Drąsiausiam Vilniaus vaikui ar jaunuoliui – Mečislavo Dordziko vardo mero premija

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius įsteigė Mečislavo Dordziko vardo premiją. Ši premija kasmet bus teikiama drąsiausiam sostinės vaikui ar jaunuoliui/-ei iki 19-os metų.

Vilniaus mero premija bus teikiama birželio 1-ąją – Tarptautinę vaikų gynimo dieną. Mero premijos vertė sieks 1000 eurų.<br>S.Žiūros nuotr.
Vilniaus mero premija bus teikiama birželio 1-ąją – Tarptautinę vaikų gynimo dieną. Mero premijos vertė sieks 1000 eurų.<br>S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 11:08 AM, atnaujinta May 14, 2021, 7:55 PM

Mečislavas Dordzikas – drąsus 16-metis, prieš 90 metų – 1931-ųjų balandžio mėnesį, per didįjį Vilniaus potvynį, bandė išgelbėti skęstantį berniuką Vilnelėje, tačiau ir herojiškai į pagalbą skubėjęs M.Dordzikas, ir į upę įkritęs mažametis Chackelis Charmacas žuvo.

„Drąsa ir pasiaukojimas yra kiekvieno Vilniečio DNR. Šiandien drąsa yra ne tik išgelbėti skęstantįjį, bet ir užstoti silpnesnį nuo patyčių, apginti savo nuomonę, ir daugelis kitų dalykų. Ieškome ir prašome atsiliepti visų, kurie pastebėjo tokį vaiką ar jaunuolį, teikti jo kandidatūrą premijai“, – sako Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Vilniaus mero premija bus teikiama birželio 1-ąją – Tarptautinę vaikų gynimo dieną. Mero premijos vertė sieks 1000 eurų.

Nominacijas teikti vilniečiai gali adresu – drasa@vilnius.lt (iki gegužės 20 d.). Rašydami laiškus, nurodykite, už kokį poelgį ar veiklą jūsų siūlomas žmogus nusipelnė apdovanojimo, nepamirškite nurodyti kontaktų.

M.Dordziko atminimas įamžintas Maironio gatvėje, netoli tilto į Užupį. Miesto taryba po tragedijos ėmėsi rinkti lėšas paminklui „krikščioniško pasiaukojimo pagrindu“ įamžinti.

Į antkapį panašus paminklas atidengtas 1934 m. Tai nedidelis, iš tamsaus granito nukaltas paminklas, kurio viršuje yra Aušros Vartų Dievo Motinos reljefinis atvaizdas, o po juo lenkų kalba iškalti žodžiai, skelbiantys, kad 1931 m. balandžio mėnesį netoliese, Vilnios upėje, didvyrio mirtimi, gelbėdamas mažą berniuką Chackelį Charmacą, žuvo Amatų mokyklos moksleivis Mečislavas Dordzikas.

#MesEsameVilnius

Medžiaga parengta pagal Vilniaus miesto savivaldybės užsakymą. Turinys apmokėtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Seimo opozicijos komentarai apie Vyriausybę ir gynybos finansavimą