Karantinas pakeitė besilaukiančių ir vaikus auginančių šeimų kasdienybę: įvardijo, kas vargina labiausiai

Jau antrus metus besitęsiantis karantinas gan stipriai paveikė besilaukiančias ar neseniai vaikelio susilaukusias šeimas, nors apie tai kalbama itin mažai. Net ir dabar, kai skiepai tampa vis labiau prieinami, jaunos šeimos privengia aktyvių socialinių kontaktų, siekdamos minimizuoti užsikrėtimo riziką.

Sertifikuota kūdikių bei vaikų miego konsultantė, tėvystės koučerė Dovilė Šafranauskė (nuotr.dešinėje) bei tinklaraščio „Mažas Didelis Gyvenimas“ autorė Miglė Rimeikė susivienijo bendram projektui „Sklandi pradžia“.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Sertifikuota kūdikių bei vaikų miego konsultantė, tėvystės koučerė Dovilė Šafranauskė (nuotr.dešinėje) bei tinklaraščio „Mažas Didelis Gyvenimas“ autorė Miglė Rimeikė susivienijo bendram projektui „Sklandi pradžia“.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Sertifikuota kūdikių bei vaikų miego konsultantė, tėvystės koučerė Dovilė Šafranauskė (nuotr.dešinėje) bei tinklaraščio „Mažas Didelis Gyvenimas“ autorė Miglė Rimeikė susivienijo bendram projektui „Sklandi pradžia“.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Sertifikuota kūdikių bei vaikų miego konsultantė, tėvystės koučerė Dovilė Šafranauskė (nuotr.dešinėje) bei tinklaraščio „Mažas Didelis Gyvenimas“ autorė Miglė Rimeikė susivienijo bendram projektui „Sklandi pradžia“.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 11, 2021, 3:57 PM, atnaujinta Jun 11, 2021, 4:14 PM

Kaip tai atsiliepia šeimos, o dažniausiai ypač mamos emocinei bei fizinei būklei ir kaip to išvengti, pasakoja sertifikuota kūdikių bei vaikų miego konsultantė, tėvystės koučerė Dovilė Šafranauskė bei tinklaraščio „Mažas Didelis Gyvenimas“ autorė Miglė Rimeikė.

Laukimas ir pirmieji mažylio mėnesiai karantine

„Džiugią žinią apie nėštumą su vyru buvom suplanavę šeimoms pranešti prie pietų stalo, bet kovo 16 dieną prasidėjo karantinas ir supratę, kad turbūt greit prie bendro stalo nesėsim, žinia pasidalinom virtualiai. Taip pusiau virtualiai prabėgo ir visas likęs mano nėštumas bei pirmieji dukros Emos gyvenimo mėnesiai. Ema gimė spalį, ne už ilgo buvo įvesti savivaldybių apribojimai ir taip strigom vieni namuose ilgam,“ – pasakoja M.Rimeikė.

Panašus scenarijus ištiko ir daug kitų besilaukiančių bei naujų mamų, panašiame scenarijuje daug jų gyvena ir dabar. Tyrimai rodo, kad net ir gyvenant įprastom sąlygom, vienas iš pagrindinių nusiskundimų, apie kuriuos kalba neseniai vaikų susilaukusios poros – socialinė izoliacija.

Dažnai ji tampa pasikeitusio gyvenimo ritmo bei miego stygiaus pasėkme. Tačiau pastaraisiais metais tapo beveik neišvengiama būtinybe.

„Paskutiniais nėštumo mėnesiais ir tik gimus mažyliui, itin ryškiai pasikeičia miego įpročiai: miego trūkumą patiria visos mamos ir didelė dalis tėčių. O pavargę ir neišsimiegoję jie sunkiau geba kontroliuoti savo emocijas, sutrinka jų pažintinės funkcijos bei gebėjimas spręsti problemas. Visa tai daro įtaka didėjančiai socialinei izoliacijai bei gali sukelti barnius šeimoje ir netgi depresiją. Tokiu gyvenimo periodu itin praverčia artimųjų pagalba bei palaikymas, galimybė bendrauti su panašius išgyvenimus patiriančiais draugais bei, esant reikalui, konsultacijos su specialistais. Deja, karantino metu tokių galimybių mamos neturi arba jos stipriai apribotos,“ – pastebi D. Šafranauskė.

Kūdikiui užauginti reikia viso kaimo

„Turbūt sunkiausia pasiruošimo ir pirmųjų mėnesių gyvenimo su mažyle karantine dalis buvo tai, kad staiga dingo prieiga prie planuotų lankyti nėštumo kursų, nebebuvo organizuojamos ir ekskursijos į gimdymo namus. Susilaukus Emos jau buvau įpratusi visos informacijos ieškoti internete, o ir mokymus organizuojantys specialistai dalinai prisitaikė – vis daugiau kursų persikėlė į virtualią erdvę.

Tačiau vis tik tai buvo tik vienakryptis teorinės informacijos pateikimas. Ir tu su savo klausimais, pamąstymais ir patirtimis likdavai vienas. Tada ir supratau kodėl sako, kad kūdikiui užauginti reikia viso kaimo. Taip ir mano tinklaraštis bei Instagram paskyra gimė – iš noro dalintis, pasitarti ir tiesiog bendrauti su kitomis mamomis. Negalėjome susitikti žaidimų aikštelėse, tai darome tą virtualiai,“ – dalinasi mama Miglė.

Sertifikuota miego bei tėvystės koučingo specialistė Dovilė pastebi, kad toks papildomas stresas bei nerimas neigiamai veikia ir dar besilaukiančias, ir jau mažylių susilaukusias mamas. Todėl labai svarbu, kad šiame gyvenimo etape pasiruošimas vyktų kuo sklandžiau, o mamoms būtų suteikiamas reikiamas palaikymas ir sudaromos sąlygos pailsėti, socializuotis ir taip palaikyti savo emocinį gerbūvį.

Kaip artimieji gali padėti

Dažnai pakanka pagelbėti su pačiais elementariausiais buities darbais, kurie naujai šeimai sutaupys laiko ir jėgų, o vietoje to leis pailsėti:

  • Maisto ruoša – būtinas ir tikrai daug laiko užimantis procesas, tad galite tiesiog aplankyti juos su jau pagaminta vakariene, o galbūt šaldytais paruoštukais keliom ateinančiom dienom;
  • Per mažylio pietų miegą pasiimkite vaikutį ir su vežimu pastumdykite lauke – tuo tarpu tėvai gales taip pat nusnausti ar tiesiog pailsėti;
  • Jei galite saugiai lankyti šeimą – padėkite su namų ruoša. Išsiurbtos grindys, išplauti indai ir sulankstyti kūdikio drabužėliai nieko nespėjančiai naujai mamai gali būti nepakeičiama pagalba reikiamu momentu.

Ir svarbiausia – nepamirškite pasiteirauti kaip laikosi nauji tėvai. Gimus mažyliui visi dažniausiai dėmesį nukreipia į naujagimį, tačiau pamiršta mamą bei tėtį, kurie tuo metu irgi išgyvena didelius pokyčius.

„O jei esate tokioje situacijoje, jokiu būdu nesigėdinkite, nesikuklinkite ir kreipkitės į artimuosius pagalbos. Labai svarbu nepamiršti, kad gera tėvų savijauta daro tiesioginę įtaką ir mažylio savijautai,“ – pastebi D. Šafranauskė.

Palaikymo kaimas nuo šiol gali būti ir virtualus

„Moterys ir toliau laukiasi, ruošiasi mažylių atėjimui, kas tikrai gali sukelti nerimo bei streso, o informacija ir palaikančios bendruomenės tapo sunkiau pasiekiamos. Todėl stebėdamos taip pasikeitusią mamų kasdienybę, aš – išgyvendama pati, Dovilė – konsultuodama mamas mažylių miego klausimais, sugalvojome, jog tą įprastą mamų palaikymo kaimą galime perkelti į virtualią erdvę.

Taip ir gimė dar besilaukiantiems ar ką tik naujagimio susilaukusiems tėvams skirta programa „Sklandi pradžia“, kurioje viskas apsigyveno vienoje vietoje. Į aštuonis seminarus sudėjome visą svarbiausią ir reikiamą teorinę bei praktinę informaciją kartu su puikiais savo sričių specialistais. Tokiu būdu užtikriname sklandų pasiruošimą bei ramius pirmuosius mėnesius, tiek kalbant apie mažylį, tiek apie mamą ir tėtį.

Greta to, sudėjome ir savo patirtis bei praktines žinias – dalinamės realiais patarimais, rekomendacijomis bei išgyvenimais. O tą patį saugioje bendruomenėje kviečiame daryti ir programos dalyvius. Uždaroje grupėje jie gali diskutuoti tarpusavyje, tartis su programos specialistais, dalintis patirtimis bei klausimais – pasakoja M. Rimeikė.

„Svarbiausia, kad po seminarų peržiūros nepaliekame tų šeimų savarankiškai kapstytis naujose patirtyse. Priešingai – liekame su jais kartu dar kelis mėnesius, nes pačios žinome, kol laukiesi, klausimų apie kūdikio miegą ar sauskelnes nekyla. Bet va grįžus su mažyliu namo – jie pasipila tarsi iš gausos rago. Todėl mūsų seminarus tėveliai gali žiūrėti ne kartą, esant reikalui vis grįžti prie reikiamų skyrių ar greta pridedamų atmintinių bei dalintis patirtimis saugioje uždaroje grupėje,“ – dalinasi Dovilė.

Daugiau informacijos apie tėvystės programą „Sklandi pradžia“ rasite čia: mazasdidelis.lt/sklandi-pradzia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.