Mokslininkai apskaičiavo, kiek miego iš tiesų trūksta tėvams

Mokslas patvirtino, ką mamos žino jau seniai – auginant mažus vaikus naktimis gerai pailsėti yra sunku. Suprantama, kad naujagimiai yra pagrindinė mamų ir tėčių miego trūkumo priežastis, bet pasirodo, tai tęsiasi ne tik pirmuosius metus, bet daug ilgiau.

Daugiausiai miego tėvai netenka per pirmus tris kūdikio mėnesius.<br>123rf.com nuotr.
Daugiausiai miego tėvai netenka per pirmus tris kūdikio mėnesius.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2020, 8:56 AM, atnaujinta May 26, 2020, 4:57 PM

Tyrėjai Vokietijoje, kaip rašoma theguardian.com paskelbtame tyrime, surinko duomenis iš tūkstančių tėvų ir paaiškėjo, jog tėvai miego trūkumą jaučia šešerius metus po vaiko gimimo. Taip pat išsiaiškino, kad tėvų pasitenkinimas miegu yra mažesnis, o miego trukmė 25 minutėmis trumpesnė, nei prieš nėštumą.

Varviko universiteto tyrimo autorius dr. Sakari Lemola su grupe padarė prielaidą, kad nors augdami vaikai miega geriau, mažiau verkia, bet jie vis tiek kartais atsibunda susapnavę košmarą ar sirgdami. Pridėkite stresą ir nerimą, kurie verčia tėvus nemiegoti ir štai rezultatai.

Kartą per metus tyrėjai tiesiogiai apklausė 25000 moterų ir 2200 vyrų, kurie tyrimo metu buvo susilaukę pirmo, antro ar trečio vaiko. Dalyviai įvertino savo miego kokybę skalėje nuo 0 iki 10, atsakė kiek valandų miego jie turėjo įprastą darbo dieną ir savaitgalį. Tyrimas tęsėsi šešerius metus.

Nenuostabu, kad daugiausiai miego trūksta naujagimių iki trijų mėnesių mamoms. Moterys prisipažino, kad tuo metu vidutiniškai miegodavo valanda mažiau nei įprastai. Per pirmuosius metus miego trūkumas sumažėjo iki 40 minučių per naktį.

Įrodyta, kad žindymas tiesiogiai susijęs su miego trūkumu – tėčiai taip pat miegojo mažiau, bet palyginus su moterų prarasta valanda, jų miegas sutrumpėjo tik 13 minučių, o tai yra daugiau nei keturis kartus mažiau!

Įdomu ir tai, kad gimus kiekvienam papildomam vaikui tėvai daugiau miego neprarado.

Žinoma, tyrimas yra šiek tiek siauras, nes apklaustieji savo nuomonę rašė patys asmeniškai ir buvo apklausti tik kartą per metus.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.