Būrelių mozaika: kaip tarp šimtų rasti tai, ko labiausiai reikia jūsų vaikui

Didesniuose miestuose gyvenantys tėvai pasimetę – būrelių įvairovė tokia didžiulė, kad išsirinkti tinkamiausią vaikui tampa didžiuliu galvosūkiu visai šeimai. Kalbama ne tik apie pagrindinius, kaip menai, sportas, kalbiniai įgūdžiai, bet ir apie kulinarų, programavimo, verslo ar net jogos užklasines veiklas.

 Tėvai turi aptarti kartu su vaikais, kodėl jis nori lankyti vieną ar kitą būrelį, kokie jo lūkesčiai. <br> AMES Kauno filialo nuotr.
 Tėvai turi aptarti kartu su vaikais, kodėl jis nori lankyti vieną ar kitą būrelį, kokie jo lūkesčiai. <br> AMES Kauno filialo nuotr.
 „American English School“ (AMES) Kauno filialo direktorė Greta Balaišienė pastebi, jog tai, kad anglų kalbos reikia mokytis tiems vaikams, kuriems nesiseka ji mokykloje, yra visiškas mitas. <br>  AMES Kauno filialo nuotr.
 „American English School“ (AMES) Kauno filialo direktorė Greta Balaišienė pastebi, jog tai, kad anglų kalbos reikia mokytis tiems vaikams, kuriems nesiseka ji mokykloje, yra visiškas mitas. <br>  AMES Kauno filialo nuotr.
Tampa suprantama, kad lavinti svarbiausius vaikų įgūdžius reikėtų nuo pat pirmos klasės ar net darželio, dėl to jiems svarbu nuosekli vaikų pažanga.<br>  AMES Kauno filialo nuotr.
Tampa suprantama, kad lavinti svarbiausius vaikų įgūdžius reikėtų nuo pat pirmos klasės ar net darželio, dėl to jiems svarbu nuosekli vaikų pažanga.<br>  AMES Kauno filialo nuotr.
„Svarbu, kad popamokinė veikla atitiktų vaiko poreikius ir pomėgius, kurie gali nesutapti su tėvų norais ar lūkesčiais“, – pabrėžia „Tėvų linijos“ vadovė, psichologė Jūratė Baltuškienė.<br>V.Juozaičio nuotr.
„Svarbu, kad popamokinė veikla atitiktų vaiko poreikius ir pomėgius, kurie gali nesutapti su tėvų norais ar lūkesčiais“, – pabrėžia „Tėvų linijos“ vadovė, psichologė Jūratė Baltuškienė.<br>V.Juozaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 2, 2020, 1:58 PM

Klausimai prieš pasirenkant veiklą

„Tėvų linijos“ vadovė Jūratė Baltuškienė pastebi, kad aktyvus, žingeidus ir iniciatyvus vaikas gali gerai jaustis kiekvieną dieną lankydamas būrelius, o kitam – tai taps kančia, jausis įsitempęs, pervargęs, todėl nepajus sėkmės džiaugsmo ir nepasitikės savimi.

„Svarbu, kad popamokinė veikla atitiktų vaiko poreikius ir pomėgius, kurie gali nesutapti su tėvų norais ar lūkesčiais. Treniruotės ar meniniai užsiėmimai neturėtų tapti tik juodu darbu – vaikui būtina patirti sėkmę, jaustis, kad gali atlikti užduotis. Tai padeda pasitikėti savo jėgomis, skatina siekti geresnių rezultatų, mokytis naujų dalykų“, – pabrėžia Paramos vaikams centre konsultuojanti psichologė.

Suprasti, ar vaikui tinka būrelis, kaip jaučiasi jį lankydamas ir kada reikėtų nutraukti užsiėmimus, padeda keli klausimai, kuriuos tėvai turėtų kartu aptarti su vaikais. Dar prieš užrašant vaiką į būrelį, tėvams reikėtų išsiaiškinti ir suprasti, kodėl sūnus ar dukra nori jį lankyti. Tokie klausimas padės galbūt išsiaiškinti ir kiek ilgai jie į jį žada eiti.

„Dažnai vaikai išreiškia norą lankyti vieną ar kitą būrelį, tik todėl, kad ten jau eina draugai. Pasiteiravus: „Kaip manai, ar lankysi būrelį, jeigu tavo draugas negalės eiti kartu?“, tiek vaikui, tiek tėvams gali būti lengviau susivokti“, – sako J.Baltuškienė.

Kai vaikas renkasi veiklą, nes jam patinka būrelio vadovas, arba girdėjo, kad ten labai linksma, galima dūkti, susirasti naujų draugų ar organizuojamos išvykos, labai svarbu atskleisti ir kitą pusę – kad būrelyje reikės ir padirbėti, mokytis, elgtis pagal taisykles, siekti rezultatų.

Taip pat reikėtų paklausti: „Kaip jausiesi, jeigu visą treniruotę negalėsi spardyti kamuolio?“ arba „Kaip manai, galėsi pasibaigus pamokoms, dar sėsti mokytis groti?“.

Jeigu vaikas nepakeičia nuomonės, pasak psichologės, derėtų leisti išbandyti naują veiklą, nepaisant to, kad tėvų nuomone, būrelis jam netinka arba tai jau ne pirmas ir ne antras naujas užsiėmimas.

Papildomai lanko visus 12 metų

Tai, kad būrelių pasiūlą tikrai gausi, veiklų įvairovė vis didėja ir tėvai su vaikais tampa vis išrankesni, pastebi ir „American English School“ (AMES) Kauno filialo direktorė Greta Balaišienė.

„Renkantis būrelį, dažnai norima atskleisti tam tikrus vaiko gabumus, sudominti, atrasti kas vaikui iš tiesų tinka ir patinka, tobulinti ir gerinti turimus įgūdžius ar lavinti tai, kas sekasi sunkiau. Taip yra ir su mūsų užsiėmimais – dažnai susiduriu su nuomone, kad mūsų kalbų mokykloje mokosi tie, kam anglų kalba nesiseka mokykloje. Deja, tai tik stereotipas, nes čia atvyksta daug vaikų ir įvairaus amžiaus mokinių iš labai skirtingų mokyklų,– tiek privačių, tiek valstybinių, ir jų žinios yra tikrai aukšto lygio.

Kadangi grupes formuojame pagal žinių lygį, ne pagal mokyklos klasę, kiekvienas čia turi galimybę siekti savo asmeninės pažangos. Todėl pasirinkimą lemia ne tik poreikis užpildyti spragas, pagerinti kalbos žinias, bet ir noras siekti daugiau, nei gali pasiūlyti mokyklų programos, asmeniniai ateities planai ir tikslai – dažniausiai tai studijos universitetuose užsienyje ir Lietuvoje“, – įsitikinusi specialistė.

Mokantis mažose grupėse, vaikai turi daugiau galimybių lavinti visus kalbinius įgūdžius – tiek kalbėjimą, kuriam dažnoje mokykloje mokytojams tiesiog pristinga laiko ar galimybių, tiek rašymo, ypač akademinio. Komunikacija vyksta tik anglų kalba, todėl vaikai nuo pradžių pripranta ir pradeda vartoti ją natūraliai.

„Tik svarbu suvokti, kad kalbų mokymasis yra ilgalaikis procesas, progresas nevyksta staiga, todėl tai nėra trumpalaikė veikla, ir rezultatai atitinka įdirbį. Nemažai mūsų klientų anglų kalbos mokosi pas mus nuo pirmos klasės, kol baigia mokyklą. Tai tampa natūraliu įpročiu, be kurio vaikai neįsivaizduoja gyvenimo visus 12 metų!“, – šypteli G.Balaišienė.

Patogu mokytis nuotoliniu būdu

Greta pastebi, kad per beveik 3 AMES gyvavimo dešimtmečius susidomėjimas anglų kalbos mokymusi nė kiek nesumažėjo, nors dabar tiek galimybės, tiek metodai yra ženkliai pažengę į priekį.

„Manau visi supranta, kad anglų kalba tiek šiandien, tiek ateityje bus vienu svarbiausių įgūdžių, be kurių vargiai ar galime įsivaizduoti tiek sėkmingą karjerą, tiek daugelį pomėgių, tokių kaip kelionės. Todėl tiems, kas baigę mokyklą siekia įstoti į prestižines specialybes ir ateityje tapti paklausiais darbuotojais konkurencingoje darbo rinkoje, tikrai būtina užsitikrinti maksimalų anglų kalbos žinių rezultatą“, – įsitikinusi AMES Kauno filialo vadovė.

Ji džiaugiasi, kad šiuo metu vis labiau ryškėja tendencija, jog ruoštis ateičiai, su tėvų pagalba, vaikai pradeda vis jaunesniame amžiuje. Tampa suprantama, kad lavinti svarbiausius vaikų įgūdžius reikėtų nuo pat pirmos klasės ar net darželio, dėl to jiems svarbu nuosekli vaikų pažanga.

„Atsižvelgdami į šią tendenciją, AMES kalbų mokykloje į bendrąją programą integruojame paruošimą PTE tarptautiniams egzaminams. Šiuos egzaminus visi mūsų kursų lankytojai jau nuo pradinukų gali laikyti nemokamai kas 2 metus, o baigus 11 klasę šis egzaminas užskaitomas vietoje valstybinio egzamino“, – pabrėžia G. Balaišienė.

Mažiausiems besimokantiems užtenka 1-2 valandų per savaitę tokios veiklos, vaikui augant – valandų skaičius palaipsniui didėja.

Daugeliui baiminantis dėl pasikartosiančio pavasario scenarijaus, kai moksleiviai mokėsi nuotoliniu būdu, Greta džiaugiasi, kad anglų kalbos mokymasis visai nenukentėjo.

„Vos per 4 dienas visus mokymus perkėlėme į nuotolinę erdvę, todėl procesas nenutrūko, tik tapo kitoks. Visgi mūsų tikslas buvo išlaikyti užsiėmimus maksimaliai tokius kaip klasėje – todėl jie visi vyko „gyvai“ realiu laiku, išlaikant tą pačią trukmę, neapkraunant vaikų papildomomis užduotimis, -prisimena G. Balaišienė. – Dar ir dabar sulaukiam vaikų tėvelių padėkų ir labai teigiamų mūsų nuotolinių užsiėmimų vertinimų, todėl galiu teigti, kad iššūkį pavertėme galimybe. Na o dabar, žinant situaciją ir ruošiantis naujiems mokslo metams, esame dar geriau pasiruošę, nes skyrėme laiko apmokymams, be to, patobulėjo ir pačios nuotolinio mokymo platformos.“

Populiariausia – kulinarijos studija

Lietuvos vaikų ir jaunimo centras (LVJC) garsėja plaukimo pamokomis – čia įgūdžius gali lavinti ir patys mažiausi, ir pažengę plaukikai. Tiesa, centro rinkodaros ir ryšių su visuomene specialistė Jūratė Janavičienė šypteli, kad netikėto populiarumo susilaukė skani studija „Jaunasis kulinaras“ su Žydrūne Markevičiūte, kurioje vaikai išmoksta ir išsikepti skanių sausainių, ir pagaminti stebinančią vakarienę tėveliams ar draugams.

„Taip pat užsiėmimai „Komiksai ir iliustracija“ su jaunosios kartos iliustratore Anna Pavlova „Pencil Mood“, Fotodizaino studijos sulaukia daugiau norinčių, nei galime priimti“, – teigia Jūratė. Kartais į užsiėmimus vietos tenka laukti net visus metus, bet kitais, tokie vaikai, priimami pirmieji.

Vokalinės studijos „Kivi“, šiuolaikinio šokio kolektyvo „Gama“, tautinių šokių studijos „Ugnelė“ lankytojai dažnai ateina visai maži ir išeina tik jau užaugę.

Kasmet LVC siūlo įdomių naujovių. Šiais metais veiklą pradeda naujos šiuolaikinio baleto, gatvės šokio, latino grupės, taip pat „Pound“ – energinga, triukšminga bei pilnai „iškraunanti“ viso kūno treniruotė, taip pat kelios vaidybos ir teatro studijos, Japonijos šiuolaikinis menas, animacijos ir iliustracijos studija „Pieštuko nuotaika“, dailės studija „Meno džiunglės“ su dailininke Laima Žeimienė.

Gegužę ir gruodį dalis vaikų prasiilgina atostogas ir būreliuose apsilanko rečiau, nors tai nėra taisyklė. Pasak skanios studijos vadovės Ž. Markevičiūtės, gegužę kaip tik vaikai prašo, kad veikla tęstųsi ir vasarą.

Visi vadovai labai skatina tėvelius, kad jie įsiklausytų į tai, ko nori jų vaikas, todėl nėra dažnas atvejis, kad veiklą parinktų suaugę. Dažniau patys vaikai įsiklauso į savo norus ir prašo tėvų jiems lankyti įvairias veiklas.

Nusibosta visiems

„Normalu, kad tiek pradinukai, tiek vyresni, nori keisti būrelius – vieno atsisakyti, kitą pradėti lankyti. Tik pabandęs veiklą, vaikas gali suprasti, patinka ar ne. Normalu ir persigalvoti, net jeigu būrelis kelis metus patiko. Tėvai neturėtų versti, spausti ar liepti tęsti veiklą. Tai tik atitolina vaikus nuo tėvų, griaunamas santykis“, – atkreipia dėmesį „Tėvų linijos“ vadovė.

Užuot demonstravus savo valdžią ir galią, reikėtų išsiaiškinti priežastis, kodėl vaikas nebenori lankyti būrelio. Gali būti, kad susipyko su draugais, buvo sunkesnė treniruotė ar nepavyko greitai išmokti kūrinio.

„Tokiais atvejais pakanka paaiškinti, kad užsiimant bet kokia veikla būna laikotarpių, kai kažkas nepasiseka ir reikia laiko įveikti iškilusį sunkumą ar iššūkį. Galima sutarti laiką iki kada dar vaikas lankys būrelį ir jeigu niekas nepasikeis, tada galės jo atsisakyti. Tačiau labai svarbu klausti, kaip vaikas jaučiasi. Galbūt jis tik dirba ir nejaučia jokio malonumo, treneris pernelyg spaudžia ar peržengia ribas, nesistengia užmegzti kontakto, galbūt patiria patyčias iš kitų vaikų ir suaugusieji to nesustabdo. Tokiu atveju nereikia kentėti ir laukti, kol situacija pasikeis“, – pataria J.Baltuškienė.

Svarbu, kad būrelis netaptų etatiniu darbu ir pareiga, kuri atliekama, stengiantis nenuvilti tėvų. Tuomet vaikai praranda motyvaciją, kaskart eidami į užsiėmimą, patiria stresą, ir dažniausiai baigę mokyklą daugiau niekada negrįžta prie tos veiklos. Popamokinė veikla turėtų skatinti norą tyrinėti pasaulį ir teikti malonumą.

Pasitarti su profesionaliu psichologu įvairiais vaikų auklėjimo klausimais galima „Tėvų linijoje“, paskambinus numeriu 8 800 900 12, darbo dienomis 9-13 val. ir 17-21 val. Konsultacijos – anoniminės ir nemokamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?