Išaiškino, kaip reikia elgtis nustačius COVID-19 ligos atvejį ugdymo įstaigoje

Nuo to laiko, kai mokyklos ir darželiai atvėrė duris naujiems mokslo metams, 33 ugdymo įstaigose buvo patvirtinti 49 koronaviruso atvejai. Po ligos plitimo tarp mokyklų, pasipylė tėvų ir mokytojų klausimai, kaip reikėtų elgtis ugdymo įstaigose, patvirtinus koronaviruso atvejį? Į šį ir kitus svarbius klausimus atsakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vykdytoje nuotolinėje vaizdo konsultacijoje pranešė Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

NVSC atstovė Ginreta Megelinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
NVSC atstovė Ginreta Megelinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rugilė Augustaitytė

Sep 16, 2020, 7:49 PM

Svarbu – pasiruošimas

Nuo viruso patekimo į organizmą iki simptomų pasireiškimo pradžios gali praeiti 5-6 dienos. Užkrečiamasis periodas prasideda 2-3 dieną prieš prasidedant simptomams, tai reiškia, kad, nejausdamas ligos, asmuo jau gali užkrėsti kitus, todėl yra būtinas tinkamas pasiruošimas COVID-19 ligos valdymui.

„Tinkamas pasiruošimas prasideda nuo prevencinių priemonių įdiegimo. Svarbu mokymai, skirti darbuotojams, vaikams ir tėvams. Svarbu įgalinti ir vaikus, kad jie turėtų įgūdžių, kaip reikėtų bendrauti, ugdymo įstaiga gali informuoti, kaip turėtų elgtis vaikai, darbuotojai ir tėveliai. Kuo daugiau žmonės žinos, tuo lengviau bus valdyti situaciją“, – vaizdo konsultacijoje pranešė G.Megelinskienė.

Pasiruošimui G.Megelinskienė priskyrė ir keitimąsi informacija ir tam tikrų kanalų numatymą, kad tėvai kuo greičiau būtų informuoti apie ligos plitimą. Svarbu paskirti atsakingą asmenį, kuris tvarkytųsi su ligos plitimu ir žinotų kaip elgtis tam tikrose situacijose. Būtinas ir viruso valdymo planas kiekvienoje ugdymo įstaigoje.

Diagnostika nustačius atvejį

G.Megelinskienė priminė, kaip atliekama epidemiologinė diagnostika, nustačius koronaviruso atvejį ugdymo įstaigoje. Pirmiausia, NVSC gauna informaciją apie ligos patvirtinimą iš laboratorijų, ugdymo įstaigų tėvų. Tuomet aiškinamasi visos aplinkybės, vykdomas sąlytis turėjusi asmenų izoliavimas, susisiekiama su ugdymo įstaiga, palyginami turimi sąlytį turėjusių asmenų sąrašai bei ugdymo įstaigos pageidavimu, vykdomas nuotolinis situacijos aptarimas su bendruomene.

„Tai pakankamai gera praktika, nes iškyla nemažai klausimų, tėvai nori sužinoti dėl konkrečios situacijos valdymo, nori pateikti papildomų duomenų, kas mums, epidemiologams, yra labai svarbu“, – sakė G.Megelinskienė.

Turėjus sąlytį – reikia pranešti

„Svarbiausia elgtis ramiai. Darbuotojas ar mokinys turi likti namuose, bendrauti su savo šeimos gydytoju ir klausyti jo rekomendacijų“, – į klausimą, kaip elgtis asmeniui, turėjusiam sąlytį su užsikrėtusiu žmogumi, atsakė G.Megelinskienė.

Sekantis žingsnis – telefonu informuoti atsakinga asmenį ugdymo įstaigoje. Be to, rekomenduojama informuoti didelę riziką sąlyti turėjusius asmenis, kad jie izoliuotųsi. Būtina sudaryti asmenų ir vietų sąrašus, kurie turėjo sąlyti su užsikrėtusiu asmeniu. Tuomet reikėtų laukti NVSC specialistų skambučio. Jei jie nesusisiekia per 24 val., pildyti sąlyti turėjusiems asmenims skirtą anketą, esančią NVSC interneto svetainėje. Labai svarbu pateikti prašomą informaciją NVSC specialistams jeigu neturite sąlygų izoliuotis.

„Sąlytį turėjusių asmenų kontaktiniai asmenys nekelia rizikos. Šiuo atveju tiesioginį sąlytį turėjęs vaikas turi izoliuotis, o jo broliai, seserys gali eiti į ugdymo įstaigą, nes neturi rizikos. Jei sąlyti turėjusiam vaikui būtų nustatyta COVID-19 liga ir jis būtų bendravęs su artimaisiais užkrečiamuoju laikotarpiu, tokiu atveju artimieji turėtų izoliuotis“, – vaizdo konsultacijoje kalbėjo G.Megelinskienė.

Po izoliacijos – laukimas

Sąlytį turėjusiam asmeniui reikėtų likti namuose ar kitoje izoliacijos vietoje, telefonu informuoti atsakingą asmenį ugdymo įstaigoje apie susidariusią situaciją, laukti NVSC specialistų skambučio ir klausyti NVSC rekomendacijų.

„Svarbu ir stebėti savo sveikatos būklę – kasdien matuotis kūno temperatūrą, vertinti savijautą. Jei pasireiškia simptomai, skambinti 1808 ir nurodyti, kad asmuo turi simptomų“, – pranešė G.Megelinskienė.

Su užsikrėtusiu asmeniu sąlyti turėjusiu asmenų nereikia izoliuoti, užsikrėtusiam asmeniui privalo būti suteikta galimybė dirbti ar mokytis nuotoliniu būdu. Ugdymo įstaiga turi informuoti ugdymo įstaigos bendruomenę, kad įvykdytas sąlytį turėjusio asmens izoliavimas, tačiau šis asmuo rizikos kitiems nekelia, todėl ugdymo veikla ir toliau gali vykti įprastai.

Numatyta žingsnių seka

G.Megelinskienė pateikė 7 žingsnius, kaip reikėtų elgtis, pasireiškus simptomams mokiniui:

  1. Nedelsiant izoliuoti mokinį tam skirtoje patalpoje;
  2. Paduoti mokiniui, kuriam pasireiškė simptomai, medicininę kaukę;
  3. Izoliavus mokinį, nuraminti bei informuoti apie situaciją mokinio tėvus ir pakviesti atvykti pasiimti mokinį ir nedelsiant vykti į izoliavimo vietą namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje;
  4. Paklausti mokinio, ar jo aplinkoje nėra sergančių COVID-19 liga ar keliavusių užsienyje;
  5. Dėl tolimesnių veiksmų, mokinio, kuriam pasireiškė užkrečiamosios ligoms būdingi simptomai, tėvams nurodyti konsultuotis su šeimos gydytoju;
  6. Atlikti dezinfekciją su autorizuotais biocidais pagal gamintojo instrukcijas bei vėdinimą ugdymo įstaigos patalpose, kuriose lankėsi sergantis asmuo; 
  7. Surinkti informaciją ar nepasireiškė panašūs požymiai kitiems mokiniams bei darbuotojams.

Pasireiškus simptomams darbuotojui, reikalavimai panašūs:

  1. Paduoti darbuotojui medicininę kaukę;
  2. Paprašyti darbuotojo nedelsiant vykti į izoliavimo vietą;
  3. Dėl tolimesnių veiksmų darbuotojui, kuriam pasireiškė simptomai, nurodykite konsultuotis su šeimos gydytoju;
  4. Atlikite dezinfekciją su autorizuotais biocidais pagal gamintojo instrukcijas bei vėdinimą ugdymo įstaigos patalpose, kuriose lankėsi sergantis asmuo;
  5. Nurodyti paskirtam ugdymo įstaigos asmeniui, atsakingam už viruso valdymą, surinkti informaciją ar nepasireiškė panašūs požymiai kitiems mokiniams, darbuotojams.

Rekomendacijos ugdymo įstaigoms

„Taip pat klausiama, kaip reikėtų elgtis persirengimo kambariuose arba rūbinėse. Rekomenduojama, kad persirengimo patalpose vienu metu būtų tik vienos klasės mokiniai (...) bei rekomenduojama vėdinti ir išvalyti patalpas. O dažnai liečiami paviršiai privalo būti valomi ne rečiau kaip du kartus per dieną“, – kalbėjo G.Megelinskienė.

Svarbu valdyti mokinių srautus: numatyti skirtingą pamokų laiką, numatyti kelis išėjimus ir kelią, kuriuo arčiausiai pasiekiama mokymosi vieta, organizuoti pamokas vienos klasės mokiniams, tam tikru periodiškumu organizuoti nuotolinį mokymą bei valgykloje numatyti skirtingas erdves skirtingų klasių mokiniams.

NVSC paruošė aštuonis skirtingus algoritmus ugdymo įstaigoms, kaip turėtų elgtis bendruomenė, pranešus apie koronaviruso atvejį. Jie bus patalpinti centro svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.