Besiruošiantiems piknikauti su vaikais pataria, kokiais daiktais reiktų apsirūpinti

Šiltasis metų sezonas pažeria daug išskirtinių pramogų, kuriomis kitais metų laikais pasimėgauti galimybių nėra. Viena tokių – iškylos gamtoje. Tai – pramoga visai šeimai, leidžianti atsipalaiduoti ir pasidžiaugti užmiesčio teikiama ramybe, tyla ir tyru oru. Vis tik į iškylą nepatartina išvažiuoti neapgalvojus, ko joje gali prireikti – nors gamta turi savų privalumų, kartu pažeria ir tam tikrų iššūkių, kuriems verčiau pasiruošti iš anksto.

Į iškylą kartu vykstantys vaikai retai būna pasirengę ilsėtis – atvira erdvė yra puiki terpė žaidimams.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Į iškylą kartu vykstantys vaikai retai būna pasirengę ilsėtis – atvira erdvė yra puiki terpė žaidimams.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-17 15:47

Iškylaujantiems su vaikais – papildomi daiktai

Į gamtą žmonės dažniausiai važiuoja siekdami pailsėti nuo miesto šurmulio, garsų, streso, įkyrių minčių ir reikalų – tyras oras, tyla ir ramybė tam puikiausiai tinka. Vis tik į iškylą kartu vykstantys vaikai retai būna pasirengę ilsėtis – atvira erdvė yra puiki terpė žaidimams. Dalį pramogų jie sugalvoja patys, tačiau jos ilgainiui pabosta ir vaikų susidomėjimui palaikyti prireikia papildomų priemonių, kuriomis vertėtų pasirūpinti iš anksto.

Žinoma, į iškylą nepavyks pasiimti didelių ir sudėtingai konstruojamų daiktų, tokių kaip batutas ar baseinas, tačiau vaikų užimtumą puikiausiai palaikys kiti aktyvaus laisvalaikio atributai. Jei iškylauti vykstate į pramogų zoną, kurioje yra ir krepšinio aikštelė, galima pasiimti šiam žaidimui skirtą kamuolį ir mokyti vaikus krepšinio pradmenų. Galima supažindinti ir su kitais, jūsų pačių vaikystėje ir paauglystėje mėgtais žaidimais – „Minusu“, „33“, „Baudomis“ ir t.t.

Tokiu atveju geriausia rinktis lauko kamuolius, paprastai gaminamus iš gumos arba universalus kamuolius, gaminamus iš sintetinės odos ir tinkami naudoti tiek patalpose, tiek lauke.

Kiek saugesnis ir universalesnis variantas – tinklinio kamuolys. Jis – gerokai minkštesnis nei krepšinio ir su juo galima žaisti ne tik tinklinį, bet ir „Bulvę“, „Valgoma nevalgoma“ ar „Šansą“. Tiesa, dalis šiuolaikinių vaikų apie šiuos žaidimus gali būti net negirdėję, tačiau su jais supažindinti tikrai verta – įdomūs užsiėmimai, tikėtina, juos suintriguos ir skatins daugiau laiko praleisti lauke, o ne prie mobiliųjų įrenginių.

Prekybos centro internete „Varlė.lt“ specialistas Aivaras Saniukas teigia, kad žaidimai kamuoliais vaikams yra ypatingai naudingi. Pirmiausia, jie, kaip ir kiti aktyvūs žaidimai ir sportas, skatina vaiko fizinį aktyvumą, padeda palaikyti tinkamą svorį bei fizinius rodiklius, tačiau esama ir daugiau privalumų.

„Žaidimai kamuoliu lavina koordinaciją ir laiko suvokimą, taip pat motorikos įgūdžius, skatinamas vaiko pasitikėjimas savimi, ugdomi socialiniai bei bendravimo įgūdžiai. Teigiama, kad aktyvus ir nuolatinis žaidimas kamuoliu gali turėti įtakos koncentracijai – moko vaikus sutelkti dėmesį, mąstyti nuosekliai“, – tikina A.Saniukas.

Kadangi mažieji iškylautojai, tikėtina, gamtoje laiko ramiai neleis, įvairios traumos ir žaizdos taps beveik neišvengiamos. Šiuo atveju į pikniką pravartu pasiimti ir pirmosios pagalbos vaistinėlę. Joje rekomenduotina turėti dezinfekavimo priemonių, pagrindinių vaistų ir įpjovimų, įbrėžimų, nubrozdinimų, nudegimų žaizdoms prižiūrėti, kraujavimui sustabdyti ir kitai pirmajai pagalbai suteikti reikalingų medicinos reikmenų.

Pasirūpinkite iš anksto ir ramybė bus garantuota

Šiais laikais dauguma žmonių neįsivaizduoja gyvenimo be mobiliųjų įrenginių ir kompiuterių, juos lydinčių kone kiekviename žingsnyje. Iškylos metu jie taip pat labai reikalingi – prireikus galima pasinaudoti žemėlapiu, navigacija, muzikos grotuvu ir kitomis funkcijomis.

Deja, be perstojo tarnauti jie negali – kartas nuo karto juos reikia pamaitinti energija, tačiau gamtoje rasti specialų įkrovimo tašką ar elektros lizdą nėra lengva. Čia ir pasitarnauja nešiojami įkrovikliai, daugeliui geriau žinomas anglišku terminu „power bank“. Išorinės baterijos garantuoja nenutrūkstantį elektroninių prietaisų funkcionavimą ir ryšio tiekimą.

Kaipgi iškyla be pledo? Tai – vienas pagrindinių pikniko simbolių, ant kurio susėdusi kompanija mėgaujasi vaišėmis, ilsisi ir bendrauja. Vis tik ilgai sėdint gali darytis nepatogu, imti skverbtis šaltis ir drėgmė. Nuo to gelbėja kompaktiški turistiniai kilimėliai: jie užkerta kelia šalčio iš žemės paviršiaus prasiskverbimui į jūsų kūną bei suteikia komfortą. Kilimėliai būna 3 tipų: savaime prisipučiantys, pripučiami ir poroloniniai.

Deja, jei į gamtą išvykstate visai parai ir žadate miegoti gamtoje, vien tik kilimėlio jums neužteks. Tokiu atveju būtina apsirūpinti kokybiška, iš patvarios medžiagos pagaminta palapine su viršutine, nuo lietaus saugančia danga ir tinkleliu nuo vabzdžių. Palapinę galima rinktis atsižvelgiant į žmonių skaičių arba jos paskirtį. Šiuo atveju, žinoma, labiausiai tiks turistinėms išvykoms ir stovyklavimui skirtos palapinės.

Jei į pikniką planuojate pasiimti ne tik šaltų užkandžių, bet ir karštų patiekalų ar gėrimų, vertėtų pasirūpinti termo indais arba termo kuprine – juose esantis maistas greitai neatšals. Priešingai, jeigu norite mėgautis šaltais gėrimais arba neleisti užkandžiams sukaisti bei prarasti savo skonio, nepamirškite šaltkrepšio. Įsidėkite šaldymo elementą ir net didžiausios kaitros akivaizdoje būkite garantuoti dėl vėsos – ji turėtų išlikti bent keletą valandų.

Vis tik, jei norite maistą ruošti iškylos metu, rekomenduojama kartu vežtis mobilų ir kompaktišką lauko grilių. Dažniausiai tai būna maži, lengvi dujinių ir anglinių grilių modeliai, dažnai naudojami kartu su keramikiniais briketais ir leidžiantyd ruošti pačius įvairiausius patiekalus, tad savo fantazijos galėsite neriboti.

„Jų kepimo plotas nėra didelis, tačiau nedidelę vištą ar kelis kepsnelius išsikepti tikrai pavyktų“, – teigia A. Saniukas.

Keliaujant į gamtą svarbu nepamiršti ir apsaugos nuo vabzdžių. Tai aktualiau asmenims, planuojantiems išvyką su nakvyne – vakare daugumos vabzdžių veikla suaktyvėja. Paprasčiausias sprendimas – repelentai bei purškalai nuo uodų ir erkių. Kartu su savimi galima pasiimti ir specialią lempą, kuri skleidžia UV spindulių šviesą ir pritraukia vabzdžius, o jiems prisiartinus, nutrenkia juos elektros srove. Tiesa, elektros srovė nėra pavojinga žmonėms, tad prietaisą naudoti yra visiškai saugu.

Kitas populiarus elektrinis prietaisas nuo vabzdžių – garsinis prietaisas. Jis naudoja garsinę spinduliuotę, kuri atbaido vabzdžius ir neleidžia jiems įskristi į diapazoną, kuriame šis garsas skleidžiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.