Tvarkos specialistės patarimas nustebins: nuo ko pradėti tvarkyti vaikų kambarį

Tėvai žino, kad kartais vaikų kambario tvarkymas lygu Sizifo darbui, kuris niekad, o niekad nesibaigia, o sutvarkius vieną kampą, kitas jau vėl būna suvertas. Tvarkos specialistė, knygos „Tvarkos maniakės išpažintis“ autorės Giedrės Bagdonienės patarimai, kaip palaikyti tvarką namuose padeda daugeliui. Šįkart ji dalijasi praktiškais, ir pačios išbandytais, nes augina du vaikus, patarimais, kaip sutvarkyti ir palaikyti tvarką vaikų kambariuose.

Tvarkos specialistė Giedrė Bagdonienė pirmiausia siūlo viską suversti viduryje kambario – tada kils didesnis noras tvarkytis.<br> lrytas.lt koliažas
Tvarkos specialistė Giedrė Bagdonienė pirmiausia siūlo viską suversti viduryje kambario – tada kils didesnis noras tvarkytis.<br> lrytas.lt koliažas
Svarbiausia tvarkos taisyklė tiek vaikams, tiek suaugusiems – kiekvienas daiktas turi turėti savo vietą.<br> Unsplash.com nuotr.
Svarbiausia tvarkos taisyklė tiek vaikams, tiek suaugusiems – kiekvienas daiktas turi turėti savo vietą.<br> Unsplash.com nuotr.
Giedrė Bagdonienė siūlo į tvarkymąsi visuomet įtraukti ir vaikus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Giedrė Bagdonienė siūlo į tvarkymąsi visuomet įtraukti ir vaikus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 9, 2020, 10:51 AM

Tvarkykite kategorijomis

„Pirmiausias žingsnis – pradėkite tvarkyti nuo tos kategorijos daiktų, kurių daugiausiai vaikų kambaryje. Greičiausiai, tai bus žaislai arba vaikų rūbai“, – pataria G.Bagdonienė. Nepulkite tvarkyti visko iš karto, o tik pasirinktą grupę daiktų, kuriuos visus Giedrė pataria suversti į didžiulę krūvą vidury kambario.

„Išimkite viską iš lentynų, stalčių, spintų ir sudėkite į vidurį. Kai pamatysite, kiek visko daug, tai duos jums motyvacijos atsirinkti tik tai, kas reikalinga“, – tikina tvarkos specialistė.

Pradėkite rūšiuoti: į vieną krūvelę dėkite tai, kas reikalinga, patinka ir norite pasilikti, į kitą – ką vaikai išaugo, galima atiduoti ar parduoti. Na, o trečioji keliauja tiesiai į šiukšlių maišą – ten dėkite kas sulūžę.

„Jei auginate vaikus iki septynerių, siūlau mažinti turimų žaislų kiekį jiems pastebimose vietose kambaryje. Palikite dvi tris dėžes į kurių kiekvieną sudėkite vienos grupės žaislus – į vieną, pavyzdžiui, mašinytes, kitą, „Lego“, o trečioje lieka įvairios smulkmenos. Visus kitus žaislus paslėpkite spintos viršuje, rūsyje ar palėpėje. Po savaitės – apkeiskite. Tie, kurie buvo naudojami, keliauja „pailsėti“, o ištraukiate tuos, kurie buvo paslėpti“, – praktiškais patarimais dalijasi mama.

Mažiau žaislų, juos paprasčiau sutvarkyti, o kaskart juos atnaujinant – vaikai daug mieliau jais žais.

Tvarkos įpročiai

Kuo mažiau žaislų, tuo juos paprasčiau susitvarkyti ir pasidėti į savo vietas: „Jei norite tvarkos įspūdžio, būtinai pasirūpinkite daiktų organizavimo priemonėmis: spintelėmis daiktams susidėti, dėžėmis su dangčiais ar krepšiais minkštiems žaislams. Tegu kiekvienas daiktas turi savo vietą, kai jis nėra naudojamas.“

Žinoma, tvarkant žaislus būtina įtraukti į jų atsirinkimą ir vaikus. Atsiklauskite ir įsiklausykite, leiskite mažiesiems išsakyti savo nuomonę, ką jie nori pasilikti, kas jiems yra brangu, net jei jums tai ir nepatinka.

„Dažna tėvų daroma klaida, vaikų paprašoma susitvarkyti kambarį. Jiems tai per daug abstrakti užduotis ir neaišku ką reikia padaryti. Pasakykite vaikams konkrečiau: prašau, pasiklok lovą, sudėk žaislus į šią raudoną dėžę ir panašiai“, – patarė G. Bagdonienė.

Vyresniems vaikams galima pasiūlyti palenktyniauti, kas greičiau susitvarkys žaislus ar stalą. Taip pat pasiūlykite tvarkytis per tam tikrą laiką, pavyzdžiui, greitai tvarkomės tol, kol skamba mėgstama vaikų daina. 

Dirbkite, kaip komanda net jei vaikui tik keli metai ir teisingi tvarkymosi įgūdžiai susiformuos visam gyvenimui.

Daugiau tvarkos patarimų - www.facebook.com/tvarkosmagija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.