Pedagogė siūlo kolegoms Advento kalendorių pakabinti ir klasėje: dalijasi idėja, ką į jį dėti

Ikimokyklinio ugdymo mokytoja Agnė Trusevičienė įsitikinusi, kad vaikus geriausia sudominti įtraukiant veikla, kuri pačiam pedagogui kelia džiaugsmą: „Tada ir vaikai lengvai įsitruks ir išlaikys dėmesį“. Todėl ir Kalėdų laukimas, pasak Agnės, gali būti be ilgų repeticijų mokantis mintinai spektaklio tėveliams žodžius, o nuveikiant kai ką smagaus.

Agnė Trusevičienė Advento kalendorių pagamino iš popierinių pirkinių maišelių.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Agnė Trusevičienė Advento kalendorių pagamino iš popierinių pirkinių maišelių.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Advento kalendoriuje Agnė siūlo paslėpti užduotėles.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Advento kalendoriuje Agnė siūlo paslėpti užduotėles.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 22, 2022, 5:56 PM, atnaujinta Nov 23, 2022, 4:13 PM

Paslaptingas nykštukas

Dešimties metų ugdymo patirtimi, idėjomis ir patarimais šiuo metu Agnė dalijasi su kitais darželio pedagogais ir savo Instagram paskyroje „Agnė Trusevičienė“.

„Mano, turbūt kaip ir kiekvieno mokytojo, tikslas padėti vaikui tapti savarankiška ir savimi pasitikinčia asmenybe. Todėl labai daug su vaikais kalbu. O kalbame mes apie viską: emocijas, draugystę, kosmosą, Žemę… Dirbant su vaikais turbūt svarbiausia nuoširdumas ir švelnumas, tada viskas gaunasi savaime“, – šypsosi moteris. Ji tiki, kad Kalėdos stebuklų metas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, kurie gali vėl pasijusti maži.

Todėl kasmet ji stengiasi sukurti stebuklą vaikams ir kartu su jais keliauja į pasaką.

„Jau tapo tradicija, kad Advento kalendorius klasėje atsiranda labai netikėtai, jį atneša nykštukas, kuris taip pat palieka laišką su instrukcijomis ir palinkėjimais. Nykštuko vaikai taip ir nepamato, nes jis ateina naktį, mat, yra begalo užsiėmęs, tačiau karts nuo karto palieka kažkokią staigmeną. Na, o man turbūt didžiausias džiaugsmas matyti tas išsipūtusias iš nuostabos akytes, klausyti istorijų, kurias vaikai pasakojo tėvams namuose“, – dalijasi idėja A.Trusevičienė.

Smagi Kalėdų šventė

Daugelis suaugusiųjų prisimena, kiek įtampos keldavo pasiruošimas Kalėdoms mokykloje. Nuo mintino eilėraštukų mokymosi, rekvizito ruošimo iki šventės dienos, kuri daugeliui siejasi su stresu, o ne pramogomis.

„Todėl aš renkuosi kiek kitokį švenčių scenarijų. Man atrodo, kad ši šventė skirta vaikams, na o tėveliams turbūt didžiausias džiaugsmas matyti savo vaiką laimingą. Vienais metais, visi kartu tapome superherojais ir įveikę kliūtis bėgome gelbėti pagrobto Kalėdų senelio. Kitais metais, turėjome kalėdinių žaisliukų bei meduolių kepimo dirbtuvėles. Na, o man turbūt pati įsimintiniausia šventė buvo, kai nusikėlėme į Afriką ir Kalėdų senelis pas mus turėjo atplaukti su banglente! Per šventes nepamirštame žaidimų, dainų bei, žinoma, kostiumų“, – pasakoja ankstyvojo ugdymo pedagogė.

Viduje – užduotėlės

Savo instagramo paskyroje Agnė dalijasi originaliu Advento kalendoriumi, kurį pati pagamino.

„Ne paslaptis, kad mes, mokytojai, linkę viską kaupti ir nieko neišmesti. Esame kūrybingi, tad visada sugalvojame, kaip daiktus prikelti antram gyvenimui. Pirkdama maistą visada renkuosi popierinį pirkinių maišelį, nes vėliau jį galiu panaudoti kūrybiniams užsiėmimams su vaikais. Šį kartą iš popierinių maišelių iškirpau namelius. Gavosi labai natūralus ir jaukus kalendorius“, – įsitikinusi Agnė.

Ji iškirpo po du namelius, suklijavo kraštelius ir į vidų įdėjo raštelį su užduotimi. Namelius dekoravo juodu, auksiniu ir baltu rašikliais. Miestelis įsikūrė nuo paprastos pakabos, papuoštos pušies šakele.

O kas slepiasi nameliuose? A.Trusevičienė dalijasi keliomis užduočių įdėjomis, kurias gali įgyvendinti ikimokyklinukai:

  • Užrašyti savo vardą ir jį papuošti kalėdiniais elementais;
  • Nuvykti prie miesto Kalėdų eglutės ir sugalvoti norą;
  • Pažiūrėti Kalėdinį filmą, pvz, „Kaip Grinčas Kalėdas vogė“;
  • Iš vakaro grupėje paslėpti megztas kojines, o užduotėlėje parašyti: Surasti pamestas nykštuko kojines. O gal jose paslėpsite ir po mandariną arba džiovintų obuolių vaikams?
  • Padėkoti Nykštukui už vaišes. Tai gali būti laiškas, atvirukas, piešinys, o gal paliktas sausainis;
  • Kalėdinis STEAM iššūkis: sukonstruoti Kalėdų eglutę iš kartono, lipnios juostelės ir pagaliukų;
  • Išmokti parašyti žodį KALĖDOS;
  • Sukurti po trumpą juokingą istoriją apie besmegenį;
  • Sukurti mini spektaklį apie Nykštuko kelionę į Laplandiją;
  • Parašyti Kalėdų seneliui laišką ir jį išsiųsti pašte. Jei turite galimybę, visi drauge nuvykite į paštą, nusipirkite ten vokus, pašto ženklus ir kiekvienas įmeskite savo laišką į pašto dėžę;
  • Pažaisti kalėdines šaradas;
  • Iš popieriaus iškirpti Kalėdinius meduolius ir juos dekoruoti;

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.