Žindymo specialistė atsako K. Meschino kritikėms: mokyti gali tik profesionalai

Savaitgalį socialiniuose tinkluose kilo didžiulis triukšmas po to, kad nuomonės formuotoja Karolina Meschino pasidalijo žinute, kad jos dukra Isabelle, gimusį metų pradžioje, leidžia mamai išsimiegoti. Naujienų portalas lrytas.lt dalijasi Karolinos atsaku kritikėms ir akušerės, žindymo konsultantės Ievos Girdvainienės patarimais, kas iš tiesų gali patarti mamai, kaip žindyti kūdikį.

Karolinai Meschino pasidalijus informacija, kad dukra išmiega beveik visą naktį, mamos užsipuolė, jog ji kankina vaiką.<br> lrytas.lt koliažas
Karolinai Meschino pasidalijus informacija, kad dukra išmiega beveik visą naktį, mamos užsipuolė, jog ji kankina vaiką.<br> lrytas.lt koliažas
Karolina Meschino su Isabelle.<br>Socialinio tinklo nuotr.
Karolina Meschino su Isabelle.<br>Socialinio tinklo nuotr.
Karolina Meschino su Isabelle.<br>Socialinio tinklo nuotr.
Karolina Meschino su Isabelle.<br>Socialinio tinklo nuotr.
Akušerė ir žindymo specialistė Ieva Girdvainienė primena, kad patarinėti mamos, kaip žindyti gali tik medicininį ar specialų išsilavinimą turintys žmonės.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Akušerė ir žindymo specialistė Ieva Girdvainienė primena, kad patarinėti mamos, kaip žindyti gali tik medicininį ar specialų išsilavinimą turintys žmonės.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 9, 2021, 12:57 PM, atnaujinta Feb 17, 2021, 4:51 PM

Pradėjo grasinti skundais

„Man svarbiausia kad mano dukra būtų SVEIKA, SOTI IR LAIMINGA. Žindymas – jautri tema visoms. Ypatingai super mamoms (toms blogąja prasme), kurios kaip išprotėjusios rūpinasi ne tik savo krūtimis ir savo vaikų miego režimu, bet ir lenda į kitų moterų gyvenimus, moko kaip augint joms savo vaikus, duoda neprašytus patarimus, ar net rašo skundus į įvairias įstaigas, nes kitos gyvena ne pagal jų sugalvotas taisykles“, – savo socialinių tinklų paskyroje rašė Karolina. 

Jauna mama atsakinėdama į sekėjų klausimus prisipažino, kad jai labai padėjo viena akušerė, žindymo ekspertė, o kitą dieną pasidžiaugė ilgu naktiniu miegu. 

„Po šių žodžių feisbuke kažkokioj grupėj sukilo mamytės ir susirūpino koks aš esu blogas pavyzdys jaunoms mamoms, kaip aš taip vargšą vaiką kankinu, turėčiau keltis kas 2 valandas maitint, kad tikriausiai slapčia duodu čiulptuką, primaitinėju tą, aną ir trečią.

Kadangi dalinausi kas mane konsultavo dėl žindymo, viena agituotoja parašė postą ir rinko kuo daugiau bendraminčių norėdama pateikti skundą ir pulti specialistus, kurie dirba savo darbą ir turi tam išsilavinimą“, – buvo šokiruota moteris.

Ji akcentavo, kad kiekviena mama žino, kas geriausia jai ir jos vaikui, todėl tokie pamokymai yra tik kiršinimas.

Jos įrašas sulaukė daugiau nei 50 tūkstančių patiktukų ir šimtų komentarų. Moteriai palaikymą išreiškė ir kitos žinomos nuomonės formuotojos – Viktorija Siegel, Inga Žuolytė, Dovilė Filmanavičiūtė, kurios pritarė išsakytiems argumentams.

Mamas gąsdina laktyvistai

Lrytas.lt kalbinta žindymo konsultantė, tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja Ieva Girdvainienė primena, kad žindymas yra medicinos dalis, todėl kitas mamas mokyti gali tik specialistai.

„Kiekviena mama individuali ir kiekvieno kūdikio poreikiai skirtingi. Socialinėse erdvėse atsiranda labai daug mokytojų, kurie stipriai paveikia vėlyvuoju pogimdyviniu laikotarpiu lengviau pažeidžiamas mamas. Jos ieško informacijos ir ją besąlygiškai priima. Todėl labai noriu informuoti, kad pirmosios rankos, kurios jus lydi šiame kelyje, yra akušerės. Jos turi išsilavinimą, o kai kurios, net ir specializuojasi, kaip laktacijos specialistės, todėl pirmiausia reikėtų klausyti jų patarimų, kaip žindyti.

Taip pat yra privatūs IBCLC konsultantai, kurie turi tarptautinį sertifikatą ir gali profesionaliai patarti. Šeimos gydytojai taip pat turi kompetencijas padėti šiuo klausimu, kaip ir akušeriai ginekologai, kurie dirba su besilaukiančiomis ir priima gimdymus. Tai žmonės, kurie to mokėsi profesionaliai“, – paiškina I.Girdvainienė.

Taip pat tam tikrais žindymo klausimais mamoms gali patarti organizacijoms priklausančios mamos savanorės žindymo konsultantės, bet jų kompetencija yra ribota ir negali peržengti tam tikrų ribų.

„Visi kiti gali tik palaikyti, o jei palaikome – tai pozityviai, šviesiai, o ne baudžiame ar kritikuojame. Labai dažnai į mane kreipiasi interneto forumuose prigąsdintos mamos... Rašytoja Vaiva Rykštaitė savo knygoje „Pirmąkart mama“ sugalvojo labai gražų terminą žmonėms, kurie šiuo klausimu linkę į kraštinumus – laktyvistai. Tai jų siūlyčiau vengti“, – šypteli Ieva.

Žindymas – ir kelias minutes, ir valandą

Dažnas maitinimas, kūdikio žadinimas žindymui, kuo ilgesnis kontaktas oda į odą rekomenduojamas pirmąsias dienas, kai mama su kūdikiu dar tik bando „užkurti“ pieno fabrikėlį ir tai vyksta ligoninėje po gimdymo.

„Gal tai mamoms tiek įstringa, kad jos galvoja, kad ir toliau reikia laikytis grafiko? Iš tiesų, grįžus iš ligoninės, mes linkime suprasti ir leisti žmogučiui bei jo mamai adaptuotis, rasti savo ritmą – jei mama nejaučia krūtyse skausmo, kūdikis tuštinasi, šlapinasi, jo svoris auga ir tai patvirtina jį prižiūrintis gydytojas, viskas yra puiku ir jokių žindymo grafikų ieškoti nereikia“, – teigia Ieva.

Tad prievolė žindyti kas tris valandas tiek dieną, tiek naktį yra tik mitas – kiekviena mama su kūdikiu turi susikurti savo grafiką kuris jiems yra patogiausias.

Dažnai puolama ir žindymo trukmė – neva, kūdikis turi valgyti dažnai, bet ir trumpai, o „kabojimas“ ant krūties valandą yra tik mažylio lepinimas.

„Dar kartą kartoju – kiekvienas vaikas individualus, kaip ir jo mama. Vienos pieno tekėjimo srovė stipresnė, kitos silpnesnė, vieni kūdikiai turi stiprų traukimo refleksą, kiti tai daro lėčiau. Iš esmės vieni gali žįsti keletą minučių, kiti valandą. Ir tai yra normalu. Svarbu, kad mama turėtų bent kiek poilsio, nenukrypti į kraštutinumus, kad žindome be jokios pertraukos. Tuomet, greičiausiai, vaikui yra prieraišumo poreikis, jam reikia kontakto su mama, tada glauskime prie krūties“, – pataria žindymo konsultantė.

I.Girdvainienė su kitomis akušerėmis, laktacijos specialistėmis netrukus pakvies mamas į nemokamą konferenciją, kurioje atsakys į dažniausiai kylančius klausimus bei paneigs mitus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.