Po gimdymo vyras ligoninėje gali likti tik išsipirkus palatą: kainos skiriasi 3 kartus, bet norinčių eilės

Šalyje besitęsiantis karantinas nerimą kelia ir netrukus vaikelio susilauksiančioms poroms – gimdymo skyriuose ir ligoninėse dar galioja ypatingos sąlygos, kurios daugeliui kelia įtampą. Naujienų portalas lrytas.lt dalijasi informacija, kaip gimdymai karantino metu vyksta didžiausiose Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos ligoninėse.

Norinčios, kad vyras būtų ne tik per gimdymą turi apsistoti privačioje palatoje.<br>123rf nuotr.
Norinčios, kad vyras būtų ne tik per gimdymą turi apsistoti privačioje palatoje.<br>123rf nuotr.
Gimdymo palata Santaros klinikose.<br>T.Bauro nuotr.
Gimdymo palata Santaros klinikose.<br>T.Bauro nuotr.
Gimdymo palata Kauno klinikose.<br> Kauno klinikų nuotr.
Gimdymo palata Kauno klinikose.<br> Kauno klinikų nuotr.
 Būtinų dalykų sąrašas gimdyvei.<br> Kauno klinikų nuotr.
 Būtinų dalykų sąrašas gimdyvei.<br> Kauno klinikų nuotr.
 Gimdymo palata Kauno klinikose.<br> Kauno klinikų nuotr.
 Gimdymo palata Kauno klinikose.<br> Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 16, 2021, 1:41 PM

Gimdymas Santaros klinikose

Įprastai gimdyvės kviečiamos savanoriškai įvertinti ir išsirinkti patinkančią gimdymo įstaigą, kurioje susilauks vaikelio. Vienos jų rengdavo bendras, kitos – privačias ekskursijas, būsimi tėvai galėjo dalyvauti nemokamose paskaitose.

Šiuo metu besitęsiant karantinui viso to nebeliko ir gimdymo namus tenka rinktis iš aplinkinių komentarų, gydytojų rekomendacijų ar kitais būdais. Štai VUL Santaros klinikos gimdyves apsižvalgyti kviečia virtualioje ekskursijoje – trijų minučių video siužete detaliai pasakojama, kas vyksta atvykus į Akušerijos skyrių, kokių dokumentų reikia ir kokios procedūros atliekamos dėl karantino.

„Gimdymo metu gali dalyvauti gimdyvės vyras ar kitas artimas asmuo. Atvykus gimdyvei į priėmimo kambarį, bus paimtas jai ir jos artimajam COVID-19 tyrimas. Už tyrimus mokėti nereikės. Jei moteris ir/ar vyras turės COVID-19 tyrimo atsakymą, atliktą 48 val. laikotarpiu, jiems tyrimo kartoti nereikės. Jei gimdyvė ir (ar) jos artimasis yra persirgę COVID-19 liga, tokiu atveju PGR tyrimas neatliekamas 90 dienų nuo ligos diagnozavimo“, – socialiniuose tinkluose informacija pasidalijo VUL Santaros klinikos.

Informuojama, kad gimdyvės artimasis gali dalyvauti gimdyme ir likti gimdymo palatoje iki tol, kol moteris su naujagimiu bus perkelti į palatą po gimdymo: „Tada jau vyras turi išvykti namo. Vyrui leidžiama pasilikti tik gavus šeimyninę mokamą palatą ar labai išskirtiniais atvejais (pavyzdžiui, moteris turi neįgalumą ir jai reikalinga lydinčio asmens priežiūra).“

Santaros klinikose yra 11 šeimyninių palatų, kurių kaina šeimai svyruoja nuo 50 iki 60 Eur priklausomai nuo jos dydžio.

„Ar Jūs galėsite gauti šeimyninę palatą, paaiškės tik tą dieną, kai Jūs jau gimdysite, nes į tokias palatas visada yra norinčių patekti. Moterys yra guldomos į šeimynines palatas eilės tvarka“, – pabrėžiame pranešime.

Pajūryje palatos pigesnės

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje situacija panaši – gimdymo metu dalyvauti vienam artimam žmogui, kuris turi neigiamą COVID-19 testo atsakymą.

Kaip ir sostinėje, pajūryje gimus mažyliui ir jį kartu su mama perkėlus į palatą, tėtis gali likti tik tuo atveju, jei išsiperka šeimyninę palatą.

„Deja, jei laisvų šeimyninių palatų tuo metu nėra, tada gimdyvės artimasis neturi galimybės pasilikti kartu. Išankstinė šeimyninių palatų rezervacija nėra vykdoma. Atvykus gimdyti, jei gimdyvė pareiškia pageidavimą ir ji gauna šeimyninę palatą, jeigu yra laisvų.“, – naujienų portalui lrytas.lt teigė KUL Akušerijos klinikos vadovas Linas Rovas.

Ligoninėje yra 9 šeimyninės palatos ir jos beveik tris kartus pigesnės nei Vilniuje – paros kaina 17 Eur. Artimasis gali užsisakyti maistą iš esamo tuo metu valgiaraščio.

COVID-19 testas atliekamas nemokamai visoms atvykusioms pacientėms.

„Jeigu gauname teigiamą gimdyvės ar nėščiosios COVID-19 testą, jų priežiūra yra vykdoma specialiai tam įrengtame skyriuje“, – paaiškino akušeris ginekologas prof. dr. L.Rovas.

Jeigu artimieji negali dalyvauti gimdymo metu ar pasilikti po gimdymo kartu, jie gali perduoti norimus siuntinius, kurie yra pristatomi gimdyvei.

„Gimdyvės turėtų suprasti esamą situaciją ir, kiek tai galima, susitaikyti su galimu moraliniu diskomfortu, jeigu jų artimasis negalės būti kartu po gimdymo. Kaip ten bebūtų, tas išsiskyrimas yra tik keletai dienų ir personalas yra visapusiškai pasiruošęs pagelbėti kiekvienoje situacijoje. Reiktų į viską žiūrėti pozityviai. Mūsų personalas garantuoja mamos ir naujagimio saugumą ir kiek tai įmanoma šioje situacijoje, moralinį komfortą“, – pažada Akušerijos klinikos vadovas.

Kaune – tvarka panaši

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriuje COVID-19 pandemijos metu gimdyme leidžiama dalyvauti tik vienam gimdyvei artimam asmeniui – vyrui/partneriui, dulai ar kitam artimajam.

„Jis gali dalyvauti tik gimdymo natūraliais takais metu. Lydintis asmuo turi neturėti ūmių kvėpavimo takų infekcijų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų užkrečiamų ligų požymių, pavyzdžiui, karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, vėmimas, viduriavimas ir t.t., jam nėra taikomas saviizoliacijos režimas“, – lrytas.lt aiškina Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas.

Kaip ir kitur, nėščiųjų priimamajame gimdyvei ir ją lydinčiam asmeniui, kuris dalyvaus gimdyme, paimamas ėminys dėl COVID-19 ligos: „Jei atvyksta moteris, kuriai gimdymas jau progresuoja stangų fazėje, ėminys imamas iškart pagimdžius.“

Po gimdymo Kauno klinikose artimasis su gimdyve gali likti tik tuo atveju, jei gimdyvė perkeliama į vienvietę palatą, lydinčiam asmeniui įsipareigojant visą buvimo ligoninėje laikotarpį nepalikti Klinikos pastato. Buvimo stacionare metu gimdyme dalyvaujantis asmuo turi dėvėti vienkartinę medicininę veido kaukę, laikytis personalo reikalavimų.

Vienvietės palatos, kaip ir kitose ligoninėse šeimyninės, nėra rezervuojamos.

„Po planinio cezario pjūvio, jeigu gimdyvė pageidauja ir įsikuria vienvietėje palatoje, pas ją gali atvykti vyras ar kitas artimas žmogus, kuris padėtų sveikti. Atvykus jam taip pat nemokamai atliekamas PGR tyrimas dėl COVID-19 ligos“, – papildo prof. M.Kliučinskas.

Vienvietės palatos yra mokamos. Vienai parai vienvietė palata, kurioje užtikrinamos sąlygos pasilikti artimajam, su atskiru sanitariniu mazgu ir pagerintomis buitinėmis sąlygomis kainuoja 50 eurų parai pirmas tris paras. Jei vienvietėje palatoje pasiliekama ilgiau – para kainuoja 30 eurų.

Taip pat nuo 2020 metų rudens lydinčiam asmeniui teikiama mokama maitinimo paslauga. Paros maitinimo kaina 5,17 eurai.

Visos kitos palatos po gimdymo yra dvivietės, kuriose buvimas nemokamas. Jei po gimdymo patenkama į dvivietę palatą, artimas žmogus palatoje po gimdymo pasilikti negalės. Jis gali pasilikti tik tiek laiko, kiek moteris po gimdymo lieka gimdymo palatoje.

Kauno klinikos kviečia į virtualų turą po Gimdymo skyrių: https://www.auginulietuva.lt/training/ligonines-ir-turai#0

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.