaus vadovas Vladas Gintautas.

Dvynių gimstamumas pradėjo augti nuo 2005. Pasak medikų tam įtakos turėti gali ir pagalbinis apvaisinimas.

„Šiais metais Lietuvoje stacionaruose buvo 23 023 gimdymai. Iš jų dvynių susilaukė 423 moterys, trynukų – 9. Tai rodo, kad buvo daug kartų naudotąsi pagalbinio apvaisinimo metodu“, – sakė Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė.

Specialistai aiškina, kad po pagalbinio apvasinimo dvyniai gimsta dažniau, nes implantuojama daugiau nei vienas embrionas.

„Dabar Lietuvoje daugiavaisio nėštumo dažnis, po pagalbio apvaisinimo procedūrų svyruoja apie 20 proc. Didžioji dalis yra dvynukų, labai maža dalis trynukų“, – paaiškino Santaros vaisingumo centro specialistė Raminta Baušytė.

Nors dvynių gimsta kasmet vis daugiau bendras šalies gimstamumas mažėja. Pernai kūdikių gimė 4500 mažiau nei ankstesniais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.