Receptų knygos šeimai autorės pataria, kaip spręsti vaikų mitybos iššūkius

Jei anksčiau tėvams rūpėjo, kad vaikas būtų sotus, šiuolaikiniai tėvai stengiasi mažiesiems įdiegti sveikatai palankios mitybos įpročius, moko atsisakyti beverčių skanumynų. Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė ir dietistė, nuomonės formuotoja Indrė Trusovė neslepia, kad su vaikų valgymo iššūkiais joms ir pačioms tenka susidurti asmeniškai.

Receptų tinklaraštininkės, mamos ir knygų autorės Indrė Trusovė (nuotr.kairėje) ir Kristina Pišniukaitė-Šimkienė suvienijo jėgas su Kake Make.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Receptų tinklaraštininkės, mamos ir knygų autorės Indrė Trusovė (nuotr.kairėje) ir Kristina Pišniukaitė-Šimkienė suvienijo jėgas su Kake Make.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2021, 1:56 PM

Lrytas.tv studijoje jos pristatė savo naują, bendrai sukurtą knygą „Kakė Makė. Receptai“ ir dalijosi patarimais, ką daryti, kad tų iššūkių būtų kuo mažiau.

– Indre, jūsų vyresnėlei Amandai septyneri ir ji augdama mato, kaip jūs vadovaujatės sveikatai palankios mitybos pagrindais. Daugelis mano, kad jūs neturite jokių iššūkių. Ar turite?

– Pradėkime nuo pradžių, kaip formuojasi vaiko mityba. Dažnai manoma, kad itin svarbi besilaukiančios mamos mityba, bet iš tiesų – pats svarbiausias periodas yra iki jai pastojant. Kodėl? Pasirodo, mūsų mikrobiotika formuojasi pagal mūsų mitybą ir kai jau vakelis pilve, jis jau perima mamos turimus įpročius. Tad vėliau, net ir produktai gali sutapti, kuriuos mėgsta mama, tuos ir vaikas.

Man natūraliai su Amanda gavosi maitintis sveikai dar iki pastojimo ir nėštumo metu, kiek leido sveikata, todėl ji valgė, kaip iš vadovėlio. Mėgo daržoves, gėrė kokteilius, nebuvo jokių problemų, todėl buvo lengva dalinti patarimus. Ir staiga, jai sueina šešeri, ji grįžta iš kiemo, o aš laukiu iškepusi jos mėgstamiausius cukinijų blynus ir ji pareiškia – „Aš nebemėgstu cukinijų“. Dabar ji daug ko nemėgsta ir man pačiai didelis iššūkis, nes tenka slėpti, imtis gudrybių.

– Kristina, jūsų sūnui Benui beveik dveji – kokia jo buvo mitybos kelionė?

– Primaitinimas prasidėjo standartiškai, sulaukus šešerių mėnesių. Mes pasirinkome tradicinį tyrelių kelią ir buvau apdovanota valgiu vaiku – jis valgė viską iš eilės ir buvo lengva girtis. Dabar, artėjant link antro gimtadienio, jis suprato, kas skanu ar neskanu ir jau pradėjo atsisakinėti. Būna vakarienių, kur pagaminu kažką, įsitikinusi savo sėkme, o pasirodo jam nepatinka. Tuomet verdi tą dešrelę, kuri dėl visa ko, šaldytuve padėta. Būna ir taip.

– Juk dažnai manoma, kad sveikatai palankių receptų autorės ir jų vaikai tikrai nevalgo nesveiko maisto. Tai netiesa?

Kristina: Nei mūsų vaikai, nei mes pačios tobulai nevalgome. Tiesiog, galbūt dažniau tiesiog stengiamės, kad būtų kuo įvairiau, kuo maistingiau. Norisi pasakyti, tiek šios knygos , tiek mūsų tinklaraščių receptuose sveika mityba nėra tik apie garintą su brokoliais vištieną. Reikia suprasti, kad toks patiekalas niekam nebus skanus – nei vaikui nei suaugusiam. Jei patiekale bus visa puokštė daržovių, ankštinių ir šaukštas sojos, šaukštelis cukraus ar medaus tam, kad sujungtų visus skonius, tai bus laimėjimas, nes suvalgai daugiau naudingų, nei žalingų dalykų. Reikia atrasti teisingą santykį.

Indrė: Apskritai, tobulybės virtuvėje nėra, nei treneriai, nei dietologai nevalgo tik salotos lapo. Iš klientų pastebiu, jei žmogus turi stiprius nusistatymus, kad niekada nesuvalgys baltos duonos riekutės, jis niekada nepakeis savo mitybos į sveikatai palankią. Tobulybės ieškojimas niekur nenuveda, tik atgal.

– Indre, tai kaip gaminti, kad maistas būtų įvairesnis?

– Jei paimsime įvairiausių daržovių, tos pačios vištienos ar padarysime tą pačią mišrainę su šaukšteliu majonezo (jį galima sumaišyti su graikiniu jogurtu) – tai bus ypatingai sveikatai palanku, maistinga ir nieko tokio. Todėl ir knygoje yra receptų su balta duona ar krabų lazdele.

– Indre, o ką daryti su nevalgiuku vaiku?

– Pirmiausia reikia priežasties, kodėl taip yra. Mano dukra nevalgo, nes kiemo draugai, su kuriais jie pasikalba apie viską, sako, jog nemėgsta grybų, cukinijų. Ir vaikai kopijuoja. Mano dukra nevalgo to, ko nevalgo jos draugės. Man gerai, ji jau didelė mergaitė ir mes kalbamės, kad jei tu nori eiti į lauką, turėsi pavalgyti, ką mama paruošė. Todėl jei vaikas yra sukalbamas, reikia kalbėtis.

O pats pagrindinis ir svarbiausias dalykas – būti pavyzdžiu. Nėra nieko baisiau, kai man skambina mama – reikia pagalbos sudarant valgiaraštį, nes sūnui būtina numesti svorio. Klausiu, kaip jūs valgote? Mama patikina, kad jie su vyru neturi jokių problemų ir mitybos plano reikia tik sūnui. Aš tuomet ir pasiteirauju, kaip ji įsivaizduoja- jūs su vyru valgote kugelį ar koldūnus, o sūnus cukinijų blynelius? Taip nebus. Aš dirbu tik su suaugusiais, nes nuo jų viskas prasideda – jei suaugusieji maitinsis sveikatai subalansuotą maistą ir rodys gerą pavyzdį, 90 proc. vaikas valgys gerai. Nereikia ieškoti nebūtų tobulybių, kad tik salotos lapus valgys, taip nebus. Reikia nebijoti pažaisti, paeksperimentuoti, įsigyti daugiau knygų ar sekti tinklaraščius.

– Tai negaminti vien tik kotletų, o nebijoti eksperimentuoti?

Indrė: Tas pats kotletas – jei mes į jį įdėsime sutarkuotą brokolį, morką, net sėklų, riešutų gali būti labai įdomus, sveikas ir skanus. Galimybių įvairovė didžiulė ir reikia netingėti – jei turite nevalgiuką, reikia šiek tiek daugiau pastangų, bet bent savaitgaliais ar užkandžiais galime jį sudominti. Pasiūlykite pažaisti kavinę ir joje patiekite sveikus užandžius. Reikia netingėti, nes tai yra darbas.

Kristina: Viską darome mažais žingsneliais, be drastiškų pokyčių. Baigėsi aliejus, nusiperkate sveikesnį aliejų. baigėsi makaronai, pabandykite sveikesnius, avinžirnių makaronus. Baigėsi kruopos, pabandykite bolivinę balandą. Vienus įpročius pakeičia kiti. Pasakymas, kad nuo pirmadienio viskas bus kitaip – niekam nepadeda.

– Kristina, jūsų tinklaraštyje daug receptų netoleruojantiems įvairių maisto produktų. Daug tėvų susiduria su vaikų alergijomis – kokių patarimų galėtumėte duoti?

– Pati susidūriau su sveikatos problemomis, o Lietuvoje nedaug kalbama apie tai. Visų pirma, norisi nuraminti. Jei jūsų vaikas ar jūs negalite valgyti tam tikrų produktų, pirma reakcija būna išgąstis, bet paskui supranti, kad viskas labai paprasta ir mažais žingsneliais galima pasiekti visko. Reikia įsigilinti, paskaityti, surasti alternatyvas, po truputį jas įsigyti. Taip, bus porą kartų prisvilę blynai, neiškils pyragas, bet per porą mėnesių susiformuos nauji įpročiai, išmoksite gaminti su naujais produktais ir pamiršite, kad buvo kažkada kitaip.

Todėl jei susiduriate su tam tikrų produktų netoleravimu, noriu pasakyti- ne pasaulio pabaiga, viskas bus gerai. Skirkite šiek tiek laiko sau, kantrybės, darbo ir viskas bus puikiai.

– Indre, tarp Amandos ir Deno šešeri metai skirtumas – kiek jūs patiekalų gaminate?

– Abu valgo tą patį. Amanda nuo 9 mėnesių valgyti, ką ir mes, o Denas dar anksčiau. Privalumas,kad ir mes su vyru valgome nesūriai. Aišku, tam tikrus priedus, pavyzdžiui aštrius pipirus, užsidedame jau ant paruošto maisto. Daugiau vargo turiu su savimi, nei su vaikais, nes daug ko netoleruoju, daug kas neskanu.

– Koks pagrindinis patarimas būtų tėvams, susiduriantiems su vaikų mitybos iššūkiais?

Indrė: Atsipalaiduokite, nebijokite suklysti ir bandyti. Ragaukite. Labai dažnai žmonės bijo – man nesigaus, mano šeima nevalgys. Kaip tu žinai, kad nevalgys ar nesigaus, jei nebandei? Manau, didžiausia problema, kad mes bijome virtuvėje eksperimentuoti, pagaminti kažką naujo. Ir, šiukštu, nesakykite šeimai – nuo šiol mes maitinsimės sveikai! Geriau paruoškite ir pasiūlykite.

Kristina: Paverskite bendrus valgymus maža tradicija, maža švente, kai visi susitinkame prie stalo be išmanių prietaisų. Nesvarbu, ką pagaminsite, pabūkime kartu ir pasimėgaukime, kad apskritai ant mūsų stalo kažkas yra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.