Per pirmąjį pandemijos karantiną Europoje pradėta mažiau kūdikių, labiausiai nėštumų mažėjo Lietuvoje

Europoje per pirmąjį karantiną, paskelbtą dėl koronaviruso pandemijos, buvo pradėta mažiau kūdikių nei per tą patį ankstesnių metų laikotarpį. Gimimų skaičius praėjus devyniems mėnesiams nuo pirmojo karantino apogėjaus 24-iose Europos šalyse sumažėjo vidutiniškai 14 proc., specializuotame žurnale „Human Reproduction“ rašo akušerijos specialistas Léo Pomaras iš Lozanos universiteto ir jo kolegos.

Nėščia moteris.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Nėščia moteris.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 8:16 PM

Rezultatams įtakos pirmiausiai turėjo 13 šalių, kuriose gimimų skaičius sumažėjo 12–28 proc. Ypač smarkiai gimimų skaičius 2021 metų sausį mažėjo Lietuvoje (28,1 proc.), Ukrainoje (24,4 proc.) ir Ispanijoje (23,5 proc.), taip pat Italijoje, Portugalijoje ir Prancūzijoje.

Mokslininkai tyrimo metu lygino gimimų skaičius 2021 metų sausį su 2018 ir 2019 metų sausio mėnesių vidurkiu. Tarp 24 šalių daugiau naujagimių pasaulio šviesą išvydo tik Suomijoje ir Danijoje.

Koronaviruso priemonės kiekvienoje šalyje buvo skirtingos, tačiau praktiškai visur buvo įvestas karantinas, t. y. apribotas socialinis gyvenimas. Karantino nebuvo paskelbusi tik Švedija.

„Kuo ilgiau tęsėsi karantinas, tuo mažiau moterų pastojo – net tose šalyse, kurios nebuvo labai paveiktos pandemijos“, – sakė L. Pomaras. Mokslininkai daro išvadą: „Tokios priemonės, kaip atstumo laikymasis ir kontaktų mažinimas, su ligos sukėlėju susijusios baimės bei socialinė ir ekonominė krizė galėjo būti netiesioginiai veiksniai, suvaidinę vaidmenį poroms sprendžiant dėl nėštumo“.

Praėjus maždaug devyniems mėnesiams po to, kai baigėsi pirmasis karantinas, t. y. 2021 metų kovą, gimimų skaičiai vidutiniškai visose šalyse šiek tiek viršijo iki pandemijos buvusį lygį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.