Pogimdyvine depresija serga ir tėčiai: jos padarinius vaikai gali jausti visą gyvenimą

Nėštumo metu ar po gimdymo depresija gali užklupti ir vaikų tėčius. Skaičiuojama, kad užsienyje ji paveikia nuo 2 iki 25 procentų tėvystę išgyvenančių vyrų. Jos požymiai gali pasireikšti iki vaiko gimimo arba net metai po to.

Apie tėčių depresiją mažai kalbama, bet ji lygiai taip pat pavojinga, kaip ir mamų pogimdyvinė depresija.<br>123rf nuotr.
Apie tėčių depresiją mažai kalbama, bet ji lygiai taip pat pavojinga, kaip ir mamų pogimdyvinė depresija.<br>123rf nuotr.
Pogimdyvinė depresija vyrus gali užklupti ir dėl to, kad vaiko mama ja serga.<br>123rf nuotr.
Pogimdyvinė depresija vyrus gali užklupti ir dėl to, kad vaiko mama ja serga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 24, 2020, 7:35 PM

Amerikos pediatrijos akademijos (AAP) duomenimis, šis procentas gali padidėti iki 50 procentų, kai motina taip pat serga nėštumo ar pogimdyvine depresija. Ir tai gali rimtai pakenkti šeimos, ypač jų vaikų, gerovei.

Tėčių depresijos rizikos veiksniai

Nauji reikalavimai ir atsakomybė nėštumo metu ir po gimdymo dažnai taip pat sukelia didelių pokyčių tėvo gyvenime. Svarbu suprasti, kokie rizikos veiksniai gali turėti įtakos depresijos išsivystymui.

Priežastys, kodėl gali atsirasti depresija tėčiams:

  • Sudėtinga jausti prisirišimą su kūdikiu;
  • Trūksta gero tėvo pavyzdžio;
  • Trūksta šeimos ir draugų paramos ar pagalbos;
  • Santuokinių santykių pokyčiai, tokie kaip intymumo stoka;
  • Dėl motinos ir vaiko ryšio jaučiasi atstumtas;
  • Nepakankamas įvertinimas prižiūrint vaiką;
  • Vaiko motinos depresija;
  • Finansinis ir darbo stresas;
  • Mažas testosterono kiekis.

Tėčių depresijos simptomai

Vyrams gali pasireikšti skirtingi depresijos požymiai. Jie nebūtinai savo jausmus išreiškia ašaromis (nors gali būti ir taip), bet jaučiasi nusivylę ir supykę. Depresija gali pasireikšti dirglumu, impulsyvumu ir jausmu, kad nesugeba niekuo džiaugtis. Tėvai, sergantys depresija, labiau linkę į narkotinių medžiagų vartojimą, smurtą šeimoje ir skatina nežindyti kūdikio.

Vyrams svarbu gydytis nuo depresijos pokalbių terapija arba gydytojo paskirtais antidepresantais.

Tėvų depresijos padariniai

Tėčiai, sergantys depresija, taip pat daug labiau linkę mušti savo vaikus. Jie nenusiteikę bendrauti pozityviai, kartu žaisti, dainuoti daineles ar skaityti savo vaikams.

Tėvų, sergančių depresija, vaikai turi didesnę emocinių ir elgesio problemų tikimybę vėlesniame amžiuje. Kai kurie tyrimai taip pat rodo, kad dėl tėvo depresijos ankstyvame vaiko amžiuje kyla pavojus, kad gali vėluoti vaikų raida . Vieno iš tėvų depresija didina šeimyninių konfliktų tikimybę.

Bet kuris iš tėvų gali susirgti depresija, kai į šeimą ateina naujas gyventojas. Tai nereiškia, kad esate blogas tėvas. Svarbiausia, neprivalote kentėti ir galite gauti pagalbą kreipdamiesi į psichologą ar psichoterapeutą, nes visi vaikai nusipelno galimybės turėti sveiką šeimą, o visi tėvai (mamos ir tėčiai) nusipelnė galimybės džiaugtis savo gyvenimu ir savo vaikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.