Nepažįstamos mamos įsiamžino fotosesijoje, kurią po metų – pakartojo: jas vienija ypatingas dalykas

14 nepažįstamų vilniečių mamų praėjusiais metais pirmą kartą susitiko nusifotografuoti bendrai nuotraukai. Beveik lygiai po metų tą pačią fotosesiją – pakartojo. Visos jos susibūrė todėl, kad augina tais pačiais metais ir tą patį mėnesį gimusius vaikus.

2021 gruodį gimusių mažylių mamos įsiamžino kartu, kai vaikams buvo penki mėnesiai.<br> „Dūdė foto“ nuotr.
2021 gruodį gimusių mažylių mamos įsiamžino kartu, kai vaikams buvo penki mėnesiai.<br> „Dūdė foto“ nuotr.
Antrą kartą fotosesiją pakartojo, kai mažyliams buvo beveik pusantrų metų.<br>„Pafotkinau“ nuotr.
Antrą kartą fotosesiją pakartojo, kai mažyliams buvo beveik pusantrų metų.<br>„Pafotkinau“ nuotr.
  2021 gruodį gimusių mažylių mamos įsiamžino kartu, kai vaikams buvo penki mėnesiai.<br>„Dūdė foto“ nuotr.
  2021 gruodį gimusių mažylių mamos įsiamžino kartu, kai vaikams buvo penki mėnesiai.<br>„Dūdė foto“ nuotr.
 Antrą kartą fotosesiją pakartojo, kai mažyliams buvo beveik pusantrų metų.<br>„Pafotkinau“ nuotr. 
 Antrą kartą fotosesiją pakartojo, kai mažyliams buvo beveik pusantrų metų.<br>„Pafotkinau“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 14, 2023, 9:27 AM, atnaujinta May 15, 2023, 1:17 PM

Leidžia laiką kartu

„Besilaukiant vaikelio dabar įprasta prisijungti į jo gimimo mėnesio grupę. Žinojau, kad gimdysiu gruodį, todėl suradau tų metų gruodinukų grupes feisbuke. Kažkas prisijungia nuo nėštumo pradžios, kažkas prieš pat gimdymą, bet visos eina tuo pačių keliu. Džiaugsmai, iššūkiai ir problemos būna panašios, grupėje lengviau surasti reikiamos informacijos, gauti palaikymo ar patarimų“, – pasakojimą pradeda Evelina Šostak.

Mama įsitikinusi, kad tokios grupės – ypatinga galia būsimoms ir ką tik tapusiomis mamomis moterims.

„Tai efektyviausia psichologinė pagalba – turbūt nė artimieji negalėtų tiek palaikyti, kiek mes viena kitą. Dažnu atveju artimieji ir pridirba tų problemų mamai patarinėdami, kaip auginti vaiką ar vyrai, kuriems atrodo, jog likusios namie su vaiku jos nieko neveikia. Mes galime pasidalinti viena su kita patirtimi, parekomenduoti specialistus ar tiesiog pasidžiaugti pasiekimais“, – sako Evelina.

Susilaukusios vaikų mamos net ir susitinka – kartu užsisako žaidimų kambarį ar pasirenką kitą patogią erdvę, kur vaikai žaidžia, o jos pačios mėgaujasi bendraminčių draugija.

Fotosesijoje – 14 mamų

„Kartą grupėje viena mama pasidalijo grupine moterų su vaikais nuotrauka ir pasakė, kad būtų smagu ir mums tokią pasidaryti. Atsirado ir daugiau vilniečių grupės mamų, kurios pradėjo sakyti, kad prisijungtų. Taip viskas ir prasidėjo“, – pamena E.Šostak.

Pirmai fotosesijai viena mama rado fotografą, kita – studija, visos keturiolika, kurios nusprendė įsiamžinti, aptarė bendrą temą ir stilistiką.

„Pirmą kartą mus fotografavo „Dūdė foto“ – fotografė, kurios specializacija yra naujagimių fotosesijos. Mums buvo labai svarbi vieta, ji turėjo būti šildoma, pritaikyta mamoms su kūdikiais ir fotografas, kuris žinotų, kaip dirbti su mažyliais, atkreipti jų dėmesį, nuraminti ar net suteikti pirmąją pagalbą“, – pasirinkimu džiaugėsi prie organizavimo prisidėjusi Evelina.

Fotosesijos metu įvyko pirmas gyvas susitikimas tarp gruodinukų ir jų mamų – kūdikiams tuomet buvo penki mėnesiai.

„Jau po pirmos fotosesijos buvo aišku – kartosim!“, – šypsosi Evelina.

Ne visos galėjo

Mamos suprato, kad pirmąją studiją jau „išaugo“, reikia kažko erdvesnio, o organizavimu nuo pradžios iki rezultato nusprendė pasirūpinti iniciatyvioji Evelina.

„Ieškojome fotografo, kuris su begaliniu atsidavimu padėtų tęsti mums šį projektą. Taip prisiminiau seną pažįstamą, dabar aktorių Telmaną Ragimovą, su kuriuo skautavome ir kuris tikrai moka dirbti su vaikais – „Pafotkinau“. Jis apvažiavo keletą studijų, aptarėme viską iki menkiausių smulkmenų, o pats fotografavimosi procesas buvo sustyguotas sekundžių tikslumu“, – pasakoja Evelina.

Pagrindinė 2023 metų nuotrauka, kurios kompozicija yra lygiai tokia pati, kaip ir 2022 metų yra sulipdyta iš keturių kitų, nes 14-ka beveik pusantrų metų amžiaus mažylių vienu metu įamžinti yra sudėtinga užduotis.

13 mamų norėjo pakartoti praėjusių metų fotosesiją ir net 10 iš jų tai pavyko. Likusios buvo pakviestos prisijungti šiais metais, o jų gruodinukai fotografavosi pirmą kartą.

Kiekviena mama nusifotografavo ir mini asmeninėje fotosesijoje su mažyliu.

„Mamos tai darė poromis su kita mama – kol viena fotografuojasi, kita bando atkreipti vaikučio dėmesį atsineštais žaisliukais“, – apie apgalvotas smulkmenas pasakoja E. Šostak.

Ji prisipažįsta, kad be galo mėgsta viską organizuoti ir koordinuoti.

Vaikai auga, vaiko priežiūros atostogos daugeliui eina į pabaigą, bet bendramintes atradusios mamos tiki, kad galės tęsti tradiciją ir fotografuotis kasmet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.