Knygos paaugliams, padėsiančios nugalėti baimę

Pastarosiomis savaitėmis visi ko nors bijo: viruso, nežinomybės, patekti į ligoninę, eiti į parduotuvę, vienkartinių kaukių trūkumo, iš užsienio grįžusio kaimyno, prarasti darbą ar kitų visai realių ir, regis, paprastų dalykų. Tą baimę tėvai perduoda ir kitiems šeimos nariams. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tik paaugliams nebaisu. Juk bijoti – taip nekieta. Bet nežinia, kas slepiasi po jų „kietumo“ kaukėmis. Bijo jie ar ne? Jei bijo, tai ko tiksliai? Daugeliui tėvų neramu, nes negali prisibelsti per kietą paauglių šarvą. Tai ką daryti?

Knygose baimės tema – amžina, todėl galima pasisemti įkvėpimo iš jų
Knygose baimės tema – amžina, todėl galima pasisemti įkvėpimo iš jų
Nors bijoti yra „nekieta“, paaugliai turi išmokti susitaikyti su savo emocijomis<br>123rf nuotr.
Nors bijoti yra „nekieta“, paaugliai turi išmokti susitaikyti su savo emocijomis<br>123rf nuotr.
 „Debesų ganyklos“ leidyklos nuotr.
 „Debesų ganyklos“ leidyklos nuotr.
 „Debesų ganyklos“ leidyklos nuotr.
 „Debesų ganyklos“ leidyklos nuotr.
 „Debesų ganyklos“ leidyklos nuotr.
 „Debesų ganyklos“ leidyklos nuotr.
 „Debesų ganyklos“ leidyklos nuotr.
 „Debesų ganyklos“ leidyklos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 30, 2020, 11:07 AM, atnaujinta Mar 30, 2020, 1:36 PM

Paaugliams svarbu žinoti, kaip jaučiatės jūs, jų tėvai. Todėl būkite atviri ir pasikalbėkite su savo paaugliais, kas jums kelia nerimą šiuo metu. Juk baimė – normalus, netgi būtinas jausmas, daugybę metų padėjęs ir padedantis žmogui išgyventi natūralioje aplinkoje. Baimė yra savisaugos dalis, ji žmogų lydi nuo amžių: įspėja, kad per audrą reikia slėptis saugioje užuovėjoje, prieš einant per gatvę – apsižvalgyti, o išlįsti iš urvo – tik tada, kai pavojus praeina (kaip tinka dabartinei situacijai, tiesa?).

Nemalonu, keista viešai pripažinti savo baimes? Vis dėlto taip reikia, nes vienas iš būdų nugalėti baimę – ją pripažinti. Baimes reikia įvardyti, apsvarstyti, o paskui – nugalėti. Tai būtina, kad galėtume keisti situaciją, nebūtume sustingę, ,,suakmenėję“, galėtume priimti sprendimus ir judėti toliau. Tam reikia drąsos!

Amerikiečių karo žurnalistas Chrisas Klineֹ’as yra pasakęs: „Drąsa yra baimė, kuri jau sukalbėjo savo maldas.“ Ar tai reiškia, kad dabar turime pulti į gatves ir visiems demonstruoti, jog mums nebaisi susiklosčiusi situacija? Tai jau būtų kvailystė, o ne drąsa. Drąsūs būsime tada, kai ne aklai ignoruosime problemą, o ieškosime būdų jai išspręsti.

Sakoma, kad žmonija jau seniai nieko nauja nebeišranda, tik kartoja tai, kas seniai pamiršta. Tad kodėl atsakymų apie baimes ir drąsą nepaieškojus knygose? Gal būtent dabar tinkamai parinkta knyga gali pakeisti jūsų atžalos gyvenimą ir pramušti kietą paauglišką kiautą? Juk knygų herojai taip pat kovoja su įvairiausiomis baimėmis.

Vieniems drąsi gali pasirodyti išstypėlė Ronja (Astridos Lindgren „Ronja, plėšiko duktė“), kitiems – žiedą nešęs Frodas, dar kitiems – visai ne Frodas, o jo bičiulis Semas Gemdžis (Džono Ronaldo Ruelio Tolkino „Žiedų valdovas). Ką jūs! – prieštaraus ketvirti, – tai Ketnė Everdin tikra drąsuolė, juk ji ne tik mirtinose žaidynėse nugalėjo, bet ir visuomenės santvarką pakeitė (Suzanne Collins „Bado žaidynės“)! Kai kam atrodys neįtikėtina, kad karas gali būti išsigelbėjimas, jei esi drąsus (Kimberly Brubaker Bradley, „Karas, kurį galiausiai laimėjau“), nes dabar juk ir vyksta karas – su virusu... Ir visi jie bus teisūs. Juk kiekvieno baimės ir drąsa skirtingos.

O įkvėpti asmeninės drąsos gali ir naujos knygos, kuriose siūloma ne tik susipažinti su išgyvenimu kitokiame pasaulyje, bet ir nebijoti būti savimi, pasirinkti savo kelią, nes ir šių dienų autoriai nenustoja rašyti apie drąsą. Galbūt kai kurios iš šių knygų jau yra jūsų lentynose?

Knygos apie baimę nepritapti ir drąsą būti savimi:

„Žuvele, nerk!“

Pagrindinei knygos veikėjai Molei puikiai sekasi plaukti. Bet... Jos geriausia draugė tvirtina, kad baseiną lanko tik liurbiai. Tad ir pati Molė ten užsuka vis rečiau, nors plaukdama jaučiasi tarsi žuvelė. Galėtų net plaukimo čempione tapti. Tik kas svarbiau, svajonės ar draugai ir populiarumas?

Pasakojimo apie draugystę, patyčias, sudėtingus pasirinkimus ir daugybę sunkumų, su kuriais bręsdamos susiduria mergaitės, autorė Charli Howard – žinomas Anglijos modelis. Sudėtinga patirtis dėl stambesnio kūno sudėjimo autorę paskatino knygose paaugliams kalbėti apie pozityvų požiūrį į savo kūną ir drąsą būti savimi.

„Kiaulystės dėsnis kiaulėms negalioja“

Knygoje aprašoma Mirėjos, Astridos ir Hakimos – trijų merginų, kurias socialiniuose tinkluose išrenka bjauriausiomis mokyklos kiaulaitėmis, – istorija. Kaip jaustis gavus tokį titulą? Sakote, tai pasibaisėtina, norėtumėte slėptis po antklode iki gyvenimo pabaigos? O ši trijulė nusprendžia susivienyti ir dviračiais nukeliauti į Eliziejaus rūmus Paryžiuje! Jų kelionė sudomina žiniasklaidą ir netrukus merginos išgarsėja. Kelionės metu paauglės supranta, kad išvaizda – dar ne viskas, kad yra daug svarbesnių ir įdomesnių dalykų.

Romanas paaugliams, parašytas gyva, paaugliškai grubia, labai ekspresyvia kalba su gera humoro doze. Clémentine Beauvais knyga, sulaukusi didelio populiarumo Prancūzijoje ir gerai įvertina kritikų, padeda atsakyti į daugelį paauglystėje kylančių klausimų, suprasti save ir kitus, moko atpažinti tikrąsias vertybes.

Knygos apie gyvenimą baimės sukaustytoje santvarkoje ir drąsą jai pasipriešinti:

„Žodžių sąrašas“

Ekologinių katastrofų nustekentoje Žemėje vienintelė saugi vieta – Arka. Žmonijos gelbėtojas ir Arkos valdovas Jonas Nojas įsitikinęs, kad žmoniją apėmusių negandų šaltinis yra žodžiai. Gerai, kad jis jau turi visų bėdų sprendimą – tereikia sunaikinti kalbą.

Pagrindinės Patricia Forde knygos veikėjos Letos, paskutinės Arkos žodininkės, pareiga – rinkti ir saugoti senus žodžius, kad niekas nenueitų veltui. Tą ji ir daro. Bet vieną dieną Letos pasaulis apvirsta aukštyn kojom. Ką darytumėte, jei staiga žodžiai, kuriuos laikėte tiesa, virstų melu? Būti geram, kad ir kokioje santvarkoje gyventum, reikia drąsos.

„Žvaigždžių mergaitė“

Laimės saloje, kurios visi uostai uždaryti, pradingsta gubernatoriaus dukra. Jos geriausia draugė Izabelė prisijungia prie paieškos grupės. Gerai, kad Izabelė moka skaityti žvaigždžių kelius ir senus žemėlapius – Užmirštosiose srityse šie gebėjimai gali išgelbėti gyvybę.

Ilgainiui Izabelė supranta, kad jos kelionės tikslas yra išgelbėti ne tik dingusią draugę, bet ir visą salą. Istoriją, aprašomą Kiran Millwood-Hargrave knygoje, galima dėlioti kaip dėlionę. Sekti Izabelės ir Lupės pėdsakais, spėlioti, kuo viskas baigsis, ir... vis tiek likti nustebintam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.