Išplito terminas „vaivorykštės kūdikis“: tai nieko bendro su LGBT bendruomene

Vis dažniau socialiniuose tinkluose galima pastebėti tėvus, vartojančius terminą, kaip „vaivorykštės kūdikis“. Kas tai yra? Taip apibūdinami mažyliai, gimę tėvams, kurie anksčiau neteko vaisiaus įsčiose persileidimo metu ar dar naujagimio dėl įvairių priežasčių.

Taip apibūdinami mažyliai, gimę tėvams, kurie anksčiau neteko vaisiaus įsčiose persileidimo metu ar naujagimio dėl įvairių ligų.<br>123rf nuotr.
Taip apibūdinami mažyliai, gimę tėvams, kurie anksčiau neteko vaisiaus įsčiose persileidimo metu ar naujagimio dėl įvairių ligų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2022, 9:43 AM, atnaujinta Jul 9, 2022, 9:46 AM

Manoma, kad po emocinės audros pasiryžę ir toliau tapti tėvais susilaukia mažylio, kuris jiems yra kaip vaivorykštė – saulės spindulys po netekties skausmo, simbolizuojantis viltį.

„Tėvams, patyrusiems netektį, terminas „vaivorykštės kūdikis“ paguodžia. Tai ypatingas būdas pagerbti savo vaiko gyvenimą“, – portalui insider.com sakė sveikatos psichologijos mokslų daktarė Quantrilla Ard.

Sąvoka vaivorykštės kūdikis plačiai paplito socialinėje erdsvėje – 2018 m metais dictionary.com įtraukė šį terminą į skyrių „Visi žodžiai“, kuriame fiksuojami nauji žodžiai, kurie dar nėra įtraukti į oficialų žodyną. Nuo tada šis žodis tapo dar populiaresnis – vien instagrame su žyma „rainbowbaby“ yra per 2 mln. įrašų.

Šiuo metu terminas „vaivorykštės kūdikis“ plinta ir kaip būdas destigmtizuoti persileidimus. Anksčiau buvo labai slepiamos negimusių kūdikių netektys, kaip gėdingas faktas. Dabar apie tai kalba net ir labai žinomos moterys.

„Yra daugiau šeimų, kurios savo netekties ir džiaugsmo istorijomis dalijasi socialinės žiniasklaidos platformose ir realiame gyvenime, įskaitant vaivorykštės kūdikio termino vartojimą. Dalijimasis nėštumo pabaiga ir kūdikio mirtimi daugelį metų buvo labai jautri ir tabu tema. Dabar šeimos supranta, kad jos nėra vienos. Jos atranda, kad bendruomenėje yra didžiulė stiprybė, o dalijimasis savo istorijomis jas labiau sieja su kitais. nei juos izoliuoja“, – teigė Q.Ard.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.