Tarptautinė šeimos diena: jos prasmė pasaulyje yra visai kita, nei bandoma įbrukti Lietuvoje

Nuo 1994 metų Jungtinės Tautos (JT) oficialiai paskelbė gegužės 15-ąją Tarptautine šeimos diena. Ši diena skatina pagalvoti apie problemas, susijusias su šeimomis, ir pagilinti žinias apie socialinius, ekonominius ir demografinius procesus, darančius įtaką šeimoms.

Kiekvienais metais JT taip pat paskelbia Šeimos dienos temą, siekiant informuoti ne tik apie šeimos svarbą, bet ir įvairius aspektus, kurie neigiamai veikia šeimą.<br>„Pexels“ nuotr.
Kiekvienais metais JT taip pat paskelbia Šeimos dienos temą, siekiant informuoti ne tik apie šeimos svarbą, bet ir įvairius aspektus, kurie neigiamai veikia šeimą.<br>„Pexels“ nuotr.
Šių metų Šeimos dienos tema – „Šeimos ir naujosios technologijos“ ir daugiausiai dėmesio siūloma skirti analizuojant, gerinant naujų technologijų poveikį šeimų gerovei.<br>„Unsplash“ nuotr.
Šių metų Šeimos dienos tema – „Šeimos ir naujosios technologijos“ ir daugiausiai dėmesio siūloma skirti analizuojant, gerinant naujų technologijų poveikį šeimų gerovei.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 15, 2021, 12:27 PM

Kasmet – nauja tema

Kiekvienais metais JT taip pat paskelbia Šeimos dienos temą, siekiant informuoti ne tik apie šeimos svarbą, bet ir įvairius aspektus, kurie neigiamai veikia šeimą. Kasmet ši diena yra lyg startas, apibrėžiantis šeimas kamuojančias problemas ir paskatinti veiksmus, kurių galėtų imtis politikai ar organizacijos, kad tai išspręstų. Šeimos diena taip pat primena, kaip sustiprėjęs šeimos vienetas galiausiai padeda stiprinti visuomenę.

Šių metų tema – „Šeimos ir naujosios technologijos“ ir daugiausiai dėmesio siūloma skirti analizuojant, gerinant naujų technologijų poveikį šeimų gerovei.

„Mega tendencijos, įskaitant technologijas, demografinius pokyčius, sparčią urbanizaciją, migracijos problemas ir klimato pasikeitimą, dramatiškai keičia mūsų pasaulį“, – rašoma JT Šeimos dienai skirtame pranešime.

Užsitęsusi COVID-19 pandemija parodė skaitmeninių technologijų svarbą darbui, švietimui ir komunikacijai. Ruošiantis Tarptautiniams šeimos metams, kurie žymės Šeimos dienos trisdešimtmetį 2024-tais, JT siekia padidinti supratimą į išvardintas tendencijas ir keisti šeimos politiką taip, kad būtų pašalintas jų poveikis.

Svarbu – tėvų švietimas

Šeimos keičiasi visame pasaulyje – auga vienišų tėvų namų ūkiai, mažėja daugiavaikių šeimų skaičius, didėja nepilnų šeimų procentas, didėja vis daugiau šeimų tampa benamiais. Nors technologijos įgalino tėvus dirbti nuotolyje, vaikus mokytis namuose, pasinaudojant programomis bendrauti su draugais, artimaisiais, specialistai išreiškia ir susirūpinimą dėl neigiamo poveikio susijusio su technologijomis.

Viena iš jų – nuovargis dėl ekranų, kurį jaučia daugybė tėvų, kuriems atsiranda perdegimo sindromo požymių, o tai gali neigiamai paveikti vaikų gerovę.

Todėl minint Tarptautinę Šeimų dieną daugiausiai bus skiriama dėmesio skaitmeniniam tėvų švietimui.

„Tai gali būti apibrėžiama kaip intervencija ar paslaugos, kuriomis siekiama pagerinti tėvų žinias, požiūrį ir praktiką, apimant pozityviosios tėvystės praktikas, netinkamo elgesio prevencijos strategijas. Tėvų švietimas yra pagrindinis veiksnys, suteikiantis tėvams galimybę užtikrinti vaikų ir šeimos gerovę, sveiką vaikų raidą“, – rašoma JT pranešime.

Teigiama, kad pandemijos metu, kai vaikai mokosi nuotolyje arba dalinai namuose, tėvų įsitraukimas yra būtinas, kad būtų užtikrinta vaikų psichinė ir fizinė gerovė. Tyrimai rodo, kad valstybinės ugdymo programos ne visada yra palankiausios vaikams, todėl tėvų svarba švietime auga.

2021 metų Tarptautinės šeimų dienos pagrindiniai tikslai yra parodyti į šeimą orientuotos politikos ir programų svarbą siekiant veiksmingai reaguoti į iššūkius, kylančius dėl sparčios naujų technologijų plėtros.

Svarbu įspėti šeimas apie neigiamą naujų technologijų poveikį vaikams ir šeimoms, todėl patariama dalintis gerąja patirtimi, kaip naudotis skaitmeninėmsi technologijomis tėvų ugdymui ir visai šeimos gerovei.

Nėra valstybinė šventė

Tarptautinės šeimos dienos simbolis yra žalias apskritimas su raudonu grafiniu namo elementu (stogu) ir širdimi jo centre. Tai žymi saugią ir palaikančią aplinką, kurią šeima gali suteikti visų amžiaus grupių žmonėms.

Šeimos diena visame pasaulyje švenčiama įvairiai. Vienur organizuojamos diskusijos apie iššūkius, kurie aktualūs šeimoms, kiti planuoja renginius atsižvelgdami į konkrečią JT pasiūlytą temą. Lietuvoje šiais metais daugiausiai dėmesio sulaukė mitingas „Didysis šeimų maršas“, kuriame, pasak organizatorių, siekiama išsaugoti tradicinės šeimos instituciją. Pasauliniame kontekste ir JT pranešimuose, šio konteksto niekur nėra.

Taip pat vis dažniau atsiranda šeimų, kurios tą dieną leidžia kartu arba bendrą laisvalaikį šeimoms organizuoja įmonės, kuriuose dirba vienas iš tėvų. Nors ši šventė visame pasaulyje yra svarbi – daugelyje šalių tai nėra valstybinė šventė.

Parengta pagal JT inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.