Paprastas būdas, kaip išvengti vaikų rietenų: tai padaryti galite tik jūs

Pavydas tarp brolių ir seserų – natūralus ir neišvengiamas, tad net ir labiausiai atsidavusiems tėvams ne visada pavyksta išlaikyti pusiausvyrą, kai konkurencija tarp vaikų įsisiūbuoja. Tačiau tik nuo jūsų priklauso, ar vaikai vertins vienas kitą, o užaugę taps draugais visam gyvenimui – pasitelkę šioje knygoje pateiktus praktinius patarimus, padėsite vaikams išsiugdyti stiprų, pozityvų ryšį, galingesnį už norą varžytis.

 Tėvai vaikų rietenų gali išvengti nukreipdami dėmesį į save.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Tėvai vaikų rietenų gali išvengti nukreipdami dėmesį į save.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Knygoje dr. L.Markham dalijasi praktiškais patarimais, kaip numalšinti kovas ir užauginti draugus visam gyvenimui.<br>„Vaga“ nuotr.
 Knygoje dr. L.Markham dalijasi praktiškais patarimais, kaip numalšinti kovas ir užauginti draugus visam gyvenimui.<br>„Vaga“ nuotr.
 Pavyzdys, kaip nukreipti vaikų dėmesį nuo tarpusavio rietenų.<br>„Vaga“ nuotr.
 Pavyzdys, kaip nukreipti vaikų dėmesį nuo tarpusavio rietenų.<br>„Vaga“ nuotr.
  Pavyzdys, kaip nukreipti vaikų dėmesį nuo tarpusavio rietenų.<br>„Vaga“ nuotr.
  Pavyzdys, kaip nukreipti vaikų dėmesį nuo tarpusavio rietenų.<br>„Vaga“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 28, 2020, 5:34 PM

„Ramūs tėvai, geri brolių ir seserų santykiai“ (leidykla „Vaga“)– tai skaitytojų visame pasaulyje pamėgtas praktinis gidas, kuriame amerikiečių klinikinė psichologė dr. Laura Markham pristato paprastus, tačiau veiksmingus būdus, kaip numalšinti kovas tarp brolių ir seserų bei skatinti meile, supratimu grįstus santykius.

Ištraukoje autorė pasidalija patarimais, kaip tėvai gali nukreipti vaikų dėmesį ir išvengti eilinių rietenų!

---

Kai padarote save taikiniu, visada lengviau išpainiosite padėtį vaikams susikibus. Lorensas Kohenas (Lawrence Cohen), knygos „Playful Parenting“ („Žaisminga tėvystė“) autorius

Kartais rietenos išveda iš kantrybės. Tokiomis akimirkomis atrodo tiesiog per sunku rimtai priimti savo vaikų rūpesčius. Jums abiem reikia šito šaukštelio, tikrai? Nė vienas negali nueiti į virtuvę ir susirasti kito? Leidžiate sau dėl to sugadinti sekmadienio rytą?

Jaučiate savyje stiprėjančią įtampą ir suvokiate, kad netrukus pakeltu balsu įsakysite vyresniam vaikui eiti į virtuvę ir pasiimti šaukštelį. Arba galbūt atsispirsite norui stoti katro nors vaiko pusėn ir pasakysite, kad nė vienas iš jų niekada nepalies kito šaukštelio. Dar suvokiate, kad tai rietenų nesustabdys, nes visi šiuo metu jausis blogai – taip pat ir jūs! Užtat ką galite padaryti?

Pasistengti, kad visi juoktųsi! Juokas nutraukia įtampą. Netgi keičia organizmo chemiją, sumažindamas streso hormonų ir padidindamas artumo hormonų kiekį. Kai abu jūsų vaikai juokiasi, jie palaiko ryšį. Ypač – kai juokiasi iš jūsų!

Dr. Lorensas Kohenas, knygos „Playful Parenting“ – ir kelių kitų – autorius, yra patikimas mano ekspertas, kaip prajuokinti vaikus. Metų metus aš rekomenduodavau toliau pateikiamus žaidimus, iš kurių daugelį įkvėpė būtent jis. Pagrindinė mintis – nukreipti savo vaikų priešiškumą vienas kitam taip, kad jie nusitaikytų į jus. Tada jie juokiasi, o tai išsklaido kovos instinktą. Tegul susivienija prieš jus, paversdami tarpusavio varžybas komandine brolių (seserų) veikla. Juk negali nepastebėti, kad jūsų užsispyrimas dėl to šaukštelio juokingas, o jeigu dar suvoks, kad ir jų pačių ginčas buvo kvailokas, – tuo geriau. Bet jūs jų neišjuokiate. Save pristatote kaip pajuokos arba varžybų objektą, kad jie nebepultų vienas kito ir abu atlyžtų.

Pavyzdžiui:

1. Mano! Griebkite šaukštelį ir pabėkite su juo, džiaugsmingai sušukdami, kad šaukštelis priklauso jums. Būkite superkvaili, susižavėję burkuokite ir pabrėžkite, kad tas šaukštelis, palyginti su kitais namie, – pats geriausias. Net susivieniję prieš mane niekaip negausite šio šaukštelio... Su niekuo juo nesidalysiu! Saugosiu šį šaukštelį kaip savo gyvybę!

2. O kaip aš? Judu visada pešatės dėl to fotelio, o man niekada neprieina eilė! Išskyskite apsimestinėmis ašaromis. Arba inicijuokite šėlionę po namus: Slinkis, dabar mano eilė! Pliumptelėkite į fotelį ant abiejų vaikų, pradėdami grumtynes, per kurias vaikai bandys jus nustumti, o patys apsimesite kovojantys už savo teises arba – kitas variantas – dėsitės jų nepastebintys.

3. Kibk prie ko nors savo paties dydžio. Kai vienas vaikas kimba prie kito, jums tikrai reikia įsikišti. Ei, lažinuos, MANĘS tu nenustumsi! Paskui dėkitės išsigandę ir pabėkite. Galite net suteikti „silpnesniajam“ vaikui stiprybės ir paraginti vaikus susivienyti prieš jus. Judu manęs nepagausite... Net visi drauge MANĘS nepargriausite!

4. Nagi, gal judu pasipeštumėte? Kol rietenos dar pernelyg neįsisiūbavusios, prieš užverdant pykčiui, pasakykite: Gal judu dabar pasiginčytumėte vienas su kitu? Kai vaikai kibs vienas kitam į atlapus, vaizduokite televizijos komentatorių. Šįvakar mes įvykio vietoje stebime dvi seseris, kurios, regis, nepajėgia sutarti! Ar jos sugalvos, kaip viską išspręsti? Likite su mumis ir stebėkite įvykius tiesiogiai! Žiūrėkite, kokia vyresnioji sesuo valdinga, bet mažesnioji provokuoja! Abi mergaitės nori tos pačios sūrio lazdelės! Ar joms pavyks tai išspręsti? Ar abi galėtų būti tokios gudrios ir žinoti, jog šaldytuve yra daugiau sūrio lazdelių? Likite įsijungę... Jūsų vaikai nė nepajus, kai pradės kikenti ir susivienys jus pulti, o netrukus bus pasirengę drauge išspręsti, kur buvo rietenų ištakos.

Kas atsitinka, kai juokas baigiasi ir jie iškart grįžta prie to paties ginčo? Arba jūsų pastangos prajuokinti subliūkšta? Gali būti, kad vienas arba abu jūsų vaikai tiesiog pernelyg susinervinę. Tuomet tai ne tik rietenos; stiprioms emocijoms įsisiautėjant, reikalas juda link tikrų peštynių. Suprasite, kad tai kaip tik toks atvejis, nes vienas ar abu jūsų vaikai nesijuoks, nepaisant puikiausių kvailų jūsų darkymųsi. Jie pernelyg pikti. Dėl jūsų pastangų prajuokinti, vaikai gali pamanyti, kad į jų jausmus nežiūrite rimtai, todėl dar labiau supyks. Arba pradės juoku, o baigs ašaromis.

Vienaip ar kitaip, tai signalas sustoti, mesti viską (ką darote) ir giliai kvėpuoti. Paskui pradėti iš naujo, mezgant ryšį, atjaučiant ir interpretuojant, kad padėtumėte savo vaikams reikšti jų reikmes ir jausmus, – o tada kreipti juos ieškoti visus tenkinančių sprendimų. Jeigu jausmai taip užgauti, kad jūsų laukia netrukus pratrūksiančios peštynės, skaitykite toliau knygoje „Ramūs tėvai, geri brolių ir seserų santykiai“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.