Dukros liga paskatino mamą įkurti tinklaraštį ir dalintis patirtimi su kitais

Visuomet sveiku gyvenimo būdu besidomėjusi Joana Šaulienė nesitikėjo, kad penkių mėnesių dukra Tėja išgirs diagnozę - hipoalergija daugybei kasdieninių produktų. Kadangi vis dar pati žindė dukrą, teko susiimti ir dietos laikytis kartu su dukra. Taip gimė tinklaraštis „Viskas BE“, kuriame Joana dalijasi ne tik receptais, bet ir praktiškais patarimais, kaip išgyventi be pieno, kiaušinių ar kitų daugeliui įprastų produktų. 

Joanos dukrai Tėjai negalima daugybės produktų, kurie įprasti kitiems.<br> „Lauber Photography“ nuotr.
Joanos dukrai Tėjai negalima daugybės produktų, kurie įprasti kitiems.<br> „Lauber Photography“ nuotr.
Tinklaraštyje „Viskas BE“ J.Šaulienė dalijasi receptais be alergenų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tinklaraštyje „Viskas BE“ J.Šaulienė dalijasi receptais be alergenų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Joana dukrai kepa gardžius blynus be miltų, cukraus, kiaušinių, pieno.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Joana dukrai kepa gardžius blynus be miltų, cukraus, kiaušinių, pieno.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Sunkiausia maistą be alergenų rasti išėjus pavalgyti į kavines ar restoranus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Sunkiausia maistą be alergenų rasti išėjus pavalgyti į kavines ar restoranus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Tėjai dabar dešimt mėnesių ir Joana bei jos vyras įprato mėgautis sveikesniu maistu.<br> „Lauber Photography“ nuotr.
 Tėjai dabar dešimt mėnesių ir Joana bei jos vyras įprato mėgautis sveikesniu maistu.<br> „Lauber Photography“ nuotr.
 Joana šypsosi, kad dukra net nežino daugybės produktų skonių, todėl jai jų ir netrūksta.<br>  „Lauber Photography“ nuotr.
 Joana šypsosi, kad dukra net nežino daugybės produktų skonių, todėl jai jų ir netrūksta.<br>  „Lauber Photography“ nuotr.
 Tėjai reakcija į maistą nustatyta, kai jai buvo penki mėnesiai. Jau po pirmųjų mėnesių, išbandžius specialią dietą, Joana pamatė teigiamus rezultatus.<br>  „Lauber Photography“ nuotr.
 Tėjai reakcija į maistą nustatyta, kai jai buvo penki mėnesiai. Jau po pirmųjų mėnesių, išbandžius specialią dietą, Joana pamatė teigiamus rezultatus.<br>  „Lauber Photography“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 5, 2020, 9:29 PM

– Kaip ir kodėl atsirado tinklaraštis „Viskas BE“?

– Visada laikiau save gana stipria asmenybe, kuri jei jau kažko imasi, tai siekia maksimalaus rezultato, priima iššūkius. Tai kalbant apie juos, paskutinysis, kurį į mūsų šeimą atsinešė gimusi Tėja, buvo toks stiprus, kad, pamaniau: va, šis tai vertas knygos. Knyga negimė, bet gimė tinklaraštis (juokiasi).

Kodėl pasirinkau žodžių junginį „Viskas BE“? Nes jeigu manęs būtumėte paklaususi apibūdinti dviem žodžiais mitybos įpročius keletą mėnesių atgal, tai jie ir būtų - viskas be.

Dėl Tėją užklupusių alerginių reakcijų gausos į šeimos duris pasibeldė hipoalerginė dieta ir vienintelis problemos sprendimas buvo puikios savo srities specialistės, gydytojos gastroenterologės sudiktuotas maisto produktų sąrašas, kurių nuo šiol aš turėsiu vengti jei noriu toliau maitinti dukrą savo pienu.

Kito siūlomo kelio – perėjimo prie maitinimo tik alergiškiems kūdikiams skirtu mišinuku aš nelaikiau problemos sprendimu, o greičiau nebūtinai geriausią rezultatą žadančiu bandymu išsisukti iš situacijos.

Gavus sąrašą, patikėkite, pirmas įspūdis buvo –  oho , o tai ką man valgyti?! Tame sąraše buvo praktiškai viskas, ką aš mėgau ir kas vyravo kasdienėje virtuvėje.

Pirma savaitė – buvau alkana, o racionas buvo sudarytas, nemeluoju, ne daugiau, kaip iš 3-4 produktų.

Antra savaitė – buvau dar vis šiek tiek alkana, bet ir motyvuota, nes mano pastangos suveikė, alerginės reakcijos nyko. Tai buvo didžiulis postūmis, prasidėjo nuolatinės informacijos paieškos, kaip prisijaukinti hipoalerginę dietą, kaip išmokti gyventi be alergenų, kad nebūčiau alkana, o tai ką valgau, būtų skanu.

Būtent tas sudėtingas kelias surasti atsakymus į daugybę man kilusių klausimų, nes vieno šaltinio nėra o informacija lietuvių kalba menka, ir buvo paskata sukurti tinklaraštį, kuriame į panašią situaciją patekęs žmogus ar tiesiog tikslingai siekiantys gyvenimo būdo be tam tikrų maisto produktų grupių, ne tik rastų naudingos informacijos ir patarimų, bet ir pasisemtų motyvacijos.

– Kokių produktų vengiate?

– Vengiu šių produktų, ar produktų, kurių sudėtyje jų yra: kiaušiniai, visi pieno produktai, kviečiai ir jų produktai, žuvis, jūros gėrybės, vištiena, jautiena, soja ir jos produktai, riešutai, raudonos spalvos daržovės ir uogos, rūkyti mėsos gaminiai. Iš pradžių sąrašas buvo dar šiek tiek platesnis, tam tikrų įrankių pagalbą jis su laiku apsišlifavo ir čia šiuo metu nusistovėjusi versija.

Sudėtingiausia turbūt buvo su pienu, nes pienas kasdien keliaudavo į kavą, be sviesto neįsivaizdavau nei košės, nei sumuštinio, blynų tešlos, o kur kefyras, jogurtas, varškė. Dievinau ir jautienos didkepsnį, o atsisakant kviečių produktų netenki malonumo pasimėgauti bandele prie rytinės kavos.

– Daugybė tėvų skundžiasi, kad augina nevalgiukus, vaikas nenori to, nenori ano. O jūsų dukra tiesiog negali valgyti daugybės produktų. Ar sunku jai neduoti to, ko negalima?

– Džiugu tai, kad Tėja mėgsta viską, ką valgome mes, ką pasiūlome paragauti jai. Ji labai nori ragauti, mėgaujasi maistu, sakyčiau tikrai apetitu nesiskundžiantis vaikas. Sako, negalima girtis, todėl tikiuosi, po šio pokalbio ji netaps nevalgiuku  (juokiasi).

Atsakant į jūsų klausimą – mitybos įpročiai mūsų šeimoje daugiau mažiau visų yra vienodi. Turiu pagirti vyro pastangas palaikyti mano ir Tėjos mitybos įpročius bei smalsumą ragauti patiekalų variacijas be alergenų. Kadangi mūsų šaldytuve bei spintelėse dominuoja produktai, kuriuos daugiau mažiau galime vartoti visa šeima, tai dažniausiai ir nėra to jausmo, kad kažkam kažko negalima.

Sakau, dažniausiai, nes jei vyro lėkštėje restorane matau mėsainį, pagal kuriuos anksčiau pati net vertindavau restoranus, grįšiu ten dar pavalgyti ar ne, patikėkite, pavydžiu ir dar kaip. Bet pavydžiu aš, kol kas ne Tėja (šypsosi).

– Kas sunkiausia laikantis hipoalerginės dietos?

– Laikytis savo tikslo, nepaslysti. Laikantis dietos dėl gražesnių formų ar kito sau išsikelto tikslo, vienas ar kitas mažytis nukrypimas, jo turbūt niekas ir nepastebės. O štai laikantis hipoalerginės dietos mūsų atveju – vieno mažo nukrypimo pasekmė gali būti itin nemaloni alerginė reakcija. Tai laikantis šios dietos valia turi būti ypač stipri, o tam padeda kūrybiškumas.

Manyčiau, svarbiausia, yra įsidiegti pozityvų požiūrį sau ir negalvoti, kad dabar man draudžiama tas ir anas. Žmogaus psichologija tokia, kad jei jau draudžiama, tai tikrai norisi. Didysis darbas sakyčiau surasti skanias alternatyvas vengtiniems patiekalams ar produktams, bet jį atlikus, hipoalerginė dieta nebebus „dieta“, tuomet tai bus tiesiog „gyvenimo būdas“.

– Kokių produktų sudėtingiausia išvengti?

– Sudėtingiausia su pieno produktais, kiaušiniu. Man juos ypač nelengva buvo pakeisti namų virtuvėje, bet turbūt pagrinde dėl iš vaikystės pamenamų patiekalų receptų ir susiformavusių įpročių.

Lygiai taip pat niekada nepastebėdavau, kokia miltų pasirinkimo gausa lentynose (kukurūzų, avinžirnių, ryžių, kokosų ir begalė kitų). Beje, kviečių miltai, kaip ir kiaušinis, sakyčiau iš tų pagrindinių produktų, kurių sudėtingiausia išvengti valgant ne namie – išvengti įmanoma, bet tai ypač susiaurina meniu pasirinkimą).

– Ar pakankamas produktų pasirinkimas parduotuvėse hipoalergiškiems žmonėms?

– Maisto produktų pasirinkimas tikrai nemažas, bet norint juos surasti, reikia žinių ir „geros uoslės“. Neveltui tokių produktų niekada nežinojau ar nepastebėdavau prekių lentynose.

Didžiuosiuose prekybos centruose jie slepiasi atskiruose specialiuose skyriuose. Tai visai geras sprendimas, jei mitybos įpročiai nestandartiniai, tuomet susiaurini paiešką produktų lentynų gausoje iki vienos pagrindinės, bet ten pasiūla yra gana nedidelė.

Norint, kad šaldytuve racionas būtų gana platus, o tai lemia ir namų virtuvėje gimstančių patiekalų įvairovę bei kokybę, nemažą dalį maisto produktų tenka „sumedžioti“ specializuotose parduotuvėse.

Kodėl „sumedžioti“? Būtų paprasta, jei iškart žinotum, ko ieškoti. Dažnai, norint pakeisti vieną ar kitą tradicinį produktą, pirmiausia tenka sugalvoti sprendimą kas tai galėtų, o tada tą kažką surasti kur nupirkti.

– Kiek jums pataria, padeda gydytojai?

– Džiugus faktas, nuo tada, kai Tėjai buvo diagnozuotos alerginės reakcijos į tam tikras maisto produktų grupes, o aš pradėjau sąžiningai laikytis duotų hipoalerginės dietos gairių, gydytojų – specialistų pagalbos šia tematika mums kol kas daugiau ir neprireikė.

Tėjai pradėjus savo maisto ragavimo kelionę, jei ir išlenda koki nedidelė alerginė reakcija, nurodytos krypties ir būdų mums pilnai pakanka susidoroti savarankiškai, o planinių vizitų pas mūsų šeimos gydytoją metu, kaskart aptariame, ką Tėja jau ragauja, kokie maisto produktai šiuo metu sudaro jos racioną, kaip jos organizmas sureagavo į vienus ar kitus produktus, kuriuos produktus jau galėtume pabandyti įtraukti į racioną ar bandyti darkart, jei prieš kurį laiką jie sukėlė alerginę reakciją ir panašiai. Kaip žinia, alergenai turi savybę kisti, kaip ir vaikai turi savybę juos išaugti, tad čia kantrus nuolatinis procesas.

– Tinklaraštyje „Viskas BE“ ne tik dalijatės receptais, bet ir kavinėmis, kita naudinga informacija. Kas labiausiai domina žmones?

– Ne tik skanus, bet ir sveikas maistas kavinėse, aktuali ir net sakyčiau madinga tema, nesvarbu, ar per petį grūmoja alergenų – vengtinų maisto produktų sąrašas, ar prioritetas – sveikas gyvenimo būdas be tam tikrų maisto produktų grupių.

Beje, verta paminėti, kad šiuolaikiškesnės, pasaulietiškesnės ar naujai besikuriančios kavinės jau savo meniu pateikia nemažą pasirinkimą skaniausių patiekalų, kuriuose visai nėra alergenų, o jei yra, aiškiai juos išskiria ir nurodo.

Belieka tas ypatingas vietas surasti. Tam praverčia ir paieška internete, ir įvairios specializuotos programėlės, o geriausias būdas – eksperimentinis, pasivaikščioti, užeiti, pavartyti meniu, paragauti.

Visa kita naudinga informacija dažniausiai gimsta iš jau įgytos patirties, situacijų ir rastų sprendimų. Atsakymų taip pat ieškau ir internete, ir bendruomenėse socialiniuose tinkluose, kurias vienija panašūs aktualūs klausimai. Tiesa, jau minėjau, informacijos šia tematika lietuvių kalba nėra tiek daug, kaip norėtųsi, dažnai tenka panaršyti ir paieškoti ir užsienio šaltiniuose.

– Kokių atsiliepimų sulaukiate?

– Labai smagu matyti, kad tinklaraščio paskyrose socialiniuose tinkluose dalinamasi receptais, po jais rasti gražių atsiliepimų. Dažnai sulaukiu ir žinučių su klausimais, kokia alternatyva būtų galima pakeisti vieną ar kitą produktą, kur nusipirkti. Žinučių sulaukiu įvairiomis temomis, kai kurių tikslas – pasitarti, kai kurių – surasti naudingos informacijos, kai kurių – pasidalinti patarimu ar atradimu, o kartais tiesiog pabendrauti. Užsimezgęs dialogas ir atgalinis ryšys – pats geriausias atsiliepimas autoriui.

– Kaip plėsite tinklaraštį, kokių dar idėjų turite?

– Idėjų turiu labai daug, o ir mano pačios kasdienybė su šiuo gyvenimo būdu dar vis kupina atradimų, kuriais norisi dalintis. Vis galvoju, jei tokį tinklaraštį būčiau aptikusi savojo „viskas be“ etapo pradžioje, ta pradžia būtų buvusi gerokai paprastesnė.

Tada galvoju, o ką dar būčiau norėjusi čia rasti, kokie klausimai dar man kilo? Čis norisi patalpinti atsakymus į visus klausimus, ir tuos, kurie man kilo pačioje pradžioje, ir tuos, kurie vis dar kyla kasdien iki šiol.

Norėčiau čia patalpinti ne tik įkvėpimą skaniems patiekalams be alergenų namų virtuvėje, informatyvų žinyną, kokiomis skaniomis ir sveikomis alternatyvomis pakeisti tam tikras alergizuojančių produktų grupes, bet ir daugybę kitos naudingos informacijos, kaip pavyzdžiui, kur skaniai be alergenų išgerti puodelį kavos ir pasimėgauti gabalėliu torto. Nepatikėsite, bet desertai be alergenų tikras iššūkis!

Planuoju rekomenduoti, kur papietauti ar pavakarieniauti, kad meniu būtų iš ko rinktis, kokius naudingus įpročius formuoti kasdienybėje, kad neliktų diskomforto ar žodžių palydovų „dieta“, „negalima“ ir pan. O kur gi dar mano vidinės motyvacijos pliūpsnis, kurį norisi perduoti, paskatinti ir įkvėpti tinklaraščio svečią.

Daugiau Joanos patarimų www.viskasbe.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.