Sertifikuotos laktacijos specialistės E. Gurčinė patarimai: į ką atkreipti dėmesį prireikus pientraukio

Daugelio mamų žindymo kelias duobėtas, tačiau visuomet vienaip ar kitaip išsprendžiamas esant norui. Apie vieną iš įrankių problemoms spręsti – pientraukius ir jų pasirinkimą kalbamės su Egle Gurčine, sertifikuota laktacijos ir žindymo konsultante ir Lina Juodzevičiene, Kinderland.lt atstove.

„Tuo tarpu jei mama pientraukį naudos ilgesnį laiką, jai reikia dirbti su pieno gausinimu arba maitins nutrauktu pienu, vertėtų pagalvoti apie dvigubą elektrinį pientraukį“, – teigia laktacijos specialistė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
„Tuo tarpu jei mama pientraukį naudos ilgesnį laiką, jai reikia dirbti su pieno gausinimu arba maitins nutrauktu pienu, vertėtų pagalvoti apie dvigubą elektrinį pientraukį“, – teigia laktacijos specialistė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
„Tai renkantis pientraukį labiausiai ir reikia atsižvelgti į tai, kokiu tikslu ir kiek ilgai jis gali būti reikalingas,“ – pataria E.Gurčinė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Tai renkantis pientraukį labiausiai ir reikia atsižvelgti į tai, kokiu tikslu ir kiek ilgai jis gali būti reikalingas,“ – pataria E.Gurčinė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 13, 2021, 5:15 PM

Svarbu neskubėti įsigyti pientraukį

„Visų pirma, jei mama šiuo metu dar tik laukia savo mažylio ir ruošiasi žindyti, pientraukio jai tikrai nebūtina įsigyti ir šis daiktas nebūtinai bus reikalingas. Bet jei mama susidūrė su žindymo sunkumais, kaip pavyzdys gimė ankstukas ir reikia nutraukto pieno; vaikeliui sunkiai auga svoris ir reikia papildomai primaitinti nutrauktu pienu arba mama tiesiog pasiryžo dėl vienokių ar kitokių priežasčių maitinti nutrauktu pienu, pientraukis bus reikalingas laikinai arba ir visam kūdikio maitinimo laikotarpiui. Tai renkantis pientraukį labiausiai ir reikia atsižvelgti į tai, kokiu tikslu ir kiek ilgai jis gali būti reikalingas,“ – pataria E.Gurčinė. 

Rinkoje galima rasti itin daug skirtingų pientraukių, kuo jie skiriasi ir kada kuris reikalingas?

Specialistė išskiria tris pagrindines pientraukių grupes:

  • Rankiniai;
  • Elektriniai viengubi;
  • Elektriniai dvigubi;

Elektriniai gali būti laidiniai arba kraunami baterijomis belaidžiai, kai kurie turi ir abi funkcijas.

„Renkantis pientraukį, labiausiai ir reikia atsižvelgti kokiu tikslu jis bus naudojamas – jei mama yra žindanti ir jai tiesiog kartais reikia nusitraukti pieno, pavyzdžiui priplūdus stipriai krūtims po gimdymo ir nepavykstant to padaryti ranka, ilgesniam laikui paliekant vaikelį ir nesant galimybės keliauti su vaikeliu kartu, tikriausiai jai pilnai užteks rankinio pientraukio arba viengubo elektrinio. Tuo tarpu jei mama pientraukį naudos ilgesnį laiką, jai reikia dirbti su pieno gausinimu arba maitins nutrauktu pienu, vertėtų pagalvoti apie dvigubą elektrinį pientraukį“, – teigia laktacijos specialistė.

Ne tik traukia, bet ir masažuoja

Jei mama renkasi maitinti nutrauktu pieneliu, patogiausias būtų rinktis dvigubą elektrinį pientraukį, nes jis sutaupys ir taip labai brangaus laiko, kurį norisi praleisti su vaikeliu, o ne nusitraukinėjant – vietoj traukimo vieną, paskui kitą krūtį, abi bus nutraukiamos vienu metu.

Antra, taip bus labiau skatinama pieno gamyba, nes kai vienu metu traukiamos abi krūtys, mūsų organizmas supranta, kad tai lyg dvynukai, kuriems reikia dvigubai daugiau pieno. Ir trečia, dvigubi elektriniai pientraukiai dažniausiai turi didesnę traukimo galią, kas vėl padeda ir greičiau nusitraukti, ir labiau skatinti pieno gamybą. 

Kinderland.lt atstovė Lina papildo, kad naudojantis dvigubu pientraukiu, patogu turėti prilaikančią liemenėlę, kurios pagalba galima turėti laisvas rankas pieno nutraukimo metu, tai taip pat padeda sutaupyti laiko, nes nusitraukiant pieną galimą atlikti ir nedidelius buities darbus.

Kokie gali būti elektrinių pientraukių skirtumai, į ką atkreipti dėmesį?

„Pagrindiniai elektrinių pientraukių skirtumai ir bus tai, ar tai viengubas, ar dvigubas pientraukis. Taip pat jie skiriasi savo galingumu, kas aktualiausia kai reikia gausinti, skatinti pieno gamybą arba išimtinai nutrauktu pienu maitinamas vaikelis. Taip pat skiriasi savo funkcijomis – dauguma turi masažinę funkciją, pieno atleidimo refleksui suskatinti ir tuomet renkamas traukimo režimas (stiprumas) – vieni turi tik kelis galingumo lygius, kiti – platesnį pasirinkimą. Ir dar vienas svarbus aspektas – pientraukio gaubtelių pasirinkimas. Ne visi gamintojai turi skirtingus gaubtelių dydžius, kas irgi svarbu nusitraukinėjant dažnai, kad ir speneliai nebūtų traumuojami, ir pienas kuo geriau būtų ištraukiamas iš krūtų.“– sako E.Gurčinė. 

Lina taip pat pažymi, kad elektriniai pientraukiai gali būti su baterija kuri leidžia mamai laisvai judėti po namus nusitraukiant pieną. Taip pat labai patogu įkraunamos baterijos – kaip „Spectra S1“ modelyje, tuomet nereikia gaišti laiko ieškant naujų baterijų, nes visuomet galima pasikrauti jau turimas.

Nereikia traukti per stipriai

Kalbant apie spenelių traumavimą kaip vienas pagrindinių priežasčių specialistė išskiria per stiprų traukimo rėžimą ir netinkamą gaubtelių dydį.

„Speneliai gali būti traumuojami parinkus per stiprų traukimo rėžimą, tai labai reikia jausti savo kūną ir nepersistengti, nebūtinai stipresniu rėžimu traukiant pavyks nusitraukti daugiau, kartais net nenaudojant intensyvios traukos ir tik masažiniu rėžimu mamoms sekasi daugiau pieno nusitraukti. Taip pat speneliai gali būti traumuojami ir dėl netinkamo gaubtelių dydžio, nes ir speneliai gi kiekvienos moters skirtingo dydžio. Gaubtelyje spenelis turi laisvai slankioti, nesitrinti į sieneles, bet ir tarpas likti aplinkui laisvumui tik nedidelis,“ – pataria žindymo specialistė.

Pientraukio galingumas svarbus ne tik siekiant nusitraukti pieno kuo greičiau.

„Jei mamai reikia padirbėti su pieno gausinimu, laikinai nusitraukinėja pieną, norėdama palaikyti efektyvią pieno gamybą arba maitina nutrauktu pienu, tai svarbu, kad krūtys kuo geriau būtų ištuštinamos, kuo daugiau arba tiek kiek reikia vaikeliui pavyktų nusitraukti pieno, todėl ir svarbu rinktis galingą pientraukį. Taip pat, kad ir pieno gamyba būtų skatinama, imituojant vaikelio žindymą. Pienas gaminasi paklausos-pasiūlos principu, tai kuo geriau ir kuo dažniau bus ištuštinamos krūtys, tuo ir spartesnė pieno gamyba, tą irgi tikrai galima pasiekti galingo pientraukio dėka.“ – sako Eglė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.