Šeimos meniu karantino metu: kaip planuoti ir išvengti kivirčų

Turbūt niekas tiek ilgai ir tiek dažnai nėra gaminęs maisto tik namuose, o ypač tose šeimose, kur auga vaikai, kaip darome dabar, karantino metu. Nuobodulys, buvimas tarp keturių sienų ir galimybė įlįsti į šaldytuvą bet kuriuo metu masina tiek mažus, tiek didelius vis sukrimsti ką nors skanaus, pamirštant visas mitybos taisykles.

 Įtraukite vaikus į savaitės meniu sudarymą.<br> lrytas.lt koliažas
 Įtraukite vaikus į savaitės meniu sudarymą.<br> lrytas.lt koliažas
V.Kurpienė įsitikinusi, kad tik tėvai turi  spręsti, ką valgys jų vaikai, o ne atvirkščiai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
V.Kurpienė įsitikinusi, kad tik tėvai turi  spręsti, ką valgys jų vaikai, o ne atvirkščiai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Vaikai nesveikos mitybos pasekmių nesupranta, todėl ne jie turi spręsti ką valgyti.<br>123rf.com nuotr.
Vaikai nesveikos mitybos pasekmių nesupranta, todėl ne jie turi spręsti ką valgyti.<br>123rf.com nuotr.
Karantinas puikus laikas sumažinti užkandžių bei saldumynų kiekį, nes jiems pasibaigus, į parduotuvę nenubėgsite ir neatnešite.<br>123rf
Karantinas puikus laikas sumažinti užkandžių bei saldumynų kiekį, nes jiems pasibaigus, į parduotuvę nenubėgsite ir neatnešite.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 19, 2020, 5:47 PM

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė dalinasi taisyklėmis, kaip planuoti šeimos meniu, apsipirkti ilgesniam laikui ir išvengti užkandžiavimo.

Pirkite sąmoningai

Kaip ir daugelį dalykų karantino metu, šeimos mitybą irgi reikia planuoti.

Susirašykite ne tik kada valgysite, bet ir ką konkrečiai padėsite ant stalo. Būtent šis sąrašas bus jūsų gidas planuojant vizitą į parduotuvę, kuris, kaip žinia, turėtų būti kuo retesnis.

„Nusipirkite tik tai, ko reikia pagal suplanuotą meniu. Prieš tai gerai apžiūrėkite, ką turite, ką reikia sunaudoti. Siūlau pasidaryti du pirkinių sąrašus – vieni produktai ilgo galiojimo, kiti trumpo. Būtinai rašykitės tikslius kiekius, kiek jums reikės, nes žmonės turi įprotį pirkti daugiau, o ne tiek, kiek reikia“, – pataria paskaitų tėvams apie vaikų mitybą lektorė V.Kurpienė.

Nereikia nė sakyti, kad parduotuvėje lankykitės tik sočiai pavalgę.

Viena paprasta taisyklė padės išvengti užkandžiavimo – Vaida siūlo skanėstus pirkti kuo mažesnėmis pakuotėmis. Tad jei norisi traškučių, geriau mažulytis maišelis, nei šeimos pakuotė, nes vis tiek suvalgysite jį visą.

Taip lengvai galite išvengti ir vaikų atakų su klausimu, ką skanaus suvalgyti? „Suvalgėme. Baigėsi. Į parduotuvę nueiti negalime.“ Tokie paaiškinimai įtikins visus vaikus, kad saldainių namuose tiesiog nėra, ir gauti – neįmanoma. Puiki proga pakuotę išdalinti dienomis iki kito apsipirkimo ir bus lengviau įtikinti vaikus kodėl „tik“ tiek šiandien valgys saldaus“, – šypteli V. Kurpienė.

Kas pietums?

Sukate galvą, ką pagaminti visai šeimai, kurios vienas narys mėgsta blynelius, kitas valgo tik makaronus, o trečias ieško lėkštėje kepsnio?

„Visuomet klausiu tų tėvų – kodėl jų namuose tapo įprasta ruošti keturis skirtingus patiekalus vieniems pietums? – juokiasi sveikos mitybos žinovė. – Jei vaikams leisite valgyti blynelius ar makaronus, jie nieko kito ir nesirinks.

Įsivaizduokite, jei jūs, suaugusieji, galėtumėte valgyti viską ir tai neturėtų jokių neigiamų pasekmių. Ar tikrai visada valgytumėte tai, ką valgote? Vaikai pasekmių nesuvokia. Darželinukams net sąvoka rytoj yra miglota, o jūs jam pasakojate apie sveikos gyvensenos pamatus, kurie bus svarbūs suaugus. Net paaugliui tokios žinios yra tik teoriniai svarstymai, jo neliečiantys praktiškai.

Gąsdinate, kad skaudės pilvuką dėl keleto suvalgytų saldainių. O jei jau kartą suvalgė ir jo neskaudėjo? Vaikas padaro išvadą, kad mama meluoja ir saldainius valgyti galima.“

Sprendžia tėvai

Tėvai atsakingi už tai, kaip maitina savo vaikus ir kokius pasirinkimus jiems suteikia. Visų pirma, tie pasirinkimai turi būti priimti mums, suaugusiems. Turime klausti ne tai, ko jis norėtų vakarienei, bet kokių priedų norėtų, kaip pagaminto ar patiekto maisto.

„Pasirinkimas turi būti ribotas – norėsi keptos orkaitėje ar keptuvėje žuvies? Makaronai pagal mūsų planą bus trečiadienio pietums, o šiandien yra žuvis. Pažaiskite su garnyrais ar prieskoniais – prie žuvies norėsi bulvių ar ryžių?“ – idėjomis dalinasi Vaida, pati auginanti du vaikus.

Vaikai labai mėgsta planuoti meniu, todėl susėskite kartu ir susitarkite kurią dieną bus jo mėgstami patiekalai, kada reikės jam paragauti kažko naujo.

„Nuteikite ir paruoškite vaikus. Jei ilgai vaikui davėte laisvę rinktis bet kokį maistą, o staiga pateikiate garuose virtą žuvį, nereikia tikėtis, kad mažylis ar didesnis vaikas džiūgaus. Jūsų lūkesčiai yra nerealūs – reikia laiko pokalbiams, pasiruošimui, kas jų laukia ir tik tada, aprimus aistroms imtis konkrečių veiksmų“, – teigia mitybos specialistė.

Itin padės ir pokalbis vakare – priminkite, kas rytoj pietums ar vakarienei. Jei jie teigs, kad svajoja apie blynus, priminkite, kurią dieną jie įtraukti į meniu. Visada laikykitės savo pozicijos, kurią aptarėte anksčiau, nekeiskite nuomonės ir nenusileiskite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.