Mamos atviros: žindyti yra sunkiau nei tikėjosi ir trūksta realistiškų pavyzdžių

Dauguma mamų mano, kad žindymas nėra realiai pavaizduotas žiniasklaidoje, atskleidė nauja JAV atlikta apklausa. Mažylių susilaukusios moterys norėtų gauti daugiau palaikymo ir žinių šiuo klausimu.

50 proc. mamų teigė, kad žindymas buvo sudėtingesnis, nei ji tikėjosi.<br>„Unsplash“ nuotr.
50 proc. mamų teigė, kad žindymas buvo sudėtingesnis, nei ji tikėjosi.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-18 11:25

Remiantis JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis dauguma kūdikių nėra išimtinai maitinami krūtimi ar žindymas tęsiamas tiek, kiek rekomenduojama. Kodėl taip yra gali paaiškinti nauja „Lansinoh“, gaminančios priemones žindančioms mamoms, atlikta apklausa apie kurią rašo portalas „Parents“.

Tyrime dalyvavo daugiau nei 1000 mamų, kurių daugiau nei pusė (57 proc.) prisipažino, kad jautėsi nepasiruošusios žindymui. 37 proc. būtų norėjusios daugiau informacijos apie žindymą prieš gimdymą ar žindymo laikotarpiu. 35 proc. teigė, kad padėtų geresnės vaiko priežiūros atostogų išmokos (JAV jos apmokamos vos keletą mėnesių).

Net 53 proc. mano, kad padėtų tikroviškesnis žindymo ir pogimdyvinio laikotarpio vaizdavimas žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose. Tą papildo ir 81 proc. atsakiusių, kad šiuo metu žindymas medijose nėra realiai atskleidžiamas.

Be to, 50 proc. mamų teigė, kad žindymas buvo sudėtingesnis, nei ji tikėjosi. Keturi svarbiausi iššūkiai:

  • Išmokti žindyti pradžioje;
  • Skausmas susijęs su žindymu;
  • Pieno nusitraukimas darbe;
  • Sunkumai su trumpu vaiko liežuvio pasaitėliu ar tinkamu krūties apžiojimu;

Kad žindymas yra didžiulis iššūkis ne tik pirmą kartą rodo ir daugiau mažylių susilaukusių mamų nuomonė: 49 proc. antrą vaikelį pagimdžiusių jautėsi nepasiruošusios žindymo patirčiai, o 48 proc. teigė, kad žindyti buvo sunkiau nei tikėjosi.

Daug prisideda ir visuomenės bei artimųjų spaudimas maitinti krūtimi. Paklaustos „Ar jaustumėtės kaltos, jei nemaitintumėte krūtimi“, net 74 proc. atsakė, kad taip.

Paklaustos, kuris žodis geriausiai atspindi jų žindymo patirtį, mamos atsakė tokiais žodžiais:„ryšys“, „sunkus“, „naudingas“, „skausmingas“, „įtemptas“ ir „nuostabus“.

Galiausiai 70 procentų apklaustųjų teigė, kad visuomenė nepakankamai remia žindančias mamas.

Parengta pagal „Parents“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.