Užsiėmimų idėjos, kaip su vaikais paminėti Sausio 13 dieną

Kai laisvė iškovota jau tris dešimtmečius – simboliški paminėjimai tylos minute ir į atlapą įsegta neužmirštuole, suaugusiems yra pagarbos bei tradicijos dalis. Kyla klausimas visa tai perteikti mūsų mažiesiems? Retos šeimos žino, kaip pritaikyti valstybines šventes savo ikimokyklinukams, tad mes dalinamės idėjomis, kaip pilietiškumas gali ir turi būti ugdomas nuo mažens.

Vaikams mokantis naujų dalykų, labiausiai įsitraukti padeda žaismingas veiklos pateikimas ir suaugusiojo pavyzdys.<br>„Family Lab Academy“ nuotr.
Vaikams mokantis naujų dalykų, labiausiai įsitraukti padeda žaismingas veiklos pateikimas ir suaugusiojo pavyzdys.<br>„Family Lab Academy“ nuotr.
Viena iš veiklų – makaronų vėrimas ant pagaliuko, naudojant valstybinės vėliavos spalvas.<br> „Family Lab Academy“ nuotr.
Viena iš veiklų – makaronų vėrimas ant pagaliuko, naudojant valstybinės vėliavos spalvas.<br> „Family Lab Academy“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-01-13 08:00, atnaujinta 2022-01-13 15:59

Patarimais ir idėjomis dalinasi „Family Lab Academy“ kūrybinių veiklų mokytoja Lina Dumbliauskienė ir „Family Lab Academy“ kineziterapeutė Brigita Šimaitytė.

– Kaip sukurti šeimoje tradiciją paminėti valstybines šventes? Kodėl svarbu paminėti šeimoje Sausio 13 dieną?

– Sausio 13-oji, valstybinė šventė, tad ne visi ją švenčia šeimose. Tokiu atveju, pasirinkimas minėti ar neminėti laisvės gynėjų dieną paliekamas tam laikui, kai vaikas užauga ir yra sąmoningas spręsti pats.

Žvelgiant į vaiko amžių, dažnai pagalvojame, nuo kada reikia pradėti ugdyti vaiko pilietiškumą. Kol vaikas mažas, nejaučiame poreikio kalbėti apie praeities įvykius, pavyzdžiui, kaip Lietuva išsikovojo laisvę. Tad iškyla klausimas, kodėl reikia ugdyti tokio mažo Lietuvos piliečio sąmoningumą ir kuo tai naudinga pačiam vaikui?

Nuo mažens skirdami dėmesį vaiko pilietiškumo ugdymui, mes suteikiame stabilų pagrindą vaiko savęs, kaip piliečio, bendruomenės nario, suvokimui ir vaiko savigarbai. Šios sritys yra svarbiausias vaiko asmenybinės raidos komponentas. Jų pagalba vaikas užauga pasitikintis savimi bei pagarbus kitiems. Tad ugdyti vaiko sąmoningumą ir pilietiškumą jau nuo mažens ne tik galima, bet ir naudinga.

Vertybinius pagrindus vaikas įgauna būtent namuose, kur saugi aplinka, teigiamas tėvų pavyzdys ir noras augti. Tad jei norime jau nuo mažų dienų ugdyti vaiko pilietiškumą, tai galime padaryti įjungdami vaiką į bendras šeimos veiklas. Taip pat veiklos, su valstybinių švenčių akcentais gali tapti ne tik puikia mokomąja priemone pilietiškumo ugdymui, bet ir kokybiško laiko su šeima praleidimo būdu.

– Nuo ko galima pradėti vaikus pažindinti su tokiomis šventėmis?

– Vaikams mokantis naujų dalykų, labiausiai įsitraukti padeda žaismingas veiklos pateikimas ir suaugusiojo pavyzdys. Vaikas natūraliai nori veikti tai, ką veikia jų tėvai. Tad kai surasite veiklas patrauklias jums, jas mielai vykdys ir jūsų vaikai.

Vertinkite laiką kartu, mėgaukitės procesu, nes rezultatai gali pasirodyti ir po dvidešimties metų, kai jūsų vaikai, šias tradicijas perduos savo mažiesiems. Tokia investicija į savo vaikų požiūrį suteikia galimybę mums džiaugtis ir tikėti, kad dori poelgiai keliaus iš kartos į kartą.

Štai keli būdai, kaip minėti valstybines šventes su vaikais, jiems suprantamu būdu. Pagalvojus su kuo mums asocijuojasi valstybinė šventės akyse išryškėja Lietuvos vėliava, ryški, labai artima ir skirianti mus iš visų kitų pasaulio šalių. Tad pradėti galima nuo spalvų:

  • Ieškokite geltonos, žalios ir raudonos spalvos daiktų namuose, spalvas įvardinkite, sudėkite tos pačios spalvos daiktus į atskiras krūveles, lyginkite kokios spalvos daiktų daugiausiai radote. Jei turite šių spalvų popieriaus, dėkite ant jo daiktus, spalvos palyginimui (šviesi/tamsi geltona spalva, ryški/blanki žalia spalva ir pan.)
  • Pieškite šiomis trimis spalvomis, galite visą piešinį spalvinti viena spalva arba lape sutalpinti visas tris spalvas. Piešimui naudokite ne tik pieštukus, kreideles bet ir dažus.
  • Makaronų vėrimas ant pagaliuko, naudojant valstybinės vėliavos spalvas: geltona, žalia, raudona. Taip pat ši veikla puikiai lavina smulkiąją motoriką ir ugdo gebėjimą panaudoti spalvų sekas (po geltonos spalvos veriama žalia spalva, tada raudona).
  • Spalvota sensorinė dėžė – jai naudokite pasirinktos spalvos kruopas, įmaišykite tos spalvos gyvūnų figūrėlių, indelių, įrankių. Žaiskite kartu su vaiku spalvotą kūrybinį žaidimą. Leiskite sau atsipalaiduoti ir klausykitės, kaip vaikas čiauška semdamas kruopas dideliu samčiu „maitindamas žirgą, ant kurio atjojo Vytis“.
  • Kepkite žalius blynus su špinatais, uždėkite gabalėlį geltono sviesto ar raudonos uogienės, taip įtrauksite skonio receptorius ir vaikui šventė įsimins tikrai ilgam.
  • Pasigaminkite spalvoto modelino, lipdykite įvairias figūras, bandykite įspausti gyvūnų figūrėlių atspaudus, kalbėkitės, ką galima pagaminti savomis rankelėmis.
  • Su vyresniais vaikais kirpkite įvairias formas (pvz. apvedžiotą savo delną), klijuokite popieriaus juosteles, pasigaminkite savo vėliavas, galite susikurti savo šeimos herbą, akcentuojant kokios vertybės svarbiausios jūsų namuose.

Vykdydami visas šias veiklas, ne tik paminėsite valstybinę šventę bet ir suteiksite vaikui žinių, taip pat daug gerų emocijų. Šventė jaučiama tada, kai visa šeima įsitraukia į procesą, tad švęskite kartu su vaikais, jiems suprantamu būdu. Kai vaikas rodo susidomėjimą visas veiklas galite pasunkinti įtraukiant naujų elementų, vartant enciklopedijas, žvelgiant į jojantį Vytį, diskutuojant apie vėliavos spalvų reikšmes bei nagrinėjant Lietuvos žemėlapį.

– Kaip vaikams paaiškinti neužmirštuolės simboliką?

– Laisvės gynėjų dienos simbolis – neužmirštuolės žiedas. Jis simbolizuoja amžiną prisiminimą to, kas įvyko ir pagarbą už mūsų ateitį kovojusiems žmonėms. Mėlyni žiedlapiai skatina prisiminti viltį už kurią esame dėkingi, tad pasipuoškime ir didžiuokimės savo praeitimi.

Tam, kad ir vaikams šis gėlės žiedas taptų svarbus, dekoruokite neužmirštuolės paveikslėlį kartu su vaiku mėlynais dažais, pieštukais ar kreidelėmis, įsisekite ir nešiokite prisisegą visą dieną.

Kasmet, šiai dienai skirdami ypatingą dėmesį, pastebėsite, kad patys vaikai jums primins, kokie simboliai ir vertybės svarbūs jūsų šeimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.