Mitybos specialistės V. Kurpienės atsakymai į patį populiariausią vaikų klausimą

Internete sklando juokelis, kuriame mama skundžiasi, jog per šias tris karantino savaites valgyti gamino jau 365 kartus. Namuose sėdintys vaikai, rodos, nieko kito neklausia, tik – ką suvalgyti? Ką skanaus sukramsnoti? Kas bus valgyti? Patarimais, kaip normalizuoti šeimos mitybą karantino metu dalinasi sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

 Karantino metu šeimos mityba gali tapti labai išbalansuota.<br> lrytas.lt koliažas
 Karantino metu šeimos mityba gali tapti labai išbalansuota.<br> lrytas.lt koliažas
Į virtuvę užsukite tik tuomet, kai ruošiatės gaminti arba jau valgyti.<br>123rf.com nuotr.
Į virtuvę užsukite tik tuomet, kai ruošiatės gaminti arba jau valgyti.<br>123rf.com nuotr.
Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria susirašyti mitybos tvarkaraštį karantino metu<br>D.Umbraso nuotr.
Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria susirašyti mitybos tvarkaraštį karantino metu<br>D.Umbraso nuotr.
Jeigu vaikai visą dieną užkandžiauja, „normalaus“ maisto jie nenorės.<br>123rf.com nuotr.
Jeigu vaikai visą dieną užkandžiauja, „normalaus“ maisto jie nenorės.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 3, 2020, 12:06 PM

Susikurkite taisykles

Tam, kad atsirastų mitybos režimas ir retėtų užkandžiavimas, pirmiausia, pasak V.Kurpienės, reikėtų susikurti šeimos taisykles.

„Labai svarbu kartu su vaikais aptarti, kada yra valgymo laikas. Nustatykite tikslias valandas, kuriomis pradėsite ruošti maistą ir galėsite atidaryti šaldytuvą. Visa tai būtinai užrašykite ar atsispausdinkite ir pasikabinkite ant virtuvės durų, o jei virtuvė sujungta su svetaine – šaldytuvo durelių ar kitoje gerai matomoje vietoje“, – teigia sveikos mitybos žinovė.

Specialistė primena, kad taisyklės skirtos ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, tad jei tyliai sliūkinsite į virtuvę prigriebti ką nors užkandžiavimui, nesitikėkite, jog to nedarys ir vaikai.

Tad, taisyklė numeris vienas – virtuvėje lankomės tik tuomet, kai laikas ruošti maistą arba valgyti. Kitomis valandomis ją aplenkiame.

Kas kiek laiko valgyti? Geriausia, derinkite prie anksčiau įprasto vaikų tvarkaraščio, kada jie valgydavo darželyje ar mokykloje. Žinoma, dabar visi keliasi šiek tiek vėliau, tai galite tiesiog viską pavėlinti.

Kai norisi kažko skanaus

Dažnai vaikai nesako, jog nori valgyti. Jie tiesiog nori „kažko skanaus“. Girdėta? Nereikia karantino metu tapti sveikos mitybos maniakais ir stengtis pakeisti įpročius kardinaliai. Jei iki šiol kasdien mėgavotės saldumynais darykite tai ir toliau, bet tam, kad jų nevalgytumėte be saiko, įtraukite juos į tvarkaraštį.

„Pasirinkite jums priimtiniausią laiką ir parašykite, pavyzdžiui, ketvirtą valandą kasdien yra arbatėlė su sausainiais. Tuomet ketvirtą visi susirenkate prie stalo ir ramiai gerdami arbatą mėgaujatės pasirinktu saldumynų. Jei vaikai maži, toks sprendimas duos dar vieną naudą – neįtikėtina, bet vaikai labai greitai išmoksta pažinti laikrodį! – juokiasi Vaida. – Diskutuoti su vaikais, kodėl tai darote nebūtina, kaip ir keisti taisyklių. Šioje vietoje svarbiausia yra nuoseklumas. Problema šiuo atveju dažniausiai yra ne vaikuose, bet tėvuose. Būtent jie, norėdami išvengti zyzimo, ramiai padirbti ar atsikvėpti vaikus „užkiša“ užkandžiais. Kita problema, kad pavargus ar užsiėmus „pametamas“ nuoseklumas ir tada vėl grįžtame prie nuolat kaulijančių ir zyziančių vaikų

Antra taisyklė paprasta, jūs sprendžiate kada mėgausitės saldumynu, o vaikams galite duoti pasirinkimą, ką jie norės suvalgyti – sausainį ar saldainį, saldų jogurtą ar sūrelį. Visos pasirinkimo alternatyvos turi būti priimtinos ir jums, tačiau tai sukurs jausmą, kad jie irgi gali daryti sprendimus.

„Žinoma, kad pirmas dienas vaikai klausinės nesustodami – kada, kada, kada? Priimkite tai, kaip normalią reakciją ir šimtą kartą pakartokite – suprantu, kad tau norisi, bet valgysime tada ir tada. Mažesniems vaikams sunku suvokti, kada yra ta ketvirta valanda ar rytoj, todėl jiems aiškinkite, kad tai bus po kažkokio veiksmo. Pamiegosime pietų miego ir tada… Pasivaikščiosime ir po to… Papasakokite visą eigą nuosekliai ir vaikai labai greitai ją įsimins“, – pataria tėvams apie vaikų mitybą lektorė.

O gal tai tik nuobodulys?

Taisyklės turi galioti visiems užkandžiavimams, ne tik turintiems cukraus. Jei vaikai ir dienos eigoje užkandžiaus nesvarbu, tai bus morka ar žirneliai, atėjus pietų ar vakarienės metui, jie „normalaus“ maisto nebenorės.

„Žinoma, kad karantino metu labai dažnai koją kiša nuobodulys. Nėra ką veikti, tai gal ką nors sukramtykime… Per šias savaites ar mėnesį vaikams savo veiksmais parodome, kad valgymas gali būti vienas iš užsiėmimų, kaip skaitymas ar žaidimas. Dabar leidžiant daug laiko namuose yra ypatingai palanki proga „sugadinti“ vaikus. Emocinio valgymo, kai valgoma ne iš alkio, o iš nuobodulio, pasekmes jie pajus tolimoje ateityje ir jas ištaisyti yra ypatingai sudėtinga“, – įsitikinusi V.Kurpienė.

Žinoma, kad vaikams nepatiks jūsų pasiūlytos taisyklės – jie pyks, maištaus, bet reikia suprasti, jog šis sprendimas nėra jų. Vaikai negalvoja apie ateitį, kaip jie jausis ar kokius mitybos įpročius turės po dešimties metų, už tai esame atsakingi mes, tėvai.

„Ar gali bandyti išmušti iš pusiausvyros? Tai aišku! Tai ribų bandymas ir jei jie taip nedarytų, manyčiau, kad su tuo vaiku kažkas negerai. Supraskite, kad žmogus yra nepatenkintas ir tai yra normalu. Reikia tiesiog išgyventi šią situaciją, apkabinti, o gal leisti pabūti vienam. Bet tai truks labai trumpai, kai patys darysite tą patį, ką mokote vaikus ir jausitės užtikrinti savo sprendimu. Taip pat su vaikais reikia pasikalbėti iš anksto, kad nuo rytojaus bus tokios taisyklės ir aptarti smulkmenas. Tai duoda laiko vaikams susitaikyti. Ir primenu dar kartą – visų šių taisyklių reikia laikytis nuosekliai, kasdien, ir savaitgaliais, ir kai nėra nuotaikos“, – pataria sveikos mitybos žinovė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.