Planuojantiems keliauti su vaikais pataria, kaip pasiruošti tebesitęsiant pandemijai

Nepaisant nedžiuginančios pandemijos statistikos, dalis šeimų vis drąsiau leidžiasi į atostogas svečiose šalyse. Praėjusiais metais, lyginant su 2020 m., su vaikais keliaujančių šeimų skaičius išaugo dvigubai. Prognozuojama, kad šiais metais tendencijos nesikeis – jau dabar šeimos užsakinėja kelialapius į pamėgtus kurortus.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2022, 10:28 AM

Kaip pasiruošti kelionei ir ką reikėtų žinoti keliaujant su vaikais atostogauti į užsienį pandemijos metu, pasakoja Kristina Graužinienė, kelionių agentūros „Kelionių panorama“ vadovė.

Šeimos vėl keliauja

Šeimos keliones buvo pristabdžiusi pandemija ir griežti apribojimai, bet atsiradus skiepams kelionės planuojamos drąsiau.

„Atsiradę skiepai paskatino šeimas vėl planuoti atostogas užsienyje. Keliauti su vaikais kol kas yra palankus metas – šiuo metu daugelis šalių vaikams iki 12 metų netaiko papildomų apribojimų, nereikia turėti neigiamo PGR testo rezultato. Ruošiantis kelionei su vaikais, svarbiausia pasirūpinti sveikatos draudimu, turėti visas priemones, kurios gali būti reikalingos kūdikiui ar mažam vaikui nuraminti bei būtiniausių vaistų krepšelį, kad netikėtai susirgus nereikėtų patirti nereikalingo streso“, – sako K. Graužinienė.

K. Graužinienė dalijasi, kad šeimos, kurios keliauja su vaikais iki 6-8 metų, dažniausiai renkasi ramias atostogas ir laiką leidžia prie baseino. Keliaujantys su vyresniais vaikais orientuojasi į aktyvesnį poilsį arba stengiasi ramias atostogas derinti su intensyvesnėmis kelionėmis.

Anot jos, keliaujant su mažais vaikais verta rinktis populiarias ir išbandytas kryptis, nes viešbučiai ten visokeriopai pritaikyti poilsiui su mažais vaikais ir gali atitikti patogumo lūkesčius. Pagrindinė atostogų kryptis šeimoms jau ne vienerius metus yra Turkija, kurios viešbučiai turi specialius meniu vaikams, baseinus ir vaikų klubus. Žiemos sezono metu daugelis renkasi Egiptą ar Tenerifę dėl švelnaus klimato, o Bulgarija gali pasiūlyti puikius smėlio paplūdimius ir skanų maistą.

Tvarka gali skirtis

Keliautojai neretai baiminasi, kad iš anksto įsigijus kelionę, gali kilti nenumatytų aplinkybių, dėl kurių iškeliauti nepavyks – situacija prieš kelionę gauti teigiamą PGR testo rezultatą neramina labiausiai. Vis dėlto kelionių organizatoriai prisitaikė prie pandemijos padiktuotų aplinkybių ir klientams siūlo lanksčias sąlygas: susirgus bet kuriam šeimos nariui, yra galimybė kelionę atšaukti ir susigrąžinti tam tikrą procentą nuo kelionės kainos po to, kai bus padengti patirti nuostoliai, yra galimybė keisti kelionės datą ir atostogų išvykti visiems pasveikus.

Prieš išvykstant į kelionę, svarbu dar kartą pasidomėti, kokie pandemijos ribojimai atvykstantiems galioja šalyje, nes šios taisyklės dažnai keičiasi. Dažniausiai šalys reikalauja pateikti skiepų pažymėjimą arba neigiamą COVID-19 testo rezultatą. Agentūros vadovė sako, kad apie galiojančias tvarkas visada informuoja turistus, tačiau svarbu ir patiems sekti informaciją.

Užsikrėtusiems asmenims atostogos gali sutrumpėti, nes tektų izoliuotis.

„Kol kas galime pasidžiaugti, kad per visą pandemijos laikotarpį mūsų klientams neteko pasinaudoti daugiausia turistų sulaukiančių valstybių sukurta infrastruktūra, skirta padėti COVID-19 užsikrėtusiems turistams. Dauguma viešbučių pasirūpina susirgusiais klientais – turi laisvus kambarius, kuriuose esant poreikiui galima izoliuotis. Kartu keliaujantys šeimos nariai, jei jų testo rezultatai yra neigiami, paprastai gali tęsti atostogas arba grįžti namo“, – teigė K. Graužinienė.

Jei kelionėje užklumpa liga

Keliaujant su vaikais ypač svarbu jaustis saugiai, todėl rekomenduojama pasidomėti, kokią pagalbą COVID-19 ligos atveju toje valstybėje galima gauti turistams. Kai kurios šalys prisiima didelę atsakomybę už poilsiautojų sveikatą, o kitur svarbu turėti papildomą sveikatos draudimą. Pavyzdžiui, Egipto vyriausybė yra įsipareigojusi karantino metu padengti koronavirusu susirgusių turistų apgyvendinimo ir maitinimo išlaidas užsakytame arba kitame paskirtame viešbutyje, o esant poreikiui ir gydymą valstybinėse ligoninėse. Kartu keliaujantys asmenys ištiriami dėl COVID-19 ir, neigiamo testo atveju, gali tęsti atostogas arba išvykti į Lietuvą.

„Keliaujantiems Europos Sąjungos teritorijoje – paprasčiau. Turintys sveikatos draudimą, gali išsiimti Europos sveikatos draudimo kortelę, kurią pateikus suteikiama būtinoji medicinos pagalba pagal toje šalyje galiojančią tvarką. Vis dėlto patarčiau papildomai įsigyti medicininių išlaidų draudimą, dengiantį pavojingų ligų, įskaitant ir koronaviruso, gydymo ir apgyvendinimo ligos laikotarpiu išlaidas“, – patarė K. Graužinienė.

Papildomas draudimas ypač rekomenduojamas keliaujantiems į Turkiją. Turkijos vyriausybė siūlo specialų COVID-19 draudimą, kuris padengtų medicinines bei apgyvendinimo išlaidas, kilusias dėl šios ligos. Neapsidraudusiems ir susirgusiems asmenims Turkijoje gydymo paslaugos teikiamos mokamai, o viešbučiai šyioje šalyje nėra įpareigoti padengti apgyvendinimo išlaidas asmeniui, kuris dėl kelionės metu patvirtinto koronaviruso turi viešbutyje izoliuotis ilgiau nei planuojamos atostogos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?