Havajietiška pramoga visai šeimai – irklentės. Pataria, kaip išsirinkti

Irklentė arba SUP‘as – havajietiška pramoga, kuri lengvai prigijo ir ne tokiuose karštuose Lietuvos vandens telkiniuose ypač vasaros metu. Tai itin malonus sportas, kuris ne tik leidžia mėgautis buvimu su šeima ir visiškai atsipalaiduoti, bet ir pakeliauti bei pasigrožėti nuostabia Lietuvos gamta.

Ramiame vandenyje ir vaikai gali patys plaukioti irklente.<br> „Unsplash“ nuotr.
Ramiame vandenyje ir vaikai gali patys plaukioti irklente.<br> „Unsplash“ nuotr.
Ant didesnės irklentės tilps ir vaikai, ir šunys.<br>„Unsplash“ nuotr.
Ant didesnės irklentės tilps ir vaikai, ir šunys.<br>„Unsplash“ nuotr.
Irklentės yra puiki pramoga visai šeimai.<br>„Pexels“ nuotr.
Irklentės yra puiki pramoga visai šeimai.<br>„Pexels“ nuotr.
Irklenčių dydžiai ir formos.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Irklenčių dydžiai ir formos.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 2:43 PM, atnaujinta Aug 26, 2021, 1:21 PM

Irklentės – malonus sportas

He'e Nalu arba išvertus iš Havajų kalbos „slysti banga“ būtent taip vadinamos dabartinių irklenčių protėvės. Pirmosios lentos labiau priminė kanojas, buvo gaminamos iš Koa medžio ir puoštos ritualiniais raižiniais.

Irklentė patiks visiems, nes ant lentos nesunku išsilaikyti, o judėjimą ja perprasti pavyks itin greitai kiekvienam. Plaukiant Lietuvos vandenimis irklenčių manevringumas ir stabilumas leidžia greitai ir maloniai įveikti visas kliūtis. Plaukiant galima lengvai keisti kūno padėtį, todėl nebus nepatogu.

„Irklenčių sportas yra lengva fizinio aktyvumo forma, kurią išbandyti gali kiekvienas. Pramoginis plaukimas irklente nereikalauja jokio specialaus pasirengimo ar įgūdžių, todėl šia veikla gali sėkmingai mėgautis tiek vaikai, tiek vyresnio amžiaus žmonės ar asmenys, kurių gyvenimo būdas nėra aktyvus. Jis puikiai tinka ne tik tobulinti koordinacijai, bet ir viso kūno raumenų stiprinimui. Taip ir atsipalaidavimui bei išvalyti galvą nuo per dieną susikaupusių minčių ir rūpesčių“, – komentuoja prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertė Laura Aksomitaitė.

Vyresni vaikai irklente gali plaukti patys, nes ramesniame vandyje, jas valdyti yra lengva. Mažesnius vaikus tėvai ant irklenčių plukdo – pasirinkus tinkamo dydžio priemonę, ant jos laisvai telpa du žmonės. 

Kokią irklentę rinktis: pripučiamą ar kietą?

Irklenčių konstrukcija gali būti dviejų tipų – pagamintos iš kietų medžiagų (kietos) ir pripučiamos. Kietos irklentės pagamintos iš polistirolo šerdies, padengtos kompoziciniu laminatu, panašios į tradicines banglentes. Pripučiamų irklenčių vidus yra užpildytas suspaustu oru. Kietos irklentės yra lengvesnės ir manevringesnės, todėl skirtos greitesniam plaukimui. Puikiai tinka sportui, nes užtikrina gerą slydimą vandeniu, didesnį plūdrumą ir puikų stabilumą.

„Kietos lentos pasižymi geriausiu našumu ant vandens. Ja keliauti greičiau, sklandžiau ir reikia mažiau pastangų irkluojant, nes ji greičiau plaukia. Tačiau svarbu įvertinti, kad tokią irklentę reikia turėti kur sandėliuoti ir kaip transportuoti, nes ji užima gerokai daugiau vietos nei pripučiama“, – pasakoja L. Aksomitaitė.

Tuo tarpu, pripučiamos irklentės pasižymi ypatingu talpumu – išleidus orą ji puikiausiai tilps bet kuriame sandėliuke. Taip pat būtent ši lenta labiau tinkama norint užsiimti vandens joga ar ekstremalesniu – vandens raftingu. Jos gerai atlaiko įvairius smūgius, tačiau pasižymi mažesniu stabilumu banguotame vandenyje. Taip pat pripučiamos irklentės nemėgsta stipraus vėjo.

Kaip pasirinkti tinkamiausią

Pasak „Varlė.lt“ ekspertės, SUP lentos ilgis nėra toks svarbus parametras, kaip jos plotis ir naudotojo svoris, nors ir turi įtakos irklentės tipui ir plaukimo būdui. Iš esmės, kuo irklentė ilgesnė, tuo greičiau ir lengviau ji plaukia tiesia trasa. Kita vertus, trumpesnės irklentės yra manevringesnės.

Išsirinkti tinkamiausią irklentę padės dviejų kriterijų įvertinimas: irklentės tūrio ir pakeliamo svorio. Lentos tūris ir svorio talpa yra pagrindiniai veiksniai lemiantys irklentės stabilumą ir plaukiojimo komfortą.

Irklentės tūris yra gamintojų išreiškiamas litrais ir rodo maksimalų lentos išlaikoma svorį. Kuo didesnis tūris, tuo daugiau svorio lenta gali išlaikyti ir tuo ji bus stabilesnė ir lengviau valdoma.

Irklentės išlaikomas svoris yra žymimas kilogramais ir jis nurodo idealų objektų, esančių ant irklentės, svorį. Jį svarbu įvertinti planuojant kelionę su daiktais ar keliems žmonėms, nes viršijus rekomenduojamą svorį kelionė tikrai nebus efektyvi.

„SUP gamintojai praleidžia daug laiko nustatydami efektyviausią irklenčių padėtį vandenyje. Jei plaukiančių objektų svoris bus per didelis – rizikuosite apsemti lentą, o apkrauta lenta judės lėtai ir bus mažai manevringa. Jei svoris bus per mažas – lenta bus sunki ir ypač sudėtingai valdoma“, – teigia L. Aksomitaitė.

Svarbu prisiminti

Irklentės ilgį, plotį ar pelekų kiekį rekomenduojama rinktis pagal individualius poreikius priklausomai nuo to kur planuojama plaukioti, kas irkluos ir koks yra irkluotojų patyrimo lygis.

„Vaikų irklentės yra mažesnės, lengvesnės ir stabilesnės, suaugusiems tokie modeliai gali visai netikti, todėl būtina pasikonsultuoti prieš perkant arba rinktis universalų modelį. Reikia prisiminti, kad papildomas irklentės ilgis leidžia į kelionę pasiimti mažus vaikus ir augintinius, arba patogiai gabenti visą stovyklavimo įrangą kartu su savimi, tačiau kažkiek apsunkina patį irklavimą“, – pastebi ekspertė.

Varlė.lt specialistai atkreipia dėmesį, kad svarbu pasirinkti tinkamą savo ūgiui irklą. Paprasčiausias būdas pasirinkti savo pirmojo irklo aukštį – pridėti prie savo ūgio apie 20-25 cm. Pradedantiesiems rekomenduojama rinktis reguliuojamą irklą, nes tikslus tinkamo ir patogaus aukščio pasirinkimas bus galimas tik po kelių pasibandymų.

Taip pat primena, būtinai naudoti saitą, kuris užtikrins plaukiančiųjų saugumą bei turėti gelbėjimosi priemones – liemenę ar net ratą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.