Paprastos, bet ne prastos Joninės visai šeimai: kaip atšvęsti neišleidžiant daug pinigų?

Senosiose tradicijose užgimusius Joninių atributus – didelį laužą, vainikus, paparčio žiedo paiešką, laukų gėlių puokštes – daugybė šeimų vis dažniau išmaino į triukšmingas šventes sodybose, keliones į kurortus ar net kitas šalis. Visa tai ne tik atitolina nuo tikrosios šventės esmės, bet ir gerokai paplonina kišenę. Kaip atgaivinti tikrąsias Joninių tradicijas, smagiai bei jaukiai praleisti laiką su šeima ir atseikėti keletą kartų mažiau lėšų?

„Pexels“ nuotr.
„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2022, 11:28 AM

Joninių prasmę iškeičiame į linksmybes

Rasos, Kupalo šventė, Vidurvasario šventė – Joninės įvairiuose Europos kraštuose vadinamos skirtingai, tačiau trumpiausios nakties ir ilgiausios dienos metuose paminėjimo tradicijos daugybėje šalių gana panašios. Lietuvoje dar ir dabar kai kuriuose miestuose stengiamasi išlaikyti senuosius papročius atspindintį Joninių šventimą plukdant iš žolelių pintus vainikus vandens telkiniuose, deginant didelius laužus, renkant laukų gėles, paparčio žiedo paiešką ar vandens procedūras.

Visgi, nemaža dalis tautiečių pasirenka šią šventę švęsti kiek kitaip – naudodamiesi nedarbo diena, vyksta į Lietuvos kurortus poilsiauti, rengia vakarėlius su dideliu būriu draugų ar artimųjų, ar netgi keliauja poilsiauti į kitas šalis. Joninių tradicijos pamažu blėsta, o pati šventė labiau asocijuojasi su laisvadieniu, nei su Vidurvasario paminėjimu. Negana to, minėtos pramogos, kad ir kokios smagios būtų, dažnai gali kainuoti ne vieną šimtą eurų asmeniui, o jei įtraukiami visi šeimos nariai – net keletą kartų brangiau.

„Kylant paslaugų, pramogų ir įvairių veiklų bei sodybų ar butų nuomos kainoms, sunku surasti tinkamą variantą šventei, kuris nepriverstų atseikėti didžiosios dalies santaupų ar atlyginimo. Nuomos kainos šoktelėjo nemenkai, o ir pasirinkimas nebėra toks platus, kaip prieš metus. Kalbant apie pramogas, vasaros sezonu jų kainos dar labiau išauga, tad jei nori pramogauti visi šeimos nariai, galima išleisti net keletą šimtų eurų“, – sako skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Credit24“ Klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė.

D. Stoškuvienė pažymi, jog prieš įsigyjant paslaugą, ar organizuojant įvairias pramogas, keliones, vertėtų sau atsakyti į keletą klausimų: ar tai šiuo metu tikrai būtina; ar turiu tam užtektinai lėšų; ar grįžus iš pramogos / kelionės / paslaugos mano finansinė padėtis bus vis dar stabili? Atsakius į šiuos klausimus, naudinga susidėlioti pajamų ir išlaidų planą bei organizuoti tai, ką tikrai galime sau leisti finansiškai.

Anot jos, tokia šventė kaip Joninės, galėtų tapti puikia proga kokybiškai praleisti laiką su šeima, pernelyg neišlaidaujant. Kviečiame vakarą ir laisvadienį praleisti smagiai, įpinant tradicinių elementų ir pasimėgaujant vienas kito kompanija.

Stovyklauti į gamtą

Vienas iš smagiausių vasaros nuotykių, be abejonės, yra stovyklavimas gamtoje. Palapinė, šalia esantis ežeras ar upė, grilis, lauko žaidimai, saulės vonios ar tiesiog gera knyga – visa tai ne tik padės atsipalaiduoti, pasimėgauti vasaros teikiamais malonumais, bet ir suartins šeimos narius įvairiose veiklose.

Mažieji stovyklautojai galės ne tik žaisti kamuoliu, raketėmis, bet ir džiaugtis maudynėmis, ieškoti paparčio žiedo. Joninių proga užkurtas grilis ar didelis laužas nuteiks dar šventiškiau ir sušildys vakarėjant.

Šventinė vakarienė kieme

Sakoma, kad skanus maistas – tarsi vaistas pagydo net ir prasčiausią nuotaiką. Kartu su visa šeima gaminti gardžią vakarienę pagal senuosius lietuvių papročius – iš tiesų smagus iššūkis. Senųjų receptų paruošę maisto tinklaraštininkai įkvėps gaminti kadaise šalies didikų valgytus patiekalus, kuriuose netrūko paukštienos, daržovių, bulvių.

O jei visa tai kepama ant grilio – dar gardžiau. Švenčiant Jonines kieme ar sode galima į vakaro programą įpinti įvairių stalo žaidimų, tradicinių vainikų pynimų. Tiesa, jeigu neturite nuosavo kiemo, galbūt tokį turi jūsų artimi bičiuliai, o gal tėvai, tad nebijokite apsilankyti svečiuose.

Apsilankymas Kernavėje

Rasų šventė Kernavės piliakalnių apsuptyje vyksta kasmet. Joje prisimenami ne tik šventės papročiai, burtai, deginamas laužas, plukdomi vainikai, bet ir groja gyva muzika. Šalia šių linksmybių galima susipažinti su šalies amatininkais, tautodailininkais, kulinarais, kurie iš arčiau parodys, ką prieš šimtus metų valgė ir, kaip linksminosi tautiečiai, kokiais rankdarbiais ar amatais užsiėmė. Visa tai taps ne tik įdomia pamoka, bet ir atrakcija visiems šeimos nariams su šokiais, žaidimais, muzika ir dainomis.

Istoriniai maršrutai

Norintiems artimiau pažinti Vilniaus miesto kultūrinį, architektūrinį bei gamtos paveldą, kviečiame susipažinti su „Neakivaizdinis Vilnius“ siūlomomis programomis. Čia galima rasti įvairių – tiek trumpesnių, tiek ilgesnių – maršrutų visai šeimai.

Vieni aprodys siauras sostinės gatves, kiti – meno kūrinius, Vilniaus malūnus, pažintinius takus, Vilniaus tiltus, garsiąsias vėtrunges, pranciškonų miestelį, supažindins su istorinėmis epochomis ir jose gimusiais kūriniais bei legendomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.